Ξύπνα, λεβέντη μου τσολιά

Ο Ερντογάν οπλίζεται και προετοιμάζεται επικίνδυνα για την κατάληψη του μισού Αιγαίου

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Τουρκία δεν νιώθει την ανάγκη να κρύψει τα σχέδιά της, που είναι ο έλεγχος του μισού Αιγαίου και η κατάληψη των ελληνικών νησιών που βρίσκονται σ’ αυτό.

Ας αρχίσουμε από την ίδρυση της 16 Πτέρυγας Μάχης στο αεροδρόμιο του Ντάλαμαν, το οποίο από το 1985 μέχρι τώρα ήταν αεροδρόμιο διασποράς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Τα αεροσκάφη που στάθμευαν εκεί είχαν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης στο τρίγωνο Ρόδος – Κρήτη – Κύπρος και στις εφαπτόμενες περιοχές.
Τώρα, με την ίδρυση μιας νέας πτέρυγας μάχης θα σταθμεύουν στην αεροπορική βάση τουλάχιστον δύο μοίρες αεροσκαφών F-16 καθώς και μαχητικά τουρκικής κατασκευής HÜRJET, όταν αρχίσει η παραγωγή τους.

Να ληφθεί υπόψη ότι στο εν λόγω αεροδρόμιο εδρεύει ήδη και η διοίκηση αεροπορίας του πολεμικού ναυτικού, με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Akıncı ve Aksungur.

Με την ενεργοποίηση και της νεοϊδρυθείσας 16 Πτέρυγας Μάχης, η Τουρκία αποκτά σημαντικές δυνατότητες ελέγχου της περιοχής των Δωδεκανήσων και του θαλάσσιου και εναέριου χώρου που περικλείεται στο τρίγωνο Ρόδος – Κρήτη – Κύπρος.

Με τη δύναμη αυτή της αεροπορικής βάσης του Νταλαμάν, στην οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη ναυτική δύναμη που εδρεύει στη ναυτική βάση του Ακσάζ, παρά τη Μαρμαρίδα και απέναντι από τη Ρόδο, η Τουρκία έχει στόχο να υπερασπιστεί στο πεδίο το τουρκολυβικό μνημόνιο και την «Γαλάζια Πατρίδα», όπως έκανε πρόσφατα στο επεισόδιο της Κάσου. Ομως οι σχεδιασμοί της Τουρκίας δεν σταματούν εδώ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ η απόφαση για την ίδρυση του Σώματος Στρατού Αμφιβίων Δυνάμεων, με έδρα την περιοχή Νάρα, των Δαρδανελίων (Τσανάκαλε). Η απόφαση αυτή οδηγεί στην αναδιοργάνωση των αμφίβιων δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που μέχρι τώρα ήταν δυνάμεως ταξιαρχίας, η οποία έχει έδρα στον ναύσταθμο της Φώκαιας.
Τώρα, με την ίδρυση του Σώματος Στρατού Αμφίβιων Δυνάμεων, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προχωρά στην ίδρυση άλλων δύο ταξιαρχιών πεζοναυτών. Η μία με έδρα τη Φώκαια, η άλλη με έδρα τη ναυτική βάση του Ακσάζ (Μαρμαρίδα) και η άλλη πιθανόν στην έδρα του Σώματος Στρατού Αμφίβιων Δυνάμεων, στη Νάρα των Δαρδανελίων.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία διεξάγει εδώ και δεκαετίες τη μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση «Efes», η οποία αφορά κατάληψη νήσου, με βάση το σενάριο που δημοσιεύεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στην όλη επιχείρηση κύρια αποβατική δύναμη είναι η ταξιαρχία πεζοναυτών, συνεπικουρούμενη από άλλες δυνάμεις του στρατού ξηράς.

Τεκμαίρεται ότι μέχρι τώρα η Τουρκία σχεδίαζε να καταλάβει ένα βασικό νησί, με αποβατική ενέργεια και κύρια αποβατική δύναμη τη μία ταξιαρχία πεζοναυτών που διέθετε.
Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τον αριθμό των αποβατικών σκαφών και με δεδομένο ότι έχει ενισχύσει τις αποβατικές της δυνατότητες με την απόκτηση του Αναντολού, η δημιουργία του Σώματος Στρατού Αμφίβιων Δυνάμεων και δύο επιπλέον ταξιαρχιών πεζοναυτών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, όταν ολοκληρώσει τις αλλαγές, θα μπορεί να ενεργήσει ταυτοχρόνως εναντίον τριών βασικών νησιών.
Αν συνυπολογιστεί δε και το γεγονός ότι στη Στρατιά Αιγαίου τοποθετήθηκε ως διοικητής ένας αντιστράτηγος τεσσάρων αστέρων, με εμπειρία σε ειδικές επιχειρήσεις (Λιβύη, Συρία, Β. Ιράκ), τότε δεν μένει παρά να πούμε το σύνθημα «Ξύπνα, λεβέντη μου τσολιά», γιατί σε έχουν αποκοιμίσει με τη Διακήρυξη των Αθηνών και τις διάφορες υποκλίσεις στον «σουλτάνο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουκέτο στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης λόγω απαγωγής υψηλόβαθμου στελέχους!

Το γραφείο Τύπου της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου, ότι θα...

More Articles Like This