Το Νομικό Πλαίσιο της Σύμβασης του Μοντέγκο Μπαίυ
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), γνωστή και ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ, αποτελεί το βασικό διεθνές νομικό κείμενο που ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παράκτιων κρατών στη θάλασσα. Στο πλαίσιο της Σύμβασης, καθορίζεται σαφώς το δικαίωμα της Ελλάδας, ως παράκτιο κράτος, να τοποθετεί υποβρύχια καλώδια στα χωρικά της ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Σύμβασης, η κυριαρχία του παράκτιου κράτους εκτείνεται πέρα από την ηπειρωτική του επικράτεια, στον εναέριο χώρο πάνω από τη χωρική θάλασσα, καθώς και στο βυθό και υπέδαφός της. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχία στη χωρική της θάλασσα, η οποία δύναται να επεκτείνεται έως και 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Στην ΑΟΖ, η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, η Ελλάδα απολαμβάνει συγκεκριμένα δικαιώματα, τα οποία περιλαμβάνουν την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και το δικαίωμα να τοποθετεί υποβρύχια καλώδια και αγωγούς, σύμφωνα με το Άρθρο 58 της Σύμβασης.
Το Άρθρο 79 προσθέτει ότι όλα τα κράτη έχουν δικαίωμα να τοποθετούν υποβρύχια καλώδια και αγωγούς στην υφαλοκρηπίδα, όμως η χάραξη της πορείας αυτών των καλωδίων υπόκειται στη συναίνεση του παράκτιου κράτους. Επομένως, η Ελλάδα έχει την εξουσία να επιτρέπει ή να αρνείται την τοποθέτηση τέτοιων υποδομών στην υφαλοκρηπίδα της.
Δικαιώματα της Ελλάδας στην Τοποθέτηση Υποβρύχιων Καλωδίων
Η Ελλάδα, με βάση τα προαναφερθέντα άρθρα, έχει το δικαίωμα να τοποθετεί υποβρύχια καλώδια τόσο στα χωρικά της ύδατα όσο και στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της. Αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνουν:
Χωρικά Ύδατα: Η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχία και μπορεί να τοποθετεί υποβρύχια καλώδια χωρίς την ανάγκη εξωτερικής έγκρισης.
ΑΟΖ: Η Ελλάδα έχει δικαιώματα που περιλαμβάνουν τη τοποθέτηση και διαχείριση υποβρύχιων καλωδίων, διασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα τρίτων κρατών συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο.
Υφαλοκρηπίδα: Η Ελλάδα μπορεί να τοποθετεί υποβρύχια καλώδια, υπό τον όρο ότι η πορεία τους συμφωνείται με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει τους φυσικούς της πόρους και να προλαμβάνει τη ρύπανση από αγωγούς.
Η Τουρκική Στάση στην Κάσο
Τον Ιούλιο του 2024, η Τουρκία προχώρησε σε μια προκλητική κίνηση κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, νότια της Κάσου. Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν στην περιοχή, επιδεικνύοντας έντονη στρατιωτική παρουσία. Η στάση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, παρότι το έργο αφορούσε την τοποθέτηση υποβρύχιου καλωδίου εντός των ορίων που αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Η παρουσία των τουρκικών πλοίων αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα των διατάξεων της Σύμβασης του Μοντέγκο Μπαίυ. Σύμφωνα με την ίδια Σύμβαση, η Ελλάδα έχει πλήρη δικαιώματα στη χωρική της θάλασσα, περιλαμβανομένων των υποβρύχιων υποδομών, χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση οποιουδήποτε άλλου κράτους.
Συμπεράσματα
Η Ελλάδα, ως παράκτιο κράτος, έχει πλήρη δικαιώματα στην τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων τόσο στα χωρικά της ύδατα όσο και στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, όπως αυτά ορίζονται σαφώς στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ.
Η πρόσφατη προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Κάσου υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Άγκυρας, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για διαρκή διεθνή υποστήριξη και προάσπιση των ελληνικών θέσεων βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα κύριοι. Όπως είχε πει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Ζουράρις κατά την εποχή της διακυβερνήσεως του κόμματος του και να χάσεις μερικά νησιά δεν τρέχει τίποτα. Τα ξαναπαιρνεις αργότερα. Αυτό όπως είναι φανερό το ενστερνίζεται και η τωρινή κυβέρνηση. Ενόσω θα είσαστε κομματοσκυλα και κωλογλυφτες του δημοκρατικού κατεστημένου μην περιμένετε να συνεχίσει να υπάρχει Ελλάδα. Και εσείς η θα πάτε μετανάστες κάπου αλλού η θα αλλάξετε όνομα και σημαία. Γιατί στο τέλος όλα κάπου εκεί καταλήγουν.
Καλημέρα από Θεσσαλονίκη!Έχουμε αδύναμους κ βρώμικους πολιτικούς οπότε τι να λέμε?Μην βρίζετε Σκοπιανούς Αλβανούς κ Βούλγαρους! Όλοι αυτοί θα μας ξεπεράσουν θα κάτσουν επάνω μας κ πάλι πίσω θα είμαστε!!Εμείς φταίμε!Να κάνουμε την αυτοκριτική μας σαν λαός να δούμε τα λάθη μας γιατί δεν πάει άλλο!!
Έχουμε το δικαίωμα αλλά δεν το κατοχυρώνουμε όμως. Οπότε το δικαίωμα μας είναι μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και ΑΟΖ ανατολικά δεν έχουμε,όλα τα άλλα είναι μπούρδες.
Τον Τσίπρα όμως δεν τον θέλατε!
Όταν ‘κόβονταν’ τα καλώδια, όταν περίεργες υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο … δέχονταν πυρά, όταν ο Ναύαρχος δήλωνε ‘αν πατήσει Τούρκος σε βραχονησίδα θα την ανατινάξουμε΄, όταν ο ΠΘ εξευτέλιζε τον Ερντογάν στην Αθήνα …
ΕΣΕΙΣ, οι ‘ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ’ δεν τον θέλατε!!!
Φέρατε λοιπόν τους επαγγελματίες Τουρκόδουλους, Αλβανόδουλους, Αμερικανόδουλους συμμορίτες με την επωνυμία ‘ΝΔ’ και τους παραδόσατε τα κλειδια της χώρας.
Αυτά θα γράψει η ΙΣΤΟΡΙΑ.
Η αλήθεια βρίσκεται αλλού:
Παρά τις διαφορές πομπώδεις δηλώσεις, η Ελλάδα είναι ΠΟΛΥ αδύναμη ώστε να μπορεί να αμυνθεί.
Από εκεί προέρχονται όλα.
Και δεν είναι αδύναμη λόγω των μνημονίων αλλά, επειδή ΔΕΝ ανέπτυξε έγκαιρα την αμυντική της βιομηχανία.
Η Προδοσία, βρίσκεται σε ΑΥΤΟ.
Πόσο ωραία τα γράφει ο “αμ έπος αμ έργον!” !!! Εγκρίνω και επαυξάνω!
και συμπληρώνω όχι στο ίδιο ύφος – αν και θα το ήθελα – αλλά η οργή δεν μου το επιτρέπει:
Εσύ κύριε Παπασπύρο τώρα ξύπνησες, μετά από μήνα και βάλε που έγιναν αυτά τα αίσχη, και που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να παραμορφώσουν ψελίζοντας κάποιες δικαιολογίες του κώλου οι “άριστοι” φίλοι σου?
Φυσικά δεν θα πήρες χαμπάρι και το ξεπούλημα της Κύπρου που ετοιμάζουν εν χωρώ μαζί με τον “άριστο” Κύπριο…
..
Υπάρχει ακόμα Η Ελλην.Αεροπορική βιομηχανία;..
Αυτό είναι ανυσηχητικό σημάδι..
Να επέμβουν άμεσα κι όπως πρέπει εκεί στα υπουργεία αναπτύξεως,πολιτικής περιπτήξεως και βιομηχανικής προωθήσεως..Να το εκτιμήσουν..να το αξιολογήσουν και να το δώσουνε κι αυτό να πάει στο καλό του να μην πιάνει και τόπο ..
Η να το δώσουνε κι αυτό στον κύριο Ουκρανία για το καλό της ειρήνης στην ευρώπη..να μας το νοικιάζει ύστερα άμα θέλουμε να παίρνουμε κανένα αεροπλανάκι