Σύρος: Μια αρχόντισσα που ξεπέφτει

Must Read

«Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά» λέει η παροιμία. Όποιος επισκέπτεται την πρωτεύουσα των Κυκλάδων επί σειρά ετών, όπως ο υπογράφων το άρθρο, σίγουρα θα έχει διαπιστώσει ότι η Ερμούπολις έχει απολέσει τουλάχιστον το ήμισυ της αρχοντιάς που της χάρισαν η απώτερη και πρόσφατη ιστορία της, οι μορφές των γραμμάτων, όπως ο Σουρής και ο Ροΐδης, που ανέθρεψαν με το πνεύμα τους τις νεότερες γενιές, τα νεοκλασικά της, το δημαρχείο της πόλης που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ, η ευρύχωρη πλατεία Κανάρη, το Νεώριο, η ναυτοσύνη, η επιχειρηματικότητα και ο ωραίος χαρακτήρας των Συριανών.

Παλαιότερα, πήγαινες στο νησί και μοσχομύριζε πάστρα. Οι γειτονιές ασπρισμένες και οι δρόμοι γυάλιζαν από καθαριότητα. Θυμάμαι συγγενείς και γείτονες να καμαρώνουν ότι οι συριανοί δρόμοι ήταν πιο καθαροί από το εσωτερικό των οικιών Αθήνας και Πειραιά.

Τώρα, κάθε χρόνος που περνά αφήνει έντονα τα σημάδια του στην Ερμούπολη, η οποία φαίνεται όλο και πιο βρόμικη. Εχει αρχίσει να θυμίζει Κυψέλη, Κάτω Πατήσια, Ομόνοια. Τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι βρομούν και φαίνονται γεμάτα λάδια και ξεραμένα ζουμιά σκουπιδιών. Η λέπρα των γκράφιτι εξαπλώνεται ραγδαία στο νησί.

Οι βάνδαλοι, που καταστρέφουν ατιμώρητοι το νησί, γράφουν όχι μόνο στους δημόσιους χώρους (φωτό 4), αλλά αφήνουν τα ίχνη της βαρβαρότητάς τους και στα σπίτια των ανθρώπων. Μουντζουρώνουν ακόμα και τις ταράτσες!

Και οι δημόσιες υποδομές σε κακά χάλια. Η φωτογραφία Νο 7 ελήφθη στην περιοχή Βαπόρια / Άγιος Νικόλαος. Εκεί βρίσκεται η πλέον περιζήτητη συνοικία της Ερμούπολης, όπου διάφοροι έχοντες και κατέχοντες καταβάλλουν τεράστια ποσά για να αγοράσουν ακίνητα. Στο σημείο της φωτογραφίας κοντοστέκονται σχεδόν όλοι οι επισκέπτες του νησιού για να θαυμάσουν τη θέα. Τα κάγκελα εκεί είναι επί χρόνια στραβωμένα και σκουριασμένα. Έτοιμα να πέσουν. Μαρτυρούν την ανυπαρξία ενδιαφέροντος, ικανότητας και βούλησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί αντάξια στην ιστορία του νησιού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί σ’ αυτή την -πάλαι ποτέ προνομιούχο- γειτονιά με τα ακριβά ακίνητα, η οποία εκτείνεται από το αστυνομικό τμήμα μέχρι το θέατρο Απόλλων.

Είναι ανάξιες της Σύρου τέτοια παρακμή και εγκατάλειψη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Ντροπιαστική η παρουσία Έλληνα αξιωματικού στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

H πρόεδρος και ευρωβουλευτής της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, σχολίασε την ντροπιαστική παρουσία Έλληνα αξιωματικού στην επέτειο της Μικρασιατικής...

More Articles Like This