Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που φιλοξένησα σε αυτήν εδώ τη θέση την άποψη του διακεκριμένου Έλληνα «γκουρού της πληροφορικής» Βύρωνος Νικολαΐδη για την αποφασιστική συμβολή των κομπιούτερ στην έκβαση μιας αναμέτρησης.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
«Οι πόλεμοι του μέλλοντος θα κριθούν μπροστά από έναν υπολογιστή» μου είπε σε μια βόλτα μας στους δρόμους της Μπρατισλάβας αυτός ο παγκόσμιος Έλλην. Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ πήραμε μια γεύση τι σημαίνει αυτό σε πρωτόλειο επίπεδο. Τούρκοι χάκερ, υποστηριζόμενοι και από άλλα συστήματα, μην έχετε αμφιβολία, επιτέθηκαν σε ελληνικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων του υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΥΠ, προκειμένου να καταφέρουν ένα συμβολικό χτύπημα ψυχολογίας: να τις κατεβάσουν και να ανεβάσουν σε αυτές την τουρκική σημαία.
Ίμια διαδικτύου ήταν ο στόχος τους. Απέτυχαν οικτρώς και γνώρισαν βαριά ήττα από τους πατριώτες του διαδικτύου, τους ρωμαλέους Anonymous Greece, οι οποίοι όχι μόνο τους έτρεψαν εις άτακτον φυγή, αλλά -οι δικοί μας- και ανταπέδωσαν ρίχνοντας τους server μεγάλων συμβολικών τουρκικών στόχων: εφημερίδων, επιμελητηρίων, αστυνομίας, ενεργειακών δημοσίων φορέων, ακόμη και το 112, αν αυτό λέει κάτι σε κάποιους για τον ρόλο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του επικεφαλής του στη μάχη. Ισοδύναμο τετελεσμένο!
Αποκαλύπτω δέκα από αυτούς τους στόχους: 1. Sabah e-mail service, 2. Hurriyet E-mail Service, 3. Turkish Police E-mail service, 4. Saglik E-mail Service, 5. 112 Emergency Call number, 6. 112 Emergency E-mail Service, 7. Ekonomi E-mail Service, 8. MIT E-mail Service, 9. SIP-VOIP of Turkish Energi και 10. Enerji E-mail Service.
Eάν αναζητήσετε στον τουρκικό Τύπο αντίστοιχα δημοσιεύματα για την επίθεση των Ελλήνων χάκερ σε τουρκικούς στόχους και για τη νίκη τους σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο, θα απογοητευτείτε. Οι Τούρκοι κρύβουν επιμελώς τις ήττες τους ακόμη και στους προκριματικούς γύρους. σε αντίθεση με εμάς που ψαχνόμαστε για καβγά και ηττοπάθεια. Εάν πρέπει να ειπωθεί κάτι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, από το ειδικότερο επίπεδο προς το γενικότερο, είναι ότι τα sites του υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΥΠ είναι παμπάλαια.
Λεφτά για μοκέτες και καναπέδες υπάρχουν πάντα σε αυτές τις υπηρεσίες, αλλά λεφτά για να έχουμε έναν ιστότοπο της προκοπής δεν περισσεύουν. Έτσι, μόλις υπάρξει αυξημένη ροή επισκεπτών με το σύστημα didos -εσκεμμένη-, απλώς οι servers πέφτουν.Αυτό συνέβη προχθές. Σε γενικότερο επίπεδο όμως υπάρχουν θέματα τα οποία -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω- λύονται σταδιακά και σιωπηρά.
Τα θέματα της κυβερνοασφάλειας είναι πολύ σοβαρά για να γίνουν αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, αλλά δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη με τις ανακοινώσεις του πρέπει να αποκαλύψω τα εξής:
α. Η κυβέρνηση της Αριστεράς συνέστησε -και μπράβο της- το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά στελέχωσε τη Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας με μόλις τρεις υπαλλήλους
Έτσι την παρέλαβε η Ν.Δ. Και κυβερνοασφάλεια δεν σημαίνει να σου ρίξω το site ενός υπουργείου. Σημαίνει ότι με τη χρήση υπολογιστών μπορώ να απορρυθμίσω όλους τους σηματοδότες και να προκαλέσω κυκλοφοριακό χάος μια ευαίσθητη μέρα, σημαίνει ότι μπορεί να ρίξω μια μονάδα της ΔΕΗ και να βυθίσω στο σκότος την πρωτεύουσα, σημαίνει ότι μπορεί να καταφέρω τη διακοπή της υδροδότησης, τη διακοπή της λειτουργίας αεροδρομίων, ζωτικών επικοινωνιών, τα πάντα. Ο Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του στο Λονδίνο χαρακτήρισε αυτές τις υβριδικές απειλές «τοξικό όπλο στα χέρια κρατικών και μη κρατικών φορέων».
Με τρεις ανθρώπους αυτές οι απειλές δεν αντιμετωπίζονται. Χρειάζεται war room με τους καλύτερους που έχουμε. Απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική. Ο υπουργός Πιερρακάκης, αποδεχόμενος το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ Γκρίτζαλη, όρισε ήδη ποιες είναι οι κρίσιμες υποδομές και ευτυχώς τα αρμόδια υπουργεία ασχολούνται ήδη.
β) Ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τόση σημασία στην κυβερνοασφάλεια, ώστε η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ούτε σεκιουριτάς στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όπου φυλάσσεται το icloud του Δημοσίου! Μπάτε, σκύλοι.
Δεν συζητώ βεβαίως αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε ψηφιακό security, σύστημα ασφαλείας και προστασίας στη Γενική Γραμματεία. όπου φυλάσσονται προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρμένιζε.
γ) Πάρα πολλά sites υπουργείων είναι παμπάλαια και άρα ευπρόσβλητα. Στόχος του σημερινού σημειώματος δεν είναι όμως να κάνουμε αντιπολίτευση ο ένας στον άλλον, αλλά να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Οι Τούρκοι θα το ξανακάνουν. Δουλεύουν με πολλά εργαλεία μαζί: 6-7 δορυφόρους από το Διάστημα έναντι μηδενός ελληνικού (όποιος υπουργός το επιχειρεί γίνεται στόχος χλευαστικών σχολίων), με μία ολόκληρη μοίρα drones και βεβαίως με σκάφη του ναυτικού τους ειδικευμένα στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Συν τους χάκερ.
Εμείς έχουμε ό,τι έχουμε ως υποδομές, την εξυπνάδα ως αντίδοτο στην υστέρηση -μην το υποτιμάτε-, τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο και βεβαίως τις πληροφορίες που μας δίνει η σύμμαχος με τα άριστα στρατηγεία της που είναι εγκατεστημένα σε πρεσβείες και βάσεις της περιοχής.
Δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι, δεν είμαστε και γυμνοί όμως. Το μόνο αρνητικό είναι ότι εξαρτώμεθα από άλλους, όχι από τις δυνάμεις μας. Κάτι θα σκεφτούμε και γι’ αυτό, ελπίζω.