«Οδός Παπαδοπούλου» στα Ιωάννινα

Must Read

Τις προάλλες βρέθηκα στα -όντως μαγευτικά- Ιωάννινα και έκανα αυτό που κάνει κάθε επισκέπτης όταν βρίσκεται σε άλλη, εκτός από τη δική του, πόλη: την περπάτησα.

Εχω μια αδυναμία να διαβάζω τα ονόματα των οδών, από τα οποία εν πολλοίς μαθαίνεις και την ιστορία του τόπου ή σου δίνεται έναυσμα για να ασχοληθείς με αυτήν. Είδα λοιπόν και μια οδό «Παπαδοπούλου», άνευ λοιπών στοιχείων. Επειδή απέκλεισα αμέσως (το τονίζω αυτό, μην έχουμε και άλλα…) το ενδεχόμενο να είναι οδός αφιερωμένη στον Γεώργιο Παπαδόπουλο, θέλησα να μάθω, ποιος ήταν ο τιμώμενος.

Είναι αλήθεια ότι δυσκολεύτηκα πολύ, διότι ουδείς εγνώριζε τον… «σκέτο» Παπαδόπουλο. Υστερα από πολύ κόπο, τι έμαθα, ρε σύντροφοι; Οτι η οδός ήταν αφιερωμένη στον Νικολάκη Εφέντη, αξιωματικό του τουρκικού στρατού, αλλά Ελληνα στην καταγωγή και κυρίως στην ψυχή, ο οποίος παρέδωσε στον Ελληνικό Στρατό, το 1913, τα σχέδια του Οχυρού Μπιζάνι, της «Σκύλας», όπως ονομαζόταν. Κάποιος ξύπνιος λοιπόν, σκέφτηκε να τιμήσουν μεν τον Νικολάκη Εφέντη, αλλά όχι με το όνομά του, και τούτο για να μην προκαλέσουμε τη «φίλη και σύμμαχο» Τουρκία. Ετσι επέλεξε το πολύ κοινό «Παπαδόπουλος», αν και το πραγματικό όνομά του ήταν «Τσεπτσίδης». Κύριε Θωμά Μπέγκα, δήμαρχε Ιωαννιτών, για διορθώστε αυτή την καρικατούρα. Οδός «Νικολάκη Εφέντη», λοιπόν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για το πανό στην Κύπρο: «Η ομάδα είναι πέρα και πάνω από όλους μας»

Επίσημα θέση πήρε την Τρίτη η ΚΑΕ Παναθηναϊκός για το πανό στο φιλικό τουρνουά της Κύπρου και τις δηλώσεις...

More Articles Like This