Αλβανική προπαγάνδα από το ΥΠΠΟ

Καταγγελία για βίντεο στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας στο οποίο οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης μετά τον Μεσαίωνα αναφέρονται ως Αλβανοί!

Must Read

Η καταγγελία προέρχεται από τον Αναστάσιο Στάμου, ο οποίος είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πρόεδρος του Κέντρου Ελευσινιακών Μελετών «Δάειρα». Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δραστηριοτήτων του κ. Στάμου εδώ και χρόνια είναι η ανάδειξη της ιστορικής σημασίας της Ελευσίνας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

 

Την Παρασκευή κοινοποίησε και στη στήλη επιστολή*, στην οποία ανέφερε: «Με την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνος (το 2023) ήρθε “η αναβάθμιση της επικοινωνιακής δυναμικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας της έκθεσης, με τη χρήση και οπτικοακουστικών μέσων”.

Υπάρχει ένα βίντεο με την Ιστορία της Ελευσίνος. Εκεί οι επισκέπτες και οι περιηγητές του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνος μαθαίνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής μας μετά τον Μεσαίωνα ήσαν “Αλβανοί”!

Είναι απαράδεκτο ελληνική επίσημη, κρατική υπηρεσία να υιοθετεί την προπαγάνδα του σύγχρονου αλβανικού κράτους, ότι οι κατελθόντες Αρβανίτες εκ της Ηπείρου και Ιλλυρίας κατά τα τέλη του Μεσαίωνος ήσαν “Αλβανοί” και, κατ’ επέκταση, όλοι οι Αγωνιστές του 1821 που μιλούσαν (και) την αρβανίτικη διάλεκτο, από τον Μάρκο Μπότσαρη και τους Σουλιώτες έως τους εντόπιους προγόνους μας Ιωάννη Χατζημελέτη και Μελέτη Βασιλείου, είναι απόγονοι “Αλβανών”.

Απαιτούμε να διορθωθεί πάραυτα η ψευδής αυτή όσο και ανθελληνική αναφορά στο οπτικοακουστικό μέσο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνος, να αλλάξει αμέσως το “Αλβανοί” σε “Αρβανίτες”».

Στη συνέχεια του κειμένου του ο κ. Στάμου παραθέτει σειρά ακλόνητων ιστορικών επιχειρημάτων, με τα οποία αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του.

Είναι στ’ αλήθεια κατάντια να προσπαθούν οι Ελληνες να αποδείξουν στο ελληνικό κράτος ότι κατάγονται από Ελληνες, και όχι από Αλβανούς.

* Η επιστολή απευθυνόταν επίσης στους δημάρχους Ελευσίνος – Μαγούλας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Ασπροπύργου καθώς και στον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στους υπευθύνους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας, στη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και στο Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This