Ο μεγάλος φόβος του Ερντογάν

Το 1992, με την «Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου», μπήκαν τα θεμέλια του πρώτου αυτόνομου κουρδικού κράτους, το οποίο αναγνωρίστηκε από τη Βαγδάτη με το Σύνταγμα του 2005

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Το Κουρδικό είναι μακράν το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας, στην επικράτεια της οποίας κατοικεί το ήμισυ των 40 εκατομμυρίων Κούρδων, στους οποίους το τουρκικό κράτος δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα που σχετίζεται με τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την εθνική τους ταυτότητα.

Το 1992, με την «Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου», μπήκαν τα θεμέλια του πρώτου αυτόνομου κουρδικού κράτους, το οποίο αναγνωρίστηκε από τη Βαγδάτη με το Σύνταγμα του 2005. Έκτοτε αυτό το κράτος διαθέτει πρόεδρο της ∆ημοκρατίας, πρωθυπουργό, υπουργικό συμβούλιο και Βουλή.

 

Το 2011 ξεκίνησε η «αραβική επανάσταση» στη Συρία, με την Τουρκία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση ανατροπής του Άσαντ, μετά την οποία ο Ερντογάν σχεδίαζε να μετατρέψει τη Συρία σε νεοοθωμανικό βιλαέτι, διοικούμενο από στελέχη της υπ’ αυτόν Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Όμως στην πολιτική μερικές φορές ενώ υπολογίζουμε σε πολλαπλασιασμό, τελικά μας βγαίνει διαίρεση. Έτσι, ο Ερντογάν με την πολιτική του, αντί να ανατρέψει τον Άσαντ, βοήθησε στην πράξη να δημιουργηθεί το δεύτερο αυτόνομο κουρδικό κράτος, αυτό της Ροζάβα, το οποίο λειτουργεί από το 2014, χρονολογία που άρχισε και συνεργασία των Κούρδων του PYD-YPG με τις ΗΠΑ. Αυτό που μένει είναι να προχωρήσει η ∆αμασκός σε αναθεώρηση του Συντάγματος και αναγνώριση αυτονομίας στους Κούρδους, άρα και στο κράτος της Ροζάβα.

Η Τουρκία θεωρεί την υποστήριξη των ΗΠΑ σε PYD-YPG το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, κάτι που την έχει ωθήσει σε αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα στη Μόσχα, στην Τεχεράνη και τη ∆αμασκό.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, η Τουρκία θεωρεί ότι ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ θα επεκταθεί και θα «αγγίξει» και την ίδια. Επίσης φοβάται ότι ενδεχόμενη ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος στην Τεχεράνη έπειτα από έναν πόλεμο Ισραήλ – ΗΠΑ κατά του Ιράν θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους, τη φορά αυτή στο έδαφος του Ιράν, με αποτέλεσμα να καταστήσει αναπόφευκτη την ίδρυση του τέταρτου αυτόνομου κουρδικού κράτους στο έδαφός της.

Αυτός ο φόβος έχει κυριεύσει τον Ερντογάν, ο οποίος έπεισε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του συγκυβερνώντος Κινήματος Εθνικιστικής ∆ράσης να κάνει κι αυτός μια επική κυβίστηση και να πάει να «προσκυνήσει» τους βουλευτές του κουρδικού κόμματος DEB, το οποίο μέχρι χθες ονόμαζε «προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ». Στόχος του Ερντογάν είναι να παρουσιάσει ένα «πακέτο παραχωρήσεων» στους Κούρδους της Τουρκίας, για να τους πάρει με την πλευρά του και να διαχειριστεί καλύτερα το εκτός των συνόρων της χώρας του κουρδικό ζήτημα.

Στελέχη του ΡΚΚ

Τα υπόλοιπα τα διαβάζουμε σε άρθρο του Fikret Akfirat, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Aydinlik»: Τι λένε τα στελέχη του ΡΚΚ στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού

Περισσότερα από ένα στελέχη του PKK έκαναν δηλώσεις την τελευταία εβδομάδα σχετικά με τις συζητήσεις για τη «νέα πρωτοβουλία» που ξεκίνησε, όταν ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί έσφιξε τα χέρια στελεχών του Κόμματος DEM στην τελετή έναρξης των εργασιών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Τα στελέχη του ΡΚΚ, Μπέσε Χοζάτ, Μουράτ Καραγιλάν και Μουσταφά Καρασού μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης της οργάνωσης σε διαφορετικές ημέρες. Φαίνεται ότι και στις τρεις δηλώσεις επικρατεί γενικά μια επιφυλακτική προσέγγιση. Υπάρχουν όμως αξιοσημείωτες αξιολογήσεις που διακρίνονται όταν διαβάσει κανείς «μέσα από τις γραμμές».

Χοζάτ: Η ευκαιρία που δημιούργησε η αποδυνάμωση του Ιράν και της Τουρκίας

Η Μπέσε Χοζάτ ήταν η πρώτη που έκανε δήλωση λέγοντας ότι «αν θέλετε ειρήνη στο εσωτερικό της χώρας, το Ιμραλί είναι εκεί». Το κουρδικό μέσο ενημέρωσης παρουσίασε τη δήλωση με τον τίτλο: Η Χοζάτ περιγράφει τη διαδικασία που ξεκίνησε με τη χειραψία του Μπαχτσελί ως «Υφαίνουν ένα νέο παιχνίδι, ένα νέο κόλπο, μια νέα συνωμοσία». Η Χοζάτ ισχυρίζεται ότι στόχος είναι «να απενεργοποιηθεί πλήρως η αντιπολίτευση και να εξουδετερωθεί πλήρως ο κουρδικός λαός». Η Χοζάτ θεωρεί ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ, της Αγγλίας και του Ισραήλ είναι «ένας πόλεμος για την αποκατάσταση και αναδιοργάνωση των πολιτικών και οικονομικών ισορροπιών και του πολιτικού συστήματος του 21ου αιώνα» και τονίζει ότι αυτή η διαδικασία αποδυναμώνει το Ιράν και την Τουρκία.

Η Χοζάτ υποστηρίζει ότι ο κύριος φόβος της Τουρκίας είναι ότι «οι Κούρδοι θα επωφεληθούν από τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή». Επίσης η Χοζάτ υπενθυμίζει την πρόταση που έκανε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί τον Αύγουστο να δημιουργηθεί «ένα Σύμφωνο της Ιερουσαλήμ με πρωτοβουλία των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Αιγύπτου» σημειώνοντας ότι: «Ποιος είναι ο φόβος της Τουρκίας; Οι Κούρδοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το πολεμικό περιβάλλον. Οι Κούρδοι μπορούν να επιτύχουν περισσότερα κέρδη. Όλα αυτά είναι φόβος και πανικός. Λέει ότι οι Κούρδοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον πόλεμο στη Συρία, στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού. Γι’ αυτό ο Μπαχτσελί προτείνει το Σύμφωνο της Ιερουσαλήμ. Θέλουν να ολοκληρώσουν τη γενοκτονία σχηματίζοντας μια αντικουρδική συμμαχία παίρνοντας τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν στο πλευρό τους και επιτιθέμενοι στους Κούρδους στη Συρία, στο Ιράκ και οπουδήποτε αλλού. Ασκεί αυτή την πολιτική για να λάβει την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος, του Ιράν και του Ιράκ στην επίθεση στη Βόρεια Συρία και τη Ροζάβα». (ANF, 8 Οκτωβρίου 2024)

Στην ίδια ομιλία, η Χοζάτ υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα εισέλθει στη βορειοανατολική Συρία που είναι υπό τον έλεγχο του PKK/PYD με την πρώτη ευκαιρία.

Μουράτ Καραγιλάν: Κανένας να μην κάνει όνειρα

Ο Καραγιλάν είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να δίνουμε πολύ νόημα ή να υπερβάλλουμε στον χαιρετισμό που δόθηκε στο Κόμμα DEM. Κάποιοι λένε ακόμη και αναρωτιούνται “αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία;” ∆εν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν πρέπει να παγιδευτεί σε αυτά τα όνειρα». Ο Κούρδος ηγέτης συνέχισε ως εξής: «Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να φέρει την αντιπολίτευση στα μέτρα του. Θέλει ακόμη και να παίξει βάζοντας το χέρι του μέσα τους. Θέλει να τους βάλει σε αμφιβολία. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση έχει κολλήσει και θέλει να απελευθερωθεί από αυτό το αδιέξοδο. Οι προσπάθειές τους είναι προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι πρέπει να ερμηνευθούν οι κινήσεις τους. Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση να μην πείθεται με αυτά τα κόλπα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αυτό είναι ένα παιχνίδι».

Επέκταση του πολέμου

Ο Καραγιλάν υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με την επέκταση του πολέμου από το Ισραήλ δημιούργησε «κάποιες ευκαιρίες» για τους Κούρδους. Ισχυρίζεται ότι γίνεται προσπάθεια αναδιοργάνωσης της περιοχής και ότι η Τουρκία, η οποία έχει αποκλειστεί από αυτήν τη διαδικασία, ανησυχεί και αναρωτιέται εάν «θα συμπεριλάβουν τους Κούρδους στο νέο σχέδιο για την περιοχή. Γι’ αυτό η Τουρκία θέλει να πάρει με το μέρος της τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και το ∆ημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράκ (KDP) και να στραφούν όλοι τους εναντίον μας, εναντίον των Κούρδων» (Lekolin, 13 Οκτωβρίου 2024)

Μουσταφά Καρασού: Πρόκειται για μια παγίδα που στήνεται κατά του κόμματος DEM

Το όργανο μέσων ενημέρωσης της οργάνωσης τιτλοφόρησε τις δηλώσεις του Μουσταφά Καρασού για το θέμα ως «Η χειραψία του Μπαχτσελί είναι απαίτηση της πολιτικής του ειδικού πολέμου», ενώ θεωρεί ότι η κίνηση αυτή είναι «παγίδα του διδύμου AKP-MHP στο Κόμμα DEM» (ANF, 16 Οκτωβρίου 2024).

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Συγκλονισμένος» ο Μητσοτάκης από το μακελειό στη Γερμανία – Μηνύματα οργής εναντίον του

Ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο X (Twitter) για μία ακόμη τρομοκρατική επίθεση που σόκαρε την Ευρώπη, αυτή τη φορά...

More Articles Like This