Περί εθνικού εναέριου χώρου

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου, σχολιαστές, πολιτικοί, ακόμα και άνθρωποι που διετέλεσαν πρωθυπουργοί αυτής της χώρας που θεωρούν ορισμένα εθνικά θέματα «βαρίδια» και αναζητούν τρόπους να τα ξεφορτωθούν. Κορυφαία παραδείγματα το Κυπριακό και ο εθνικός εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων, ενώ ως «βαρίδι» ήδη αντιμετωπίζεται, και μάλιστα φωναχτά, ακόμα και το Αιγαίο με τα νησιά και τις βραχονησίδες του. Ηχηρό παράδειγμα το Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρκισμό, του κ. Σκυλακάκη, του οποίου το άρθρο 6, αντί να ενισχύει, απαγορεύει την τουριστική δραστηριότητα σε ορισμένα μικρά νησιά και βραχονησίδες, «αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί» της φασιστικής Τουρκίας.

Όσον αφορά το θέμα του εθνικού εναέριου χώρου, λάβαμε από ειδικό συνεργάτη το ακόλουθο σημείωμα, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας: «Ο σκοπός που σας αποστέλλω το παρόν μήνυμα είναι διότι ήθελα να θίξω το θέμα του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) της πατρίδας μας. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα από το 1931 έχει ορίσει επίσημα το εύρος του ΕΕΧ στα 10 ν.μ. σε όλη την επικράτειά της και έχει γίνει αποδεκτό από τον διεθνή οργανισμό ICAO. Πλέον, στο Ιόνιο Πέλαγος έχει επεκταθεί στα 12 ν.μ., ακολουθώντας την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην αντίστοιχη περιοχή.

Άρα σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση που το “ελληνικό παράδοξο” των 6 ν.μ. αιγιαλίτιδας και 10 ν.μ. ΕΕΧ ισχύει μόνο στην πλευρά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Στα δυτικά μας το επιλύσαμε και ζούμε για την ημέρα που θα το επιλύσουμε και στο Αιγαίο με επέκταση και εκεί σε 12 ν.μ., ακυρώνοντας ταυτόχρονα το 90% των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας».

Σοβαρό κράτος

Ο ΕΕΧ αποτελεί σκληρή εθνική κυριαρχία, όπως ακριβώς το χερσαίο έδαφος της πατρίδας μας και η αιγιαλίτιδα ζώνη στη θάλασσα. ∆εν έχει καμία απολύτως διαφορά. Συνεπώς, στη συνταγματική επιταγή της κάθε ελληνικής κυβέρνησης να διαφυλάσσει την εθνική κυριαρχία συμπεριλαμβάνεται εξίσου και ο ΕΕΧ. Ο αέρας δεν είναι πιο “φθηνός” από τη θάλασσα και τη στεριά. Εάν είσαι σοβαρό κράτος που θέλει να το υπολογίζουν, στην άσκηση κυριαρχίας στην επικράτειά σου δεν παίζει ρόλο η “πυκνότητα” του μέσου. Γι’ αυτό και οι παράνομες είσοδοι εναερίων μέσων στον ΕΕΧ έχουν νομικά και πολιτικά ακριβώς την ίδια βαρύτητα με το “πάτημα της μπότας” στο έδαφος.

Ακούγοντας, λοιπόν, τη διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, προ ημερών, να δηλώνει σε κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ότι η τμηματική αύξηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο θα μπορούσε να είναι στα 8 ή στα 9 ν.μ., ως αποτέλεσμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε μια ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΕΧ στο Αιγαίο από τα 10 ν.μ. στα 8 ή στα 9 ν.μ., χωρίς αυτό να θεωρηθεί αντισυνταγματική ενέργεια, για να μην πω μειοδοσία. ∆εν έχει κανείς το δικαίωμα να αντιβαίνει στο Σύνταγμα και να μειώνει την εθνική σκληρή μας κυριαρχία με διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο με τα όπλα. ∆εν κατάλαβα, χάσαμε σε πόλεμο και συνθηκολογούμε; Σας γράφω το ανωτέρω σχόλιο διότι όλες αυτές τις ημέρες δεν το έχω ακούσει από κανένα μέσο και κανέναν αναλυτή, και θα ήθελα, σας παρακαλώ, την άποψή σας επ’ αυτού. Και, γιατί όχι, εφόσον συμφωνείτε, να “περάσει” και στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης για να λάβουν γνώση οι συμπολίτες μας».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εχετε δίκιο Κε Καλεντερίδη σε όσα γράφετε, δυστυχώς το ελλαδιστάν, γιατί περί αυτού πρόκειται, έχει χάσει τον πόλεμο από τη μεταπολίτευση και μετά, διάλυση θεσμών, διάλυση ηθών και αξιών, διάλυση παραγωγικής βάσης για να ζουν καλά μια δράκα πολιτικών απατεώνων και οι κομπανίες τους, δυστυχώς δεν υπάρχει γυρισμός, είτε αμερικάνικο προτεκτοράτο, όπως είμαστε, είτε επαρχία οθωμανική.

  2. Ευτυχώς δεν χάσαμε σε πόλεμο γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα. Χρεοκοπήσαμε όμως με μείωση τού ΑΕΠ σαν να είχαμε πόλεμο και όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν φροντίσαμε να κάνουμε τίς σωστές επιλογές. Για να μην λέμε πολλά λόγια και με το χέρι στην καρδιά θα επιλέγατε σε μια σκληρή στάση τής χώρας μας και όπου βγεί ; Αν ζούσε ο Παναγιωτης Κονδύλης , τι πιστεύετε ότι θα μάς έλεγε ;

  3. Μά, μὲ συγχωρεῖτε, ἀλλά τὶ διαφορετικὸ θὰ πῇ μιὰ ἐλιαμεπατζοῦ, ὅταν ἔχουν προηγηθῆ κοτζάμ πρωθυπουργοὶ καὶ ὑπουργοί, λέγοντας ὁ μὲν Τσίπρας ὅτι ἡ θάλασσα δὲν ἔχει σύνορα καὶ τὸ Αἰγαῖο ἀνήκει στὰ ψάρια του, ὁ ΓΑΠ (mind the gap please) ὅτι μὴ φωνάζουμε ἀφοῦ δὲν ὑπάρχουν πετρέλαια στὸ Αἰγαῖο, ὁ Σημίτης μὲ τὰ Ἴμια καὶ ὁ Μητσοτάκης μὲ τὶς κόκκινες γραμμές καὶ τὴν παγκόσμια διακυβέρνηση; Καὶ ἡ ὁποία (ΕΛΙΑΜΕΠατζοῦ) ἀμοίβεται ἁδρῶς γιὰ νὰ λέῃ αὐτὰ ποὺ λέει; Ἀκριβᾶς τὸ ἴδιο ὅπως καὶ οἱ -δῆθεν ἔγκριτοι, μεγαλοδημοσιογράφοι τῶν μπουγαδοκάναλων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This