Τέλη του 2024 είδε το φως της δημοσιότητας ένα ιδιαίτερο και πολύτιμου περιεχομένου βιβλίο, που αναφέρεται στα επιτεύγματα των γυναικών, στον αγώνα του 1821.
Έχουν γραφεί πολυάριθμα δοκίμια για το θέμα αυτό, χωρίς ωστόσο να το έχουν εξαντλήσει. Επισημαίνω, ότι η συμβολή των γυναικών, στο 1821, εμφανίζεται αρκετά αναιμική μέχρι σήμερα, και ακριβώς το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το ανά χείρας βιβλίο της Ευγενίας Κατούφα.
Η συγγραφέας του βιβλίου είναι η γνωστή και ταλαντούχος δημοσιογράφος, με σπουδές, εκτός της δημοσιογραφίας, και κοινωνικής πολιτικής, που χρημάτισε εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα ηλικιωμένων, εθελοντισμού και ισότητας για τα έτη 2014-2019, καθώς και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής ισότητας Χαλανδρίου, για τα έτη 2019-2023. Για τη συμβολή της στο ανθρωπιστικό ρεπορτάζ, της απονεμήθηκαν τα βραβεία Μπότση. Η συμβολή της, εξάλλου, ως δημοσιογράφος, για 35 ολόκληρα χρόνια, υπήρξε καταλυτική και εμπλουτίστηκε με πολυάριθμες ομιλίες, συμμετοχή σε συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων και επιμέλεια κειμένων.
Αναμενόμενη είναι, μετά από τις πολύπλευρες αυτές γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες της συγγραφέως του ανά χείρας έργου, μια πένα που κυριολεκτικά πετάει. Που ανασύρει τις σωστές λέξεις και εκφράσεις σε κάθε περίπτωση, και που εμπλουτίζει τα κείμενά της με επιλεγμένους συνδυασμούς σκέψης.
Ωστόσο, και πέρα από τις παραπάνω αρετές και δυνατότητες της Ευγενίας Κατούφα, οφείλει να τονιστεί ιδιαίτερα η πολύτιμη συμβολή αυτού του βιβλίου στην εξερεύνηση συμβάντων του 1821, που για διαφόρους λόγους, δεν έγιναν αρκετά γνωστά, μέχρι σήμερα. Ακριβώς, το ανά χείρας έργο αποτελεί πρωτοποριακή και πολύχρονη έρευνα, που φέρνει στο φως άγνωστες, μέχρι σήμερα, ηρωίδες του 1821, καθώς και τη σημαντική τους δράση. Ανασύρονται, έτσι, μέσα από τους αιώνες, γυναίκες, που πολέμησαν σαν άντρες, συχνά με ένα παιδί στην αγκαλιά, γυναίκες που δεν υπεκυψαν στους τυράννους, γυναίκες που πρόσφεραν την περιουσία τους και τη ζωή τους, και που χάρη και στους δικούς τους αγώνες κερδήθηκε το 1821. Η Ευγενία Κατούφα, στις σχετικά ολιγάριθμες, μέχρι σήμερα, γνωστές ηρωίδες του 21, προσθέτει και πολυάριθμες άλλες, των οποίων η συμβολή υπήρξε σημαντική, και οι οποίες ζητούν αναγνώριση και δικαίωση.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, το ανά χείρας βιβλίο, χάρη στην έρευνα της συγγραφέως, ρίχνει φως σε άγνωστες, μέχρι σήμερα, πτυχές του 1821. Στις ξεχασμένες, ως σήμερα, αυτές Ελληνίδες, που αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη Ελλάδα, οφείλουμε να αποδίδουμε φόρο τιμής. Γιατί, χάρη στους αγώνες και τις θυσίες τους μας εξασφάλισαν πατρίδα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια μέσα σ’αυτήν.
Τελειώνοντας, να προσθέσω ακόμη ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης αυτής έρευνας αποκτούν ιδιαίτερη αξία στις μέρες μας, που ο πατριωτισμός, οι παραδόσεις και οι βασικές αρχές ζωής διώκονται από ολιγάριθμες, αλλά επιθετικές ομάδες ανιστόρητων ατόμων, με κατηγορίες όπως ο φασισμός, η οπισθοδρομικότητα, οι ακροδεξιές προτιμήσεις και άλλες παρόμοιες φαιδρότητες. Για όλους αυτούς τους λόγους, συνιστώ ενθέρμως να διαβαστεί το ανά χείρας βιβλίο (Η συμβολή των γυναικών στην ελληνική επανάσταση, της Ευγενίας Κατούφα, διαθέσιμο στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία) και από τους νέους, με την υπογράμμιση ότι χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει ούτε μέλλον.