Οι αλλαγές που γίνονται στην περιοχή μας είναι ιστορικής σημασίας. Ενώ επί Νεοτούρκων ο τουρκικός παράγων εξαφανίστηκε από τη Μέση Ανατολή και από περιοχές που μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ιδρύθηκαν τα κράτη της Συρίας, του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου, τώρα, μετά την ανατροπή του Ασαντ, η Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει την επιθετική επιστροφή στην περιοχή.
Ενας από τους στόχους της Τουρκίας είναι η στρατιωτική ενοποίηση στην περιοχή που περικλείεται από το τρίγωνο «Τουρκία – Συρία – Λίβανος», με επόμενο στόχο την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ, για να επιτευχθούν η «δικαίωση» των μουσουλμάνων με την ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης και η «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ Ακσά.
Μια τέτοια προοπτική είναι προφανές ότι αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, αφού στη Συρία του Ασαντ, στην κρίση του Σισμίκ, του Μαρτίου του 1997, φημολογείται ότι τα μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, αφού επιχειρούσαν στην Κύπρο, θα μπορούσαν να μείνουν περισσότερο χρόνο πάνω από τη Μεγαλόνησο και στη συνέχεια να προσγειωθούν σε αεροπορικές βάσεις της Συρίας, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση σε σχέση με τις ελλαδικές αεροπορικές βάσεις, για ανεφοδιασμό καυσίμων.
Ενώ τώρα, αν τελικώς επαληθευθούν αναφορές του Reuters, που μιλούν για συνομιλίες που αφορούν αμυντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, που προβλέπει την ανάθεση του ελέγχου του συριακού ενάεριου χώρου και τη διάθεση δύο αεροπορικών βάσεων στην τουρκική πολεμική αεροπορία, για στάθμευση δύο μοιρών F-16 (40 αεροσκάφη), η απειλή για την Κύπρο κλιμακώνεται.
Φυσικά η Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να παίξει κάποιο ρόλο για να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία, που οδήγησαν στην ανατροπή του Ασαντ, όμως, το να «χαιρετίζει η Ελλάδα την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Ασαντ στη Συρία», τη στιγμή μάλιστα που το διάδοχο καθεστώς είναι χείρον του πεπτωκότος και από άποψη δημοκρατικότητας και από άποψη εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων, είναι ακατανόητο, με δεδομένο ότι τα κράτη θέτουν το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα.
Οσον αφορά την εμπλοκή και συμμετοχή της Τουρκίας στα των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα παίξουν ενεργό ρόλο στην αναδιάρθρωση του συριακού στρατού. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν ότι μετά την επίσκεψη του προέδρου της Συρίας, Ahmed Shara, στην Αγκυρα, στις 4 Φεβρουαρίου, έγιναν βήματα σε πολιτικό επίπεδο πάνω στο θέμα, ενώ η πρώτη επαφή έγινε πριν από μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου και συγκεκριμένα του «Yetkin Report», που επικαλείται πηγές, έπειτα από οδηγίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Yaşar Güler, μια πενταμελής αντιπροσωπία, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Αμυνας και Ασφάλειας του υπουργείου, υποστράτηγο İlkay Altındağ, και υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού, επισκέφθηκε τη Δαμασκό τις 30 Ιανουαρίου και έκανε μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας της Συρίας, Murhef Ebu Kasra. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη στην Αγκυρα, τις 15 Ιανουαρίου, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συρίας.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμφωνήθηκε μια μέθοδος για έναν κοινό οδικό χάρτη στις συνομιλίες που έγιναν στην Αγκυρα μεταξύ Ερντογάν και Σάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ, προβλέπεται μια μέθοδος τριών σταδίων για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι στρατιωτικές σχέσεις:
1. Προτεραιότητα θα είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα κρατικά όργανα στη Συρία θα αρχίσουν να λειτουργούν το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το στάδιο, η Τουρκία θα παράσχει τεχνική και πολιτική υποστήριξη στο νέο καθεστώς στη Συρία -όχι μόνο στρατιωτική,- για να καταστήσει το κράτος λειτουργικό ξανά σε όλους τους τομείς.
2. Στο μεταξύ η συριακή πλευρά θα καθορίσει τις αμυντικές της ανάγκες και θα προσδιορίσει τι απαιτεί από την Τουρκία. Αμυντικές πηγές τονίζουν ότι είναι προετοιμασμένοι για κάθε είδους αιτήματα από τη Συρία, από στρατιωτική εκπαίδευση και παροχή συμβουλών μέχρι εγκαταστάσεις αμυντικής βιομηχανίας και αγορές όπλων. Αυτό περιλαμβάνει το αίτημα στρατιωτικής υποστήριξης που μπορεί να χρειαστεί η Συρία μέχρι να μπορέσει να αποκτήσει τη δική της αμυντική ικανότητα.
3. Κατά την ίδια διαδικασία, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας θα ετοιμάσει και φάκελο πρότασης, που θα υποβληθεί κατόπιν αιτήματος, για τις ανάγκες του συριακού στρατού, που το καθεστώς που μόλις αναδύθηκε από τον πόλεμο μπορεί να δυσκολευτεί αρχικά να αξιολογήσει.
Η Τουρκία θα ανακοινώσει τι και πόσα μπορεί να καλύψει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συρίας και θα εκπονηθεί ένας κοινός οδικός χάρτης για την υλοποίηση κοινών έργων.
Η Αγκυρα είναι υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης εξέλιξης αυτής της διαδικασίας.
Εάν επιβεβαιωθεί ο ρόλος της Τουρκίας στην ανασυγκρότηση του συριακού στρατού, θα είναι η τρίτη φορά που εμπλέκεται στην αναδιοργάνωση ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας. Είχε προηγηθεί η εμπλοκή της στον ίδιο τομέα στο Αζερμπαϊτζάν και στη Σομαλία.
Κατά τ’ άλλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ακόμα χαιρετίζει «την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Ασαντ στη Συρία», το οποίο έχει αντικατασταθεί από ένα καθεστώς τρομοκρατών τζιχαντιστών, που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου και σε εμπόριο γυναικών Γεζιντί, και το οποίο είναι άκρως φιλοτουρκικό, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδος.