Την 1η Ιουνίου 2022, μόνο λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε σε εκδήλωση της «Παναθηναϊκής» στο Μέγαρο Μουσικής.
Υπό το φως των νεότερων εξελίξεων στο μέτωπο και την προσέγγιση Τραμπ – Πούτιν, κρίνουμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα εκείνης της διορατικής παρέμβασης με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ενωση την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, πριν οι συνέπειες του στις οικονομίες των κρατών-μελών και στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών γίνουν δραματικές. Σήμερα αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο και ότι το εθνικό μας συμφέρον επέβαλλε να πρωτοστατήσουμε κι εμείς στις πρωτοβουλίες για τη λήξη του πολέμου. Αλλά δυστυχώς είχαμε άλλα στον νου μας.
Είπε λοιπόν εκείνη την ημέρα ο Καραμανλής μεταξύ άλλων και τα εξής: «Προφανώς και δεν ήταν ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος. Οξείες διαφορές, γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, σφαίρες επιρροής ήταν γνώριμα φαινόμενα. Ακόμα και συγκρούσεις. Οι ανώφελοι και αδιέξοδοι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, η δήθεν Αραβική Ανοιξη και λίγο νωρίτερα οι εμφύλιοι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία το αποδεικνύουν.
Ομως πόλεμος ευρείας κλίμακας σε ευρωπαϊκό έδαφος, δίπλα στην καρδιά της Ευρώπης, θα έπρεπε να είναι αδιανόητος στον 21ο αιώνα. Ειδικά στην Ευρώπη που έχει μακρά και πολύ οδυνηρή εμπειρία πολέμων. Κι όμως το αδιανόητο συμβαίνει. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πράξη παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα. Οχι μόνο διότι προσβάλλει βάναυσα κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και διότι καμία επιχειρηματολογία, βάσιμη ή όχι, δεν δικαιολογεί την προσφυγή στη βία, στις καταστροφές και την αιματοχυσία, ιδίως μάλιστα εις βάρος αμάχων και αθώων.
Πέρα όμως από την απερίφραστη καταδίκη της εισβολής και την ηθικά και ανθρωπιστικά επιβεβλημένη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος και προπαντός η παράτασή του.
Oι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ζοφερές και οι προβλέψεις σε περίπτωση μακράς διάρκειας του πολέμου χειρότερες. Παρέλκει η λεπτομερής τους απαρίθμηση. Το σοκ όμως στον ενεργειακό τομέα, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις τιμές, στην παραγωγή και στο εμπόριο προμηνύουν δύσκολες μέρες. Στη χειρότερη εκδοχή, επισιτιστική κρίση σε περιοχές του πλανήτη, πολιτική αστάθεια και αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Και πάντως για την Ευρώπη στασιμότητα, πληθωρισμός, πιθανώς ανεπάρκεια αγαθών, συνεπώς και διογκούμενη δυσαρέσκεια και αντίδραση.
Στο Ενεργειακό αρκεί η υπόμνηση ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κοινωνίες που πλήττονται, προφανώς κυρίως τις ευρωπαϊκές. Και στο επισιτιστικό τι μπορεί να συμβεί σε μια χώρα, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, που εισάγει περίπου το 90% του σίτου που χρειάζεται από την Ουκρανία, σε κοινωνικοοικονομικό και κατά συνέπεια σε πολιτικό επίπεδο; Και, κατ’ επέκταση, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το Μεταναστευτικό, αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις για τη χώρα μας.
Η προοπτική αυτή, δηλαδή μιας ογκούμενης οικονομικής κρίσης, με απτή αντανάκλαση στην κοινωνική ηρεμία και την ποιότητα της δημοκρατίας, ευρύτερα αλλά και στην Ευρώπη, μπορεί να εξελιχθεί στο δυσμενέστερο, αν ληφθούν υπ’ όψιν δύο πρόσθετες παράμετροι. Αφενός η ήδη ορατή διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε όλο τον πλανήτη. Ο Joel Kotkin, διάσημος οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, σε άρθρο του στο συντηρητικό περιοδικό «Spectator» τόνιζε στις 7 Ιανουαρίου 2022: «Η νέα απολυταρχία αναδύεται από μια αδυσώπητη συγκέντρωση πλούτου που έχει δημιουργήσει μια νέα πάμπλουτη ελίτ. Η οικονομική κληρονομιά της τελευταίας δεκαετίας είναι η υπερβολική εταιρική ενοποίηση, μια μαζική μεταφορά πλούτου στο ανώτερο 1% από τη μεσαία τάξη».
Είναι αλήθεια ότι η κατανομή του πλούτου περιορίζεται διαρκώς σε λιγότερα χέρια και εξωθούνται στο περιθώριο ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στα αστικά – μικροαστικά στρώματα. Υγιής όμως δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή. Προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Αφετέρου, όσα διαδραματίζονται στον χώρο της ενημέρωσης. Δεν ήταν ασύνηθες σε καιρό πολέμου η πληροφόρηση σε έναν βαθμό να είναι ελεγχόμενη, το φαινόμενο όμως απροσχημάτιστης προπαγάνδας και διασποράς fake news είναι ανησυχητικό. Αν σ’ αυτό προστεθούν τα ήδη εξαπλούμενα φαινόμενα του ανεξέλεγκτου λαϊκισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αυθαίρετος αποκλεισμός της αντίθετης άποψης, η υπερσυσσώρευση ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια, η κατάσταση επιδεινώνεται κατά πολύ. Μπορεί όλα αυτά να μην επηρεάζουν άμεσα την έκβαση του πολέμου, πρέπει όμως να προβληματίζουν σοβαρά για το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ζωής που εκκολάπτεται στο όχι τόσο μακρινό.
Εφόσον λοιπόν ο πόλεμος είναι τόσο καταστροφικός και η παράτασή του εγκυμονεί πολλαπλάσιους κινδύνους, επείγει ο τερματισμός του. Αλλωστε και όλοι οι εμπλεκόμενοι μόνο να χάσουν έχουν από τη συνέχισή του. Πρωτίστως το θύμα, η Ουκρανία, με τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές. Ομως και ο θύτης, η Ρωσία, ανεξάρτητα από την αμφιλεγόμενη στρατιωτική έκβαση, έχει σημαντικές απώλειες, σοβαρότατο κόστος από τις κυρώσεις και τεράστια φθορά κύρους. Αλλά και η Ευρώπη που ήδη βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της σύγκρουσης και θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα από τη διαιώνιση της.
Είναι η Ευρώπη που πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός, στη λήξη του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εργο δύσκολο, με πολλές παγίδες και αντινομίες, αλλά αναπόφευκτο. Η Ευρώπη με τις γνωστές αδυναμίες της, την ανολοκλήρωτη ολοκλήρωσή της, τον αυτοπεριορισμό της σε ρόλο παθητικού θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει.
Να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, στην αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου, στη σταθεροποίηση της κατάστασης τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στην ανακούφιση του ουκρανικού λαού. Οι προκλήσεις όμως αυτές προϋποθέτουν ουσιαστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, υπέρβαση των αδυναμιών που κληροδότησε η άκαιρη και βεβιασμένη διεύρυνση του 2004. Προϋποθέτει κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση. Σε τελική ανάλυση, αυτή την Ευρώπη θέλουμε, αυτήν οραματιζόμαστε. Για μια τέτοια Ευρώπη μας ενέπνευσε και μας συνεπήραν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι άλλοι μεγάλοι ηγέτες της ευρωπαϊκής ιδέας.
Εφημερίδα «δημοκρατία»
Δυστυχώς και ο κ. Καραμανλής τα μάσησε όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας αυτά που αρέσουν στα αυτιά των σημερινών Ευρωπαίων ηγετών που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είπε ότι η Ρωσία προκλήθηκε με χυδαίο τρόπο να εισβάλει στην Ουκρανία όπως και προκαλείται συνεχώς και σήμερα με την εξωφρενική υποστήριξη ττου πολέμου από την ΕΕ, και ειδικά των μεγάλων δυνάμεων της. Οι Woke ηγέτες της ΕΕ δεν έδωσαν δεκάρα στην αποτυχημένη σύσκεψη για ειρήνη το 2022 στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον τώρα μαθαίνουμε ότι ήταν ο ηλίθιος Μπόρις Τζόνσον που πίεσε τον Ζελένσκυ να μην υπογράψει και να κάνει πόλεμο. Δεν ανέφερε την καταπάτηση από το ΝΑΤΟ της συμφωνίας να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά ούτε μία ίντσα εις βάρος της ασφάλειας της τότε Σοβιετικής ένωσης που κατέρεε. Δεν είπε λέξη για την συμφωνία του Μίνσκ που καταστρατηγήθηκε από όλη την Δύση, ούτε είπε τίποτα για την φράση του Αμερικανού ΥΠΕΞ “είχαμε υπογράψει κάποια συμφωνία, αλλά τώρα εμείς αποφασίσαμε αλλιώς”. Δεν είπε λέξη για τα ψέμματα ότι κάθε ημέρα του πολέμου η Ρωσία έχανε μάχες, αλλά τελικά καταλάμβανε όλο και περισσότερες περιοχές της Ουκρανίας. Αυτή η περίοδος είναι η πιό μαύρη περίοδος της “πολιτισμένης” Ευρώπης, και εάν δεν αλλάξουν μυαλά οι ηγεσίες της (πράγμα δύσκολο με τόσους ηλιίθιους που έχουν διορίσει στις Βρυξέλλες), θα πάμε κατά διαόλου. Η Γερμανία αποδείχθηκε εδώ και χρόνια ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδος μαζί με τους Έλληνες προδότες που την σιγοντάρουν, και οι προειδοποιήσεις 5 Αμερικάνων προέδρων δεν μπόρεσαν να την συνετήσουν. Και είναι οι ίδιοι ηγέτες που πρέπει να φάνε στο κεφάλι τους τις πρώτες μπόμπες που μπορεί να πέσουν, διότι ακόμη και τώρα σιγοντάρουν μία περαιτέρω ανάφλεξη σε όλον τον κόσμο.
Ας είναι καλά οι Αμερικάνοι, που έστω και την τελευταία στιγμή, τα είπαν χύμα και τσουβαλάτα σε όλο αυτόν τον συμφερτό ηλιθίων μήπως και τους συνετήσουν.
Πρόσεχε τους Αμερικάνους διότι αυτούς πληρώνουμε σήμερα ως Δυτική Ευρώπη.
Δεν τα είπαν από αγάπη ούτε από καλοσύνη.
Κάπως να διασωθούν ηττημένοι και χρεωκοπημένοι.
Αυτό ακριβώς είπε στην ομιλία του ο Καραμανλής.Οτι κάποιοι δεν τήρησαν της συμφωνίες!Και εάν πάμε πιο πίσω και από το 2014!στο Βουκουρέστι!το 2008 στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου τέθηκε το Ουκρανικό!,τη στάση που είχε ο Καραμανλής και τη θέση του στο θέμα,θα καταλάβεις γιατί σήμερα φτάσαμε σε αυτόν τον πόλεμο και πόσο στρατηγικά σκεφτόταν και σκέφτεται και πως αποδείχτηκε προφητικός!
27 Φεβρουαρίου 2025 Η κατάντια της χώρας όπως την ζούμε από μεγαλείο συμφοράς – παρακμής – υποτέλειας κ.ο.κ.
Η Ν.Δ. ως παράταξη κρίθηκε να σηκώσει το ανάστημα και να δώσει οριστικές λύσεις ώστε να ξεπεράσουμε όλη αυτή την κατρακύλα.
Η αντιπολίτευση διαιρεμένη και με πολυφωνία μάλλον δεν θέλει να χρεωθεί όλα αυτά τα ζητήματα-θέματα που σήμερα ζητούν λύσεις και που ασφαλώς γνωρίζουμε τους υπεύθυνους.
Πολλές οι αναφορές στον Κ. Καραμανλή και ανάλογες στον Α. Σαμαρά.
Τελευταίο διάστημα εμφάνιση και του Π. Καμένου.
Ας σηκώσουν λοιπόν τα μανίκια ας εργαστούν έτσι ώστε να απαλλαγούμε από όλο αυτό που έχει καθίσει επάνω στην χώρα και δεν λέει να εγκαταλείψει με καμία δύναμη.
Διαθέτουν πολιτική εμπειρία, πλούσιο πολιτικό βίο και της αυτής παράταξης και ιδεολογίας.
Στο σήμερα η Ν.Δ. κρίθηκε μέσα από τις επιλογές της να διαχειριστεί την κρίση, να δώσει λύσεις, να υποστεί αυτό το βάρος των ευθυνών που φρόντιζε να μεταβιβάζει με ευκολία σε άλλους – άπειρους – διαφορετικής αντίληψης και ιδεολογίας σε παρελθόντα χρόνους μέσω εκλογικής διαδικασίας.
Το τίμημα όσο και βαρύ αναζητά την διέξοδο μέσα από την ίδια την παράταξη.
Πικρό το ποτήρι αλλά όλα εδώ κρίνονται, όλα εδώ επιστρέφουν.
Προσυπογράφω.
Τώρα θα μιλήσει για όσα γίνονται; Ή περιμένει να πάρει τη ΝΔ ο Αδωνις αφού καταστραφεί η χώρα;;
Ως προς τα αίτια και την αρχή του πολέμου δεν απαριθμεί τα γεγονότα. Οι συμφωνίες του Μινσκ καταπατήθηκαν, στο Ντομπας πόλεμος ξεκίνησε τον 2014. Οι Ρώσοφωνοι καταπιέζονται πχ απαγόρευση ρωσικής γλώσσας. Αυτά τα αποσιωπά!!!
Με το σκεπτικό το δικό σου θα έπρεπε και η Ελλάδα να εισβάλλει στρατιωτικά στην Βόρειο Ηπειρο,στην Κύπρο και όπου αλλού υπάρχει ελληνισμός και καταπατώνται τα δικαιώματα των Ελλήνων και η γλώσσα.Θα ήταν όμως λύση και θα το αναγνώριζε η διεθνής κοινότητα και όλος ο κόσμος;Η’ δεν θα ήταν η δεν θα ονομάζονταν εισβολή; Τέτοια επιχειρήματα έχει ο Ερντογάν για να εισβάλλει παντού! Είναι όμως έτσι;
Αυτό ακριβώς είπε στην ομιλία του ο Καραμανλής.Οτι κάποιοι δεν τήρησαν της συμφωνίες!Και εάν πάμε πιο πίσω και από το 2014!στο Βουκουρέστι!το 2008 στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου τέθηκε το Ουκρανικό!,τη στάση που είχε ο Καραμανλής και τη θέση του στο θέμα,θα καταλάβεις γιατί σήμερα φτάσαμε σε αυτόν τον πόλεμο και πόσο στρατηγικά σκεφτόταν και σκέφτεται και πως αποδείχτηκε προφητικός!
Όχι μόνο επαληθεύθηκε, επαληθεύεται από το 2009 και έως τώρα.Αποδειχτηκε και αποδεικνύεται ο αληθινός πολιτικός λόγος του και ο αληθινός πατριωτισμός του.
Ίσως ο…ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ “ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ”
Πρωθυπουργός της..Μεταπολιτευσης..!!
Συμφωνώ!Αν τώρα ήταν στο τιμόνι της χώρας, αλλά και πριν,η χώρα δεν θα ήταν σε αυτήν την κατάσταση.
Αντε παλι με την ομιλια του κουρασμενου στο Πολεμικο Μουσειο
Ενταξει ειπαμε το πολυ το κυρ Ελεησον
Μετα προφανως πηγε για κοψιδια ο κουρασμενος Το ξαναδαμε και στον Μπαιρακταρη το εργο
Ναι, μίλησε για τους νταβατζήδες!!Και γνωρίζουμε πόσο δυσάρεστος τους έγινε…. Αυτοί ως γνωστόν πάντα φροντίζουν να έχουν τα…” μεγάλα και τα μικρά σκυλιά” σε όλους τους θωκους της χώρας… αλλά όσο κι αν γαβγίζουν!!! το καραβάνι φεύγει…η κοινωνία έχει ξυπνήσει και αποστρέφεται όσους απλώς…θορύβουν!!!!
Ωραια και ??? Μιλησε για νταβατζηδες και αποτελεσμα ??? Ανεθρεψε τον μητσοτακισμο και τους εκανε υπουργους Ανεχτηκε τη διαπλοκη και τον σημιτισμο ενω μπορουσε και ειχε τη δυναμη να τα εξαφανισει ολα αυτα μια και καλη Το αποτελεσμα αυτης της ανοχης και αδρανειας τη ζουμε σημερα
Να σου θυμίσω ότι από το 2009 και έως τώρα δεν κυβερνά ο Καραμανλής…Τον δε μητσοτακισμο και σημητισμο τον γέννησαν και τον ανέθρεψαν από δεκαετίες οι … νταβατζήδες!!!Αν επίσης εννοείς “αδράνεια”του Καραμανλή που δεν έκανε το χατίρι της Ντόρας και του Καρατζαφέρη να… κατεβάσει τα τανκς ή να αφήσει να καει όλη η χώρα τότε βεβαίως ορθά έπραξε και “αδράνησε”!
Φιλε Πολιτη Ειχε τρομερη ευκαιρια να εξευτελισει τον σημιτη -με μικρα το επωνυμο φυσικα -τοτε με τις ελληνοποιησεις στις εκλογες Το κανε αβαβα και αφηνε τον Τραγκα τον Ριζο και τον καρατζαφυρερ να βγαλουν τα καστανα απο τη φωτια Δηλαδη τριχες Ειχε αλλη μια τρομερη ευκαιρια να διαλυσει τους νταβαδες και τα παρελκομενα οπως λες δε το πραξε παρ οτι ειχε στη κυριολεξια ολο τον λαο μαζι του Αφησε το μητσοτακεικο να του ροκανισει οχι μονο τη καρεκλα αλλα και την υπαρξη του στη κυριολεξια Με τον κολλητο του ΠΡΟΚΟΠΗ μπορουσε πολυ ευκολα να φτιαξει ενα συγχρονο συστημα δικαιοσυνης αξιοθαυμαστο και λειτουργικο μη σου πω οτι μπορουσε να φτιαξει και το Συνταγμα της χωρας Τελικα το τελος της ιστοριας το ξερουμε ΠΑΝΤΩΣ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΣ
Τώρα πια είσαι ανάμνηση παλιά….Και μη ξεχνάς τα χάπια σου,ζαχαρο-πιεση-χοληστερινη-ουρικο οξύ.