Αναθεματισμοί κατά των Ελλήνων!

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία μας είναι κιβωτός και καταφυγή του λαού μας και δεν μπορεί να επιτρέπει αναθέματα εναντίον του Ελληνισμού

Must Read

Χθες εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία είναι μια σημαντική γιορτή και οι πιστοί συρρέουν στους ιερούς ναούς για να παρακολουθήσουν τη θεία ακολουθία. Ομως, ένα μέρος της πικραίνει και στενοχωρεί μυριάδες Ελληνες, που στις ιδιωτικές συζητήσεις τους λένε ότι πρέπει να καταργηθεί. Αυτό το μέρος της ακολουθίας είναι οι επτά αναθεματισμοί εναντίον του Ελληνισμού (!!!), που διαβάζονται την ώρα της λειτουργίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο.

Αναθεματισμός Νο 2:
«Τοῖς τὰ ΕΛΛΗΝΙΚΑ διεξιοῦσι μαθήματα, καὶ μὴ διὰ παίδευσιν μόνον ταῦτα παιδευομένοις, ἀλλὰ καὶ ταῖς δόξαις αὐτῶν ταῖς ματαίαις ἑπομένοις, καὶ ὡς ἀληθέσι πιστεύουσι καὶ οὕτως αὐταῖς ὡς τὸ βέβαιον ἐχούσαις ἐγκειμένοις, ὥστε ἑτέρους ποτὲ μὲν λάθρα, ποτὲ δὲ φανερῶς ἐνάγειν αὐταῖς καὶ διδάσκειν ἀνενδοιάστως ἀνάθεμα τρίς».
Νεοελληνική απόδοση: «Σε όσους ασπάζονται τις διδασκαλίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και δεν τις σπουδάζουν μόνο για μόρφωση, αλλά ακολουθούν και τις μάταιες θεωρίες τους και τις πιστεύουν ως αληθινές, και μάλιστα ωσάν αυτές να περιέχουν τη βεβαιότητα, και παρασύρουν σ’ αυτές άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά και τις διδάσκουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, τρεις φορές ανάθεμα».

Αναθεματισμός Νο 5:
«Τοῖς εὐσεβεῖν μὲν ἐπαγγελλομένοις τὰ τῶν ΕΛΛΗΝΩΝ δὲ δυσσεβῆ δόγματα τῇ ὀρθοδόξῳ καὶ καθολικῇ ἐκκλησίᾳ περί τε ψυχῶν ἀνθρωπίνων, καὶ οὐρανοῦ καὶ γῆς, καὶ τῶν ἄλλων κτισμάτων ἀναιδῶς ἢ μᾶλλον ἀσεβῶς ἐπεισάγουσιν ἀνάθεμα τρίς». Νεοελληνική απόδοση: «Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα με αναίδεια ή πολύ περισσότερο με ασέβεια, τρεις φορές ανάθεμα».

Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι σε θεία λειτουργία ουδένα όνομα έθνους και η φιλοσοφία του αναθεματίζονται πλην του ελληνικού! Δεν αναθεματίζεται καν ο τουρκισμός, ο οποίος προκάλεσε γενοκτονίες, σφαγές και διώξεις σε βάρος του ορθοδόξου γένους μας.
Εχει ζωτική σημασία για την κοινωνία μας η μητέρα Εκκλησία να αναθεωρήσει αυτό το κομμάτι της θείας ακολουθίας και να απαλειφθούν οι αναφορές στους Ελληνες και τον Ελληνισμό. Είναι ανατριχιαστικό και αποκαρδιωτικό να ακούγεται με αρνητικό τρόπο το ιερό όνομα που συμβολίζει την Ιστορία, τον πολιτισμό, τον λαό και το έθνος μας μέσα σε ιερούς ναούς την ώρα της λειτουργίας. Επιπλέον, αυτά τα αναθέματα εναντίον του Ελληνισμού δίνουν λαβές σε διάφορους μηδενιστικούς κύκλους να συκοφαντούν την Εκκλησία και την πίστη μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Έλληνας είχε καθαρά την έννοια του ειδωλολάτρη. Επίσης τα αρχαία γράμματα είχανε κάποια καλά, πλην όμως και ενόσω βρισκόταν μακριά από την αλήθεια του ευαγγελίου εμπεριείχαν μέσα την έλλειψη της συγγνώμης, της ταπείνωσης και της αληθινής αγάπης. Οι αρχαίοι πατέρες ήταν πλήρως μορφωμένοι με την ελληνική γραμματεία, τους φιλοσόφους κλπ και παίρνοντας τα καλά που είχαν και έγραφαν τα τονιζαν, ενώ παρουσιαζαν ως μη αποδεκτό κάθε τι που δε μπορούσε να ανήκει στην αλήθεια του Χριστού.

  2. Χαμός με τα σχόλια… Αληθινα υπάρχει μεγαλη επιχειρηματολογία γυρω απο το θέμα…
    Εγω καλε μου φιλε Παναγιώτη θα κάνω μονο μια ερωτηση σε εσενα…. ρητορικη.
    Ποιας εθνικότητας ήταν οι Πατέρες (ή τουλαχιστον η τεραστια πλειοψηφία τους) που αναθεματισαν τους Ελληνες και τα Ελληνικά (κι όχι τον Ελληνισμό ως ιδέα);
    Ποιας εθνικότητας ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Αγιος Σπυρίδωνας, ο Αγιος Νικόλαος και όλο το πλήθος των μεγάλων Πατέρων, Πατριαρχών και Αγίων της Εκκλησίας μας;
    Ποια γλώσσα μιλούσαν όλοι αυτοί;
    Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά λύνει άμεσα την απορία μας στο τι ακριβώς εννοούσαν με τα συγκεκριμένα αναθέματα….
    Ειδικά ο Μ. Βασίλειος εκθείαζε την διδαχή της αρετής των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τις επιστήμες τους και γι αυτό έστελνε τους μαθητές του πριν από την σπουδή στην Χριστιανική μας πίστη να σπουδάσουν την αρχαιοελληνική γραμματεία στον καλό του φίλο και καθηγητη του ρητορικής τον ειδωλολάτρη Λιβάνιο.
    Ο Λιβάνιος μάλιστα ήταν από τους ειδωλολάτρες που όμως είχε καταδικάσει τους Ρωμαικούς διωγμούς κατά των Χριστιανών….
    Συνεπως όλα όσα ήθελαν να πουν με τα αναθέματα οι Πατέρες της Εκκλησίας έχουν σχέση ΜΟΝΟ με την αρχαιοελληνική θρησκεία και τα ήθη που αυτή κουβαλούσε….
    Η χρήση της λέξης “Ελλην” δεν είχε καμία εθνολογική διάσταση την πρώτη εποχή της Ελληνορθόδοξης Ανατολικης Ρωμαικής Αυτοκρατορίας… Αργότερα περίπου στο 800-900 μ.Χ. άρχισαν να συνειδητοποιούν οι Ελληνες την εθνική σημασία της και άρχισαν μέσω αυτής να διαχωρίζονται από τους υπολοίπους χριστιανούς των δυτικών αιρέσεων, αλλά και τους υπολοίπους χριστιανούς ορθοδόξους των άλλων (κυρίως ανατολικών) λαών, Σλάβων, Ρωσων, Βουλγάρων κλπ…
    Παντως συμφωνώ ότι μια Πανορθόδοξη Σύνοδος θα μπορούσε να θέση στην σωστή τους ιστορική βάση τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων. Μπορεί να απαγορεύεται να αλλαχθούν τα κείμενα των Οικουμενικών Συνόδων, αλλά μια σωστή ιστορική διευκρίνηση ειδικά του όρου Ελλην θα μπορούσε να προστεθεί για να μην εχουμε πικρίες και παρεξηγησεις… Κι αυτό σιγουρα δεν θα ειναι παρέγκλιση από το δόγμα της Εκκλησίας μας.

    Ωστόσο 1500 χρόνια τώρα κανενας Ελληνας Ορθόδοξος δεν αισθάνθηκε κάποια δυσκολία ακούγοντας τα συγκεκριμένα αναθέματα και να θυμισω ότι ειδικά οι Βυζαντινοί μας πρόγονοι μετά το 9ο αιώνα που άρχισαν να συνειδητοποιούν την ελληνική τους εθνικότητα και γνωρίζαν ΟΛΟΙ πολύ καλά την γλώσσα που είναι γραμμένα τα αναθέματα δεν ενοχλούνταν γιατί απλά ήξεραν την αληθεια….

    Δυστυχως θεωρω ότι όλοι μας έχουμε εν μέρει επηρεαστεί από τις αρλούμπες και τις συκοφαντίες που λένε οι νεοφανείς νεοειδωλολάτρες (που έχουν εντελώς υποπτη προέλευση) που μισούν την ελληνορθόδοξη ιστορία μας των τελευταίων 1800 ετών και μας μπαίνουν αυτές οι δευτερες σκέψεις.

    • To «Έλληνας Ορθόδοξος» έχει αντιφατικούς όρους. Προφανώς ΔΕΝ ήταν Έλληνας. Ζούσε στην χώρα που τώρα ονομάζουμε Ελλάδα. Για να είναι Έλληνας πρέπει να λατρεύει την Επιστήμη, να την εξελίσσει, και όχι να κατεφεύγει στα ορθόδοξα ξεματιάσματα τους αγιασμούς κλπ. Να λατρεύει τη ζωή και όχι να ζει σε στύλους (στυλίτες) σε πηγάδια και μοναστήρια αρνούμενος την φύση του. Δεν ενοχλούταν λοιπόν γιατί δεν ήταν Έλληνας.

      Όταν σχηματίστηκε το Ελληνικό κράτος μετά την επανάσταση, η ορόδοξη εκκλησία βρέθηκε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Έπρεπε πλέον να αποδεχθεί την κατάσταση και να σβήσει τα ίχνη του λυσσαλέου μισελληνισμού της. Και εκεί με τη βοήθεια της εξουσίας (πάντα) διόρισε τον Παπαρηγόπουλο στο Πανεπιστήμιο για να γράψει όλες αυτές τις ανοησίες περί ελληνορθοδοξίας. Τον Παπαρηγόπουλο χωρίς διδακτορικό, με ένα απολυτήριο γυμνασίου τον έκαναν καθηγητή για να τους υπηρετήσει. Κανένας σοβαρός δυτικός Ιστορικός δεν λέει τις ασυναρτησίες του Παπαρηγόπουλου. Θα τολμούσε πχ ο Durant στην Ιστορία του να γράψει για ελληνορθοδοξία, παλαιούς πατρών γερμανούς και διάφορα άλλα χαριτωμένα;

      Το λέτε και το ξαναλέτε «Έλλην» εννοούν τον «ειδωλολάτρη». Ποιος άνθρωπος που δεν λατρεύει τον πατέρα του Ιησού δεν είναι ειδωλολάτρης. Ο αμερικανός ινδιάνος δεν είναι ειδωλολάτρης; Η δικαιολογία αυτή είναι τεχνητή. Ονομάζεις όλους τους άλους ειδωλολάτρες (πλην χριστιανών, μωαμεθανών, εβραίων) και μετά λες δεν καταριέμαι τους Έλληνες αλλά τους ειδωλολάτρες. Και ελπίζεις ότι η απατεωνιά αυτή θα περάσει. Οι ινδουιστές λατρεύουν υπαρκτό θεό ή είναι ειδωλολάτρες;

  3. “Έλλην” στον απόστολο Παύλο, αλλά και στους Πατέρες, σημαίνει απλώς και μόνον “ειδωλολάτρης” και δεν έχει εθνική σημασία, πολύ περισσότερο δεν είναι έκφραση ρατσισμού ή “ανθελληνισμού” με τη σημερινή έννοια. Αντιστοίχως το “Βλάχος”, που σήμαινε αρχικά “κάτοικος της Βλαχίας”, κατέληξε να σημαίνει “τσομπάνος”, “ορεσίβιος”, “άξεστος” κ.λ.π. Αντίστοιχες μεταβολές εννοίας: “έγινα Τούρκος” (=εξαγριώθηκα”), “Φράγκος” (μετά την Επανάσταση σήμαινε απλώς αυτόν που δεν φορούσε φουστανέλλα), “φραγκοπαναγιά” (=αυτή που υποκρίνεται ότι είναι σεμνή) κ.ο.κ.

  4. Θεωρώ ότι όλη αυτή η διαμάχη στα σχόλια δε βγάζει πουθενά. Αν κάποιος ερευνά θα πρέπει να το κάνει καλόπιστα, να αδειάσει την κεφαλή του από όλα και να αρχίσει ξανά. Αλλιώς πάντα θα τα ανακαλύπτει όπως εκείνος θέλει. Ποιο το νόημα αυτής της διαμάχης τελικά. Αν βρισκόσασταν σε άλλο περιβάλλον το πιθανότερο να τραβάγατε πιστόλια. Ωραίο πνευματικό επίπεδο! Απόψεις ο καθένας μπορεί να έχει και ανάλογα με το τι ψάχνει και τι θέλει ακολουθεί ή όχι. Επιλογές προσωπικές είναι όλα. Μια ζωή ολόκληρη ψάχνουμε να βρούμε τι είμαστε από που ήρθαμε και που πάμε, αλλιώς ποιο είναι το ζητούμενο, στην πυρά οι άλλοι και εμείς στο θρόνο; Αν καθόμαστε και αμολάμε πέτρες ο ένας στον άλλον επειδή δε μας αρέσουν οι επιλογές και οι θέσεις των υπολοίπων συγνώμη αλλά είμαστε άξιοι της τύχης μας και ανεξαρτήτως τι επιλέγουμε ακυρώνουμε αυτό που δεχόμαστε ως “σωστή πλευρά”. Ας σεβαστούμε επιτέλους τα πιστεύω του άλλου. Έτσι μόνο μίσος αμολάμε προς τα έξω. Αλλά έτσι δεν πείθουμε κανέναν. Ας γίνουμε το χρυσό παράδειγμα αυτού που πιστεύουμε εμπράκτως, έτσι μόνο ίσως γίνει κάτι εποικοδομητικό. Αν πάλι βρεθούμε λάθος ας το αποδεχτούμε και ας κάνουμε κάτι καλύτερο, εμπράκτως όμως όχι στα λόγια.

  5. Η Ελλας με οτι αντιπροσωπευει ειναι το φως του κοσμου. Τιποτα δεν μπορει να συγκριθει μαζι της στο πεδιο του πνευματος και του πολιτισμου. Μια αλλη αληθεια ειναι οτι οπως ολα δειχνουν ο Μωαμεθανισμος αλλα και ο Χριστιανισμος οπως και πληθος αλλων θρησκειων ελκουν την πνευματικη καταγωγη ,(την κατασκευη κατ αλλους) απο το αρχαιοτερο μονοθειστικο θρησκευμα ,τον Ιουδαισμο.Φαινεται ομως οτι στον αρχεγονο Χριστιανισμο εισχωρησαν λαθρα αρκετα Ελληνικα πνευματικα χαρακτηριστικα (ο Ελληνισμος επιβιωσε ως ξενιστης εντος του Χριστιανισμου) ενω ο Μωαμεθανισμος δεν ειχε αυτη την τυχη εξου και τα ακαμπτα χαρακτηριστικα του που ειναι ασυμβατα με τον δυτικο πολιτισμο(διαβαζε Ελληνικο πολιτισμο).Ο Χριστιανισμος διωκεται απο την ΝΤΠ επειδη εμπεριεχει και στοιχεια του Ελληνισμου. Αν δεν υπηρχαν αυτα ο τελευταιος δεν θα διεφερε απο τον Ισλαμισμο.Γιατι ο Ελληνισμος ηταν αυτος που εδωσε την γλωσσα και την αξιοπιστια στον Χριστιανισμο. Ο Ελληνισμος ως πνευματικη οντοτητα και ως πανανθρωπινη κουλτουρα ειναι ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ενω οντας χωρις εκπροσωπηση χωρις διευθυνον κεντρο κυριολεκτικα ΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ εμμεσα τις καρδιες στην σκεψη και στην συμπεριφορα των ανθρωπων.Εμεις οι Ελληνες (ιδιως οσοι νοιωθουμε πρωτιστως Ελληνες) μπορουμε να ερμηνευσουμε τον κοσμο μακραν και πολυ καλυτερα με τα δικα μας πνευματικα και ιδεολογικα εφοδια.Με τα δικα μας ματια. Εμβολιμα και οταν παρισταται αναγκη και μεσα απο την Ελληνικη Γραμματεια(οση εμεινε ακαυτη). Δεν εχουμε αναγκη, να το καταλαβουμε καλα αυτο απο πνευματικα δεκανικια. Ειναι κριμα να δαγκωνουμε την ουρα μας.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ! Δεν θα μας πουν αλλοι λαοι ποιο ειναι το σωστο και το λαθος και το ποιο ειναι τι, αυτο λεω. Γιατι αυτο κανουμε, ετσι λειτουργουμε. . Εντρυφουμε για παραδειγμα στην Καινη η στην Παλαια Διαθηκη ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ οταν εχουμε την δικη μας περπατησια την δικη μας κοσμοαντιληψη σαυτον τον κοσμο.

  6. Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος πριν λίγες μέρες έγραψε ένα έξοχο άρθρο για τη γυναίκα με τίτλο “Το άλλο μισό του ουρανού”με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.Με αφορμή αυτό το άρθρο για τη γυναίκα αυτό που συμπεραίνω είναι αυτό που νιώθουμε ταυτοτικα ως Έλληνες ότι ελληνισμός και ορθοδοξία είναι αδιαίρετα στην ταυτότητα μας.Για να ναι ειλικρινής δεν γνωρίζω γιατί στους αναθεματισμους έχει επικρατήσει στο κείμενο η λέξη Έλληνες.Αν το εκλάβει κανείς φυλετικά μπορεί να ενοχλεί ,αν το εκλάβει ως αναφορά ιστορική που δεν έχει σχέση με το θρήσκευμα,τον Χριστιανισμό,την ορθοδοξία και την Πίστη μας δεν στέκεται καθόλου.

  7. Γενικά υπάρχουν κάποιοι αναχρονισμοί σε ορισμένα σημεία(πχ ύμνοι προς τον κατηργημένο πια βασιλικό θεσμό) αλλά…
    ουδείς καταλαβαίνει το τι λέγεται στην εκκλησία, πλην ελαχίστων αρχαιομαθών. Οπότε ας πούμε ότι δεν υπάρχει θέμα, και ας το προσπεράσουμε.
    Τι την ψάχνετε τώρα, το μπελά σας θέλετε;

  8. • «Οὔτε γὰρ περὶ Θεοῦ οὔτε περὶ κτίσεώς τι ὑγιὲς εὑρεῖν ἠδυνήθησαν ἐκεῖνοι (οἱ Ἕλληνες σοφοί)· ἀλλ’ ἅπερ ἡ παρ’ ἡμῖν χήρα ἐπίσταται, ταῦτα Πυθαγόρας οὐδέποτε ᾒδει (=ἐγνώριζε)· ἀλλ’ ἔλεγον ὅτι θάμνος ἐστὶ καὶ ἰχθύς, καὶ κύων γίγνεται ἡ ψυχή. Τούτοις οὖν, εἶπέ μοι, προσέχειν δεῖ; Μεγάλοι εἰσὶν ἐν τῇ κόμῃ ἐκεῖνοι, καλοὺς βοστρύχους (= κοτσίδες) τρέφουσι, καὶ τρίβωνας ἀναβέβληνται (=φορᾶνε)· μέχρι τούτων αὐτοῖς ἡ φιλοσοφία. Ἂν δὲ τὰ ἔνδοθεν ἴδῃς, τέφρα καὶ κόνις καὶ ὑγιὲς οὐδέν, ἀλλὰ τάφος ἀνεωγμένος ὁ λάρυγξ αὐτῶν, πάντα ἀκαθαρσίας γέμοντα καὶ ἰχῶρος (σ.σ. «ἰχώρ»: τὸ πῦον ἢ τὸ δηλητήριο φιδιῶν), καὶ τὰ δόγματα πάντα σκωλήκων.»ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    • Σταμάτα να κανεις copy-paste κείμενα που δεν κατανοείς βρε άσχετε. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήταν ελληνικής καταγωγής και αναφερόταν σε Ελληνες ως θρήσκευμα. Τη θεολογία τους κατέκρινε, σε άλλα κείμενα υμνεί τον ελληνισμό ως έθνος.

      Άντε παγανια,καλα σας έγραψε ο άλλος. Σα τη μύγα στο σκατό ειστε, όπου δείτε σχετικό άρθρο εμφανίζεστε. Στα άλλα εξαφανισμένοι.

  9. • Στὴν «Εἰς τὴν Α΄ Κορινθίους, Ὁμιλία Ζ΄», τόμος 18, σελ. 197: «…διὰ νὰ καταισχύνωμεν καὶ τοὺς Ἕλληνας. Διότι τώρα, ἂν καὶ θέλω νὰ  απευθύνωμαι πρὸς αὐτούς, διστάζω, μήπως, ἐνῷ τοὺς νικῶμεν εἰς τοὺς λόγους καὶ εἰς τὴν  αλήθειαν τῶν δογμάτων, ἐπισύρομεν εἰς βάρος μας τὸν χλευασμὸν  απὸ τὴν σύγκρισιν τοῦ βίου,  αφοῦ ἐκεῖνοι μέν, ἂν καὶ εὑρίσκωνται εἰς τὴν πλάνην καὶ δὲν πιστεύουν εἰς τίποτε ἰσάξιον μὲ τὴν ἰδικήν μας πίστιν, ὅμως ζοῦν βίον φιλοσοφίας, ἐνῷ ἐμεῖς κάμνομεν τὸ ἐντελῶς  αντίθετον. Ἀλλ’ ὅμως θὰ ὁμιλήσω – διότι προσπαθοῦντες νὰ ανταγωνιζώμεθα αὐτούς, ἴσως ἐπιδιώξωμε νὰ γίνωμε καλύτεροι  απὸ αὐτοὺς καὶ εἰς τὴν ἰδίαν τὴν ζωήν.»ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

  10. Οι Ιουδαιοχριστιανοι δεν διωκαν μονο την θρησκεια.Αναμφιβολα διωκαν την επιστημη την φιλοσοφια και καθε ανεξαρτητη σκεψη.ΙΔΟΥ:Στὴν «Εἰς τὴν Α΄ Κορινθίους Δ΄ Ὁμιλίαν» του, τόμος 18, σελ. 92: «πόσον ἐκοπίασεν ὁ Πλάτων μὲ τοὺς μαθητάς του μὲ τὸ νὰ μᾶς συζητῇ περὶ γραμμῆς καὶ γωνίας καὶ σημείου καὶ περὶ  αριθμῶν  αρτίων καὶ περιττῶν καὶ ἴσων μεταξύ των καὶ άνισων, καὶ διὰ τέτοια θέματα λεπτεπίλεπτα ὡς ὁ ἱστὸς τῆς  αράχνης –διότι αὐτὰ εἶναι διὰ τὴν ζωὴν περισσότερονἄχρηστα  απὸ ἐκεῖνα τὰ ὑφάσματα– καὶ χωρὶς νὰ ὠφελήσῃ πολὺ ἤ ὀλίγον μὲ τὰς συζητήσεις αὐτὰς ἐγκατέλειψεν ἔτσι τὴν ζωήν;…».ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

  11. Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λιάκος ανέβασε αυτή τη δημοσίευση εδώ , και στο fb όπου έκανα και εγώ ένα σχόλιο μιάς και τυγχάνω διαδικτυακός φίλος του. Μάλλον δεν του άρεσε γιατί στον σχολιασμό μου έγραψα ότι η αναφορά ” Έλληνες ” από τους πατέρες της Ορθοδοξίας δεν έχει εθνικα χαρακτηριστικά αλλά θρησκευτικά. Δεν κατηγορούν δηλαδή τους Έλληνες αλλά τους ειδωλολάτρες. Άρα καμία σχέση δεν έχει αυτό που έγραψε ο Λιάκος με την πραγματικότητα. Επί τέλους τα αναθέματα είναι και προς τον Άρειο και προς τον Νεστόριο ονομαστικά. Αυτοί δεν ήταν ειδωλολάτρες αλλά χριστιανοί. Αυτούς όμως ο Λιάκος δεν τους αναφέρει γιατί μάλλον θα γίνει ξεκάθαρο ότι στόχος των αναθεματων είναι οι αιρετικοί και όσοι νοθεύουν την χριστιανική πίστη γενικά και όχι οι Έλληνες .
    Μετά από το σχόλιο λοιπόν πούρου έγραψα , το διέγραψε και με απέκλεισε.
    Αυτός ο κύριος λοιπόν , ο δημοκράτης αρθρογραφεί στην εφημερίδα Δημοκρατία……
    Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς Λιάκο. Καληνύχτα.

    • Ακόμα και να δεχθούμε την άποψή σου, που δεν τη δεχόμαστε γιατί των δικών μας προγόνων το αίμα ήπιατε, αλλά πες ότι τη δεχόμαστε, δεν μας λες… την σημαντική αυτή μέρα της «ορθο»δοξίας σας εν Χριστώ αγάπη τους αναθεματίζεται όλους αυτούς; δηλαδή πες ότι το κείμενο έλεγε «ειδωλολάτρες» για ξεκάρφωμα, εσύ κύριε Φωκά είσαι ΟΚ με τις κατάρες; Πάντα με αγάπη; Είστε απίστευτα υποκριτές και ψεύτες. Και αφού είναι έτσι και οι καιροί άλλαξαν, γιατί δεν αλλάζετε το «έλληνες» σε «ειδωλολάτρες»; Γιατί ο Λιάκος αυτό γράφει. ότι το «έλληνες» είναι κακή επιλογή. Επί της ουσίας, βεβαίως και είχαν εθνικά χαρακτηριστικά. Η Ελληνική θρησκεία και οι αλληλένδετες με αυτή επιστήμες της Φιλοσοφίας, των Μαθηματικών, της Ιατρικής κλπ, ήταν, είναι, και προς μεγάλη σας λύπη θα συνεχίσει να είναι, η μόνη συνθήκη που ορίζει τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Οι υπόλοιποι είστε φιλοξενούμενοι σε μια χώρα που δεν σέβεστε. Αν δεν σας αρέσει να πάτε στην έρημο που ταιριάζει και με τα μαύρα.

  12. Όχι βέβαια. Γιατί το ειδωλολάτρης είναι ακριβώς επειδή ούτε ήταν ούτε ήθελαν να είναι χριστιανοί. Εσείς όποιος δεν έιναι χριστιανός τον λέτε ειδωλολάτρη. Πολύ βολικό. Το ότοι οι νονοί σας έπνιγαν τα μωρά μας μέσα στις κολυμπήθρες κατά τον υποχρεωτικό νηπιοβαπτισμό θα θέλατε πολύ βολικά να το ξεχάσουμε. Αλλά δεν θα σας κάνουμε τη χάρη. Έχετε αίμα στα χέρια σας, εσείς που δεν ειστε ειδωλολάτρες.

  13. Η αναφορά του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου είναι εξόχως καθαρή : «῏Ησαν δέ τινες ῞Ελληνες ἐκ τῶν ἀναβαινόντων, ἵνα προσκυνήσωσιν ἐν τῇ ἑορτῇ. Οὗτοι οὖν προσῆλθον Φιλίππῳ τῷ ἀπὸ Βηθσαϊδὰ τῆς Γαλιλαίας, καὶ ἠρώτων αὐτὸν, λέγοντες· Κύριε, θέλομεν τὸν ᾿Ιησοῦν ἰδεῖν. Ἔρχεται Φίλιππος, καὶ λέγει τῷ ᾿Ανδρέᾳ, καὶ πάλιν ᾿Ανδρέας καὶ Φίλιππος λέγουσι τῷ ᾿Ιησοῦ. Ὁ δὲ ᾿Ιησοῦς ἀπεκρίνατο αὐτοῖς λέγων· ἐλήλυθεν ἡ ὥρα, ἵνα δοξασθῇ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου» .

    • Μην τα βάζουμε όλα στον ίδιο κουβά. Στο συγκεκριμένο ευαγγέλιο πράγματι αναφέρεται στους Έλληνες φυλετικά και το καταλαβαίνουμε γιατί η Γαλιλαία είχε πολλούς ‘Ελληνες στην καταγωγή μεν , προσήλυτους στην ιουδαϊκη θρησκεία δε, όπως ήταν και ο Απόστολος Φίλιππος για αυτό βρήκαν πρώτα αυτόν και του ζήτησαν να μεσολαβήσει για να δουν τον Χριστό μας. Τα αναθέματα ήταν πολλούς αιώνες μετά και στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε επικρατήσει γλωσσικά ό όρος “Έλληνες” για τους εθνικούς-ειδωλολάτρες. Μην τα κάνουμε όλα αχταρμά και ας μελετάμε καλύτερα τις Γραφές. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

      • Ανθρωπε μου,πριν κρίνεις τους συνομιλητας σου και τους καταλογισεις ημιμαθεια πρώτα σκέψου ότι παντογνώστης είναι μόνον ο Θεός!Παρέθεσα ένα απόσπασμα από το ευαγγέλιο για να δώσω τροφή για σκέψη δίχως καν να το σχολιάσω διότι το θεώρησα σημαντικό στην συνομιλία.Θεωρω ότι ο Χριστός δεν έκανε τυχαία αναφορά στους Έλληνες! Ασφαλώς όλοι είχαν μια φυλετική καταγωγή.Αναγκαστικα αποκαλούνταν με το όνομα τους.Δεν στέκομαι σε αυτό.Προσπαθω να εμβαθύνω τη σκέψη.

          • Αδελφέ Ειρήνη Υμίν να είναι ευλογημένο και καλό Στάδιο! Κλείνω με ένα ρητό που αφορά το θέμα της ανάρτησης: ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ Η ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ!

    • όπως και οι βλαμμένοι σαν κι εσένα. Είστε τόσο τυφλωμένοι από την μαλακια που σας δέρνει που τα “επιχειρήματα” που βγάζετε από τον πάτο σας είναι πιο γελοία από εσάς τους ίδιους

    • Είσαι ανιστορητος διότι αν δεν ήσουν θα ήξερες ότι οι Έλληνες είχαν ξεπέσει ως εθνος αιώνες πριν την επικράτηση του χριστιανισμού. Ευτυχώς που ήρθε ο χριστιανισμός και το Βυζάντιο και επανηλθαμε στα πράγματα ως κυρίαρχο έθνος μιας αυτοκρατορίας.

  14. Κύριε Λιάκο, επειδή είστε άσχετος, μάθετε πως τα αναθέματα δεν αναφέρονται στο ελληνικό έθνος ως φυλετική υπόσταση ούτε στην ελληνική γραμματεία ή φιλοσοφία ή επιστήμες αλλά στις παγανιστικές “θεολογίες” κάποιων φιλοσόφων.

  15. Έτσι μαζεύτηκαν σήμερα οι ελληνόφωνοι αριστεράπλυτοι, Ανθέλληνες να μας θυμίσουν πόσο πολύ μισούν τους χριστιανούς και την χριστιανική θρησκεία (είναι “άθεοι” και νιχιλιστές, ντε! Δεν έχουν βέβαια πρόβλημα με τις υπόλοιπες θρησκείες). Λες και χεστηκαμε για τις ποταπες αποψάρες τους

  16. ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΧΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΑΣΑΝ

    • Είτε είσαι ιστορικά άσχετος είτε συνειδητός προπαγανδιστής. Τίποτα τέτοιο δε συνέβη στον Ιππόδρομο κατά Ελλήνων. Στον Ιππόδρομο σφάχτηκαν πολίτες της Ανατ. Ρωμ. Αυτοκρατορίας ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή φυλετικής καταγωγής επειδή ξεσηκώθηκαν κατά της Γοτθικής Φρουράς και δολοφόνησαν τον αξιωματικό της, Βοδέριχο, αφού εκείνος πρώτα φυλάκισε έναν αγαπημένο ηνίοχο για παιδεραστία. Και μάλιστα η Εκκλησία εξαιτίας της πράξης του, απαγόρευσε στο Θεοδόσιο να κοινωνήσει και τον ανάγκασε σε ένδειξη μετάνοιας να πάει γονατιστός και χωρίς αυτοκρατορικά διαδήματα. Αύτη είναι η ιστορικη αλήθεια, παγανοταλιμπάνι.

    • Δεν βγάζεις άκρη με όλους αυτούς τους τυφλωμένους από το μίσος. Ειδωλολάτρες είναι επειδή δεν είναι χριστιανοί. Υπάρχει κανείς ιστορικά σχετικός σαν τον Lex451, που να μην είναι χριστιανός και να μην είναι ειδωλολάτρης; Όχι βέβαια, γιατί ένας είναι ο θεός. Ο ξυλουργός. Ο γιος του ρωμαίου στρατιώτη Πάνθηρα όπως διασώζει ο Κέλσος. Ήταν πεταχτούλα η Μαρίτσα. Άρα, αν δεν είσαι μαζί του είσαι ειδωλολάτρης. Πολύ βολικό. Ναι του κάνανε τη μούρη κρέας του Θεοδόσιου που δεν τον μετέλαβαν. Φοβερή τιμωρία.

  17. Άλλος ένας χριστιανοταλιμπαν, που “πέφτει από τα σύννεφα”. Φαντασου να του πεις να διαβάσει κ Ζαχαρια Θ23-23

    • Αυτό άσχετο παγανοταλιμπάνι αφορά τη περίοδο που οι Σελευκίδες είχαν υποδουλώσει τους Ισραηλίτες. Εσένα όταν σε είχαν υποδουλώσει οι Τούρκοι να ζήταγες να παραμείνεις σκλάβος.

      • Ξέρεις που τους έχουμε γραμμένους τους ισραηλίτες και τον εβραίο θεό σου; Μάλλον δεν θέλεις να μάθεις. Και καθόλου δεν μου φταίνε οι αληθινοί εβραίοι. Κάτι τύποι σαν και εσένα που παριστάνουν δήθεν τον Έλληνα ενώ μισούν κάθε γράμμα από το «Έλληνας» μου φταίνε. Άλλωστε οι εβραίοι ουδέποτε έκαναν προσηλυτισμό σαν τους πραγματικούς προγόνους σου, τον αγράμματο Πέτρο, Παύλο και τους συν αυτώ. Που όταν του έκοψαν το κεφάλι στη Ρώμη έκανε 7 γκέλες από το πόσο ξερό ήταν.

        • ρε απλυτάρι; Για κάτι σκατά σαν του λόγου σου είχε πει ο Κολοκοτρώνης το τσεκούρι και φωτιά.

          • χριστιανός που δεν πλένεται μη φύγει η βάφτιση λέει Έλληνα «άπλυτο». Το ακούσαμε και αυτό.

        • @Δε βγαζεις ακρη, αυτά τα ακατάληπτα που γράφεις σε παραληρηματικό βαθμου είναι αντιπροσωπευτικά της συγχύσεως που επικρατεί στον εγκέφαλό σου και του χαμηλού μορφωτικού σου επιπέδου.

          • Αντί να αερολογείς και να βρίζεις, δεν μας λες καλύτερα για την Πατρική Διδασκαλία;

      • Όταν τον είχαν υποδουλώσει οι Τούρκοι με τη βοήθεια του προγόνου σου του πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως, η μαυροντυμένη παρέα σου αυτό ακριβώς έκανε. Ξόρκιζε την επανάσταση. Ή μήπως περιμένεις να ξεχάσουμε το αίσχος της Πατρικής Διδασκαλίας εσύ ω σχετικέ;

  18. Δεν το περίμενα από εσάς αυτό κε Λιάκο! Όπου “ΕΛΛΗΝΕΣ” πρέπει να βάλετε τη λέξη ειδωλολάτρες γιατί είχε ταυτιστεί η λέξη Έλληνας με τη λέξη ειδωλολάτρης την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για πάρα πολλούς αιώνες. Τα αναθέματα δεν έχουν φυλετικό πρόσημο αλλά καθαρά θεολογικό και θρησκευτικό.

    • Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λιάκος ανέβασε αυτή τη δημοσίευση εδώ , και στο fb όπου έκανα και εγώ ένα σχόλιο μιάς και τυγχάνω διαδικτυακός φίλος του. Μάλλον δεν του άρεσε γιατί στον σχολιασμό μου έγραψα ότι η αναφορά ” Έλληνες ” από τους πατέρες της Ορθοδοξίας δεν έχει εθνικα χαρακτηριστικά αλλά θρησκευτικά. Δεν κατηγορούν δηλαδή τους Έλληνες αλλά τους ειδωλολάτρες. Άρα καμία σχέση δεν έχει αυτό που έγραψε ο Λιάκος με την πραγματικότητα. Επί τέλους τα αναθέματα είναι και προς τον Άρειο και προς τον Νεστόριο ονομαστικά. Αυτοί δεν ήταν ειδωλολάτρες αλλά χριστιανοί. Αυτούς όμως ο Λιάκος δεν τους αναφέρει γιατί μάλλον θα γίνει ξεκάθαρο ότι στόχος των αναθεματων είναι οι αιρετικοί και όσοι νοθεύουν την χριστιανική πίστη γενικά και όχι οι Έλληνες .
      Μετά από το σχόλιο λοιπόν που του έγραψα , το διέγραψε και με απέκλεισε.
      Αυτός ο κύριος λοιπόν , ο δημοκράτης αρθρογραφεί στην εφημερίδα Δημοκρατία……
      Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς Λιάκο. Καληνύχτα.

    • Μπορεί να την ταυτισαν τη λέξη ειδωλολατρης με τους Ελληνες επιτηδες αυτοί που εγραψαν τα Ευαγγέλια; Πως ξέρεις ότι δεν ήταν ο στόχος η προπαγανδα κατα Ελλήνων;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μύρωνας Στρατής: Έγινε πατέρας για δεύτερη φορά!

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει ο Μύρωνας Στρατής καθώς έγινε πατέρας για δεύτερη φορά από την σύζυγό του.Η Κατερίνα Ζαπάρδα...

More Articles Like This