Τι έταξε ο Ερντογάν στον Τραμπ;

Το σχέδιο για τη «ρύθμιση» του Κουρδικού και της Γάζας, ο διεθνής παράγοντας και τα παζάρια του «σουλτάνου» με φόντο την αποδυνάμωση των εσωτερικών αντιπάλων του, με στόχο την επανεκλογή του

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στις προσπάθειες του Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τραμπ και παρουσιάσαμε την άποψη του προεδρικού σαραγιού για το «λαβείν» από τις ΗΠΑ και όχι για το «δούναι».

Οι πρώτες πληροφορίες από την πλευρά των ΗΠΑ για όσα διαμείφθηκαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν προήλθαν από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ. Σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον στις 22 Μαρτίου, ο Γουίτκοφ περιέγραψε τη συζήτηση του Τραμπ με τον Ερντογάν ως «υπέροχη και μεταμορφωτική», και μας προειδοποίησε ότι «έρχονται πολύ καλά νέα από την Τουρκία». Δεν είναι δυνατόν ο έμπιστος του Τραμπ να χαρακτήρισε «πολύ καλά νέα» τις προσδοκίες της Τουρκίας. Ασφαλώς εννοούσε ότι έρχονται πολύ καλά νέα για τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί δε ότι τις δηλώσεις αυτές τις έκανε την ημέρα που οι Τούρκοι ήταν στους δρόμους και στις πλατείες, διαδηλώνοντας υπέρ του Ιμάμογλου και κατά της επιχείρησης πολιτικής εξουδετέρωσής του από τον Ερντογάν.

Την επομένη της δήλωσης Γουίτκοφ, στις 23 Μαρτίου, όταν ο Ιμάμογλου και οι συνάδελφοί του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Ερντογάν, Τσιαγατάι Κιλίτς, ταξίδεψε στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Γουόλτζ.

Στις 25 Μαρτίου, την ημέρα που ο Τραμπ επαίνεσε τον Ερντογάν ως «καλό ηγέτη» στον Λευκό Οίκο, υποδεχόμενος τους νεοδιορισθέντες πρέσβεις των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και τον πρέσβη στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετέβη στην Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση αυτή αναφέρεται ότι συζητήθηκαν η συνεργασία και η συνέχιση του αγώνα κατά του ISIS, και ότι θα εργαστούν για να διασφαλιστεί ότι η Συρία «δεν θα γίνει βάση για τη διεθνή τρομοκρατία και λεωφόρος για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν». Η ανακοίνωση κατέληξε ότι ο Ρούμπιο εξέφρασε «ανησυχίες για τις πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία», κάτι που δεν αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, στις πληροφορίες που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι συζητήθηκαν η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και οι «επισκέψεις που θα γίνουν σε επίπεδο αρχηγών κρατών», υπονοώντας επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον και ανταπόδοση από τον Τραμπ με επίσκεψη στην Αγκυρα, κάτι που δεν περιλαμβανόταν στη δήλωση της αμερικανικής πλευράς.

Ομως, υπάρχει και κάτι άλλο που δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις και των δύο πλευρών, που μας το «μαρτύρησε» ο Γουίτκοφ στη συνέντευξη που έδωσε στον Κάρλσον. Εκεί, ο έμπιστος του Τραμπ ανέφερε ότι μεταξύ των δύο ηγετών συζητήθηκαν επίσης θέματα τρομοκρατίας (πιθανότατα αναφέρεται στην υπόθεση του PKK) και ζητήματα της Γάζας.

Συνεχίζοντας ο Γουίτκοφ και αναφερόμενος στη Γάζα, είπε ότι «μια τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα. Αυτό είναι απαράδεκτο για το Ισραήλ» και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι δυνατόν να αφοπλιστούν. Μετά μπορούν να μείνουν για λίγο ακόμα και να εμπλακούν ακόμα και στην πολιτική».

Αρα, η Ουάσινγκτον λέει ότι, εάν η Χαμάς αφοπλιστεί, μπορεί να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες.

Ομως, εδώ υπάρχει κάτι άλλο, που έχει απόλυτη ομοιότητα με το σχέδιο αυτοδιάλυσης και αφοπλισμού του ΡΚΚ. Η Αγκυρα λέει ότι, εάν το PKK καταθέσει τα όπλα, μπορεί να συνεχίσει τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Αρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτές οι δύο δραστηριότητες κινούνται παράλληλα και πιθανόν είναι «εμπνεύσεως» του ίδιου κέντρου.

Το τι γίνεται με το ΡΚΚ το έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας. Οσον αφορά τη Γάζα, ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Hussein al-Sheikh συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Φιντάν στην Αγκυρα, στις 19 Μαρτίου, λίγο πριν ο τελευταίος πετάξει για τις ΗΠΑ και πριν ο Γουίτκοφ αναφέρει ότι υπάρχουν «καλά νέα από την Τουρκία».

Το σχέδιο είναι μεγάλο και ύψιστης σημασίας, αφού γίνονται βήματα για τη «ρύθμιση» του Κουρδικού και της Γάζας.

Μήπως αυτό εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν και του επιτρέπει ο «διεθνής παράγων» να κάνει τα πάντα για την επανεκλογή του, αποδυναμώνοντας της αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της φυλάκισης του Ιμάμογλου;

Και τι θα σημάνουν όλα αυτά, που πιθανόν να οδηγήσουν ακόμα και σε ένα είδος εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, για την Κύπρο και την Ελλάδα;

Τροφή για σκέψη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόρινθος: Σφοδρό τροχαίο με εγκλωβισμό σοβαρά τραυματία – Τροχαίο και στην Αθήνα!

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε περίπου στις 6 το απόγευμα στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στην Κόρινθο, στη θέση...

More Articles Like This