Σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής χωρεί κριτική, και μάλιστα αυστηρή. Οχι όμως για την άμυνα, όχι όταν η Ελλάς αναθεωρεί το δόγμα της αποτροπής της με εμπροσθοφυλακή τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία με το δόγμα του Νικολάου Αχιλλέως Δένδια μετατρέπονται σε μικρά αεροπλανοφόρα με πυραύλους και drone.
Σε αυτά αντιπολίτευση δεν υπάρχει, με μία εξαίρεση: εάν τα δημοσιογραφικά ραντάρ εντοπίσουν απόπειρα εκμετάλλευσης της ανάγκης επανεξοπλισμού της χώρας για να «χορτάσουν» με βούτυρο εταιρίες και πολιτικοί. Σε αυτό συναίνεση δεν υπάρχει. Το πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ για την άμυνα σε βάθος 12ετίας είναι απαραίτητο για να έχουμε ως έθνος ήσυχο ύπνο, αλλά μην περάσει από το μυαλό κανενός να αντιγράψει το εξοπλιστικό ΕΜΠΑΕ, που εγκρίθηκε μετά τα Ιμια.
Οι μίζες του έκαναν μέχρι πρόσφατα τον γύρο του πλανήτη. Μην τυχόν ανακαλύψει ο ιστορικός του μέλλοντος τίποτε ανάλογο στο Κέιπ Τάουν ή στη Λευκωσία, σε fund ή σε offshore (τυχαίες οι περιοχές), γιατί τότε θα βγούμε και θα πούμε ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των λαμογιών, όχι το καταφύγιο των ηλιθίων. Η συναίνεσή μας για την εθνική άμυνα έχει ρήτρα (προαπαιτούμενο) τον σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Υπό αυτή την έννοια και για όση αξία έχει η γνώμη μας δίδεται.
Από την ομιλία του κυρίου πρωθυπουργού και το σχέδιο που έχει τη συμφωνία μας επί της αρχής στεκόμαστε σε τρία σημεία:
-Το πρώτο είναι οι εξηγήσεις που έδωσε, σε απολογητικό τόνο δημοσίως, προς τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν θα αγοράσουμε πυραύλους Patriot για τη θωράκιση των νησιών, αλλά πυραύλους Spike από το Ισραήλ.
-Το δεύτερο είναι η άρνησή του να απαντήσει σε ερωτήματα όλων των κομμάτων για το αν η Ελλάς θα στείλει στρατό στην Ουκρανία. Θα στείλει. Το ξέρουμε. Το δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Μακρόν. Θα στείλει στην Οδησσό και σε ένα χωριό στα σύνορα Ουκρανίας και Πολωνίας.
-Το τρίτο και σημαντικότερο σημείο από την ομιλία του κυρίου Μητσοτάκη είναι η ίδρυση Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας «υπό την παρακολούθησή του», με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, «τη μορφή εκστρατειών παραπληροφόρησης με συχνό στόχο την χειραγώγηση των πολιτών μιας κοινωνίας». Γραμματέας αυτής της επιτροπής κανονικά θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος ο κύριος πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει άριστα -από την πείρα του στις εκλογές του 2019 και κυρίως του 2023- τι είναι τα bots και πώς χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση πολιτών. Υπάρχουν ακόμα καταγεγραμμένα σε σάιτ, παραπολιτικές στήλες και έντυπα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τους χιλιάδες λογαριασμούς που χρησιμοποιήθηκαν από τη Ν.Δ. σε εκείνες τις αναμετρήσεις, με τη χρήση bots, με στόχο τη φιλοτέχνηση του προφίλ του πρωθυπουργού και την πολιτική συκοφάντηση και καταστροφή των αντιπάλων του. Μέσα στην οίηση και την αλαζονεία της εποχής εκείνης, υπουργοί και κομματικά στελέχη είχαν άγνοια κινδύνου και μιλούσαν με καμάρι στους ημέτερους δημοσιογράφους για την αξία της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλοι ξεχνούν, εμείς όχι.
Ο κύριος πρωθυπουργός, ο οποίος αγαπούσε τότε τα ελληνικά «νεοδημοκρατικά» bots που είχαν έδρα τη Ρουμανία, τώρα φοβάται τα ρωσικά και ιδεολογικοποιεί την ύπαρξή τους. Τα ανάγει σε θέμα εθνικής ασφαλείας και νατοϊκής πολιτικής. Και, βεβαίως, δεν λέει ότι θα έρθει η μέρα που θα θελήσει να επιβάλει γύψο, λογοκρισία και λουκέτα σε όσα κόμματα και ΜΜΕ θεωρεί ότι αναπαράγουν φήμες (fake news) από μη ελεγχόμενα bots. H εξαγγελία του κυρίου πρωθυπουργού, ο οποίος αποδίδει την ήττα του για τα Τέμπη σε ρομπότ, είναι η εξής: «Και βέβαια, αυτό που αποκαλούσαμε άλλοτε “άμυνα” σημαίνει πολύ περισσότερα από τη φύλαξη των συνόρων.
Περιλαμβάνονται πλέον σε αυτό πολύπλευρες υβριδικές απειλές, είτε αυτές έχουν τη μορφή οργανωμένων μεταναστευτικών ροών είτε έχουν τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων είτε τη μορφή εκστρατειών παραπληροφόρησης με συχνό στόχο τη χειραγώγηση μιας κοινωνίας». Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση Γραμματείας Ασφαλείας «με μια μικρή, ουσιαστική και ευέλικτη, αλλά οργανωμένη δομή υπό την προσωπική μου παρακολούθηση». Τι εννοεί ο… ποιητής; Εξηγούμε: θέλει να αντιγράψει αυτά που έγιναν στη Ρουμανία, με τον αποκλεισμό του υποήφιου προέδρου Γκεοργκιέσκου από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Θυμάστε με μια κατηγορία τον απέκλεισαν οι σύμμαχοι με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου; Επειδή 20.000 ρωσικοί λογαριασμοί φέρεται ότι προπαγάνδιζαν την υποψηφιότητά του. Θυμάστε μήπως πού απέδωσαν ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας Κυβερνοασφάλειας, κύριος Μπλέτσας, τις μεγάλες διαδηλώσεις για τα Τέμπη; Στην προπαγάνδα των… ρωσικών bots. Θυμάστε πώς σχολίασε το θέμα αυτό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη Διάσκεψη του Μονάχου; Είπε ότι μια δημοκρατία που φοβάται μερικές χιλιάδες τέτοιους λογαριασμούς, αν υπάρχουν, «είναι άρρωστη δημοκρατία, δεν είναι υγιής δημοκρατία».
Ας συνεννοηθούμε, λοιπόν: η ασφάλεια και η άμυνα δεν είναι ψευδεπίγραφες έννοιες. Η ασφάλεια και η άμυνα δεν αποτελούν άλλοθι για τον αυταρχισμό και για την περιστολή ελευθεριών. Εν τέλει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δίκιο να θέτει δημοσίως ζήτημα υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Οταν ο πρωθυπουργός διορίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών, όταν εγκαθιστά στο Μαξίμου αντιπρόεδρο με αρμοδιότητα την ΕΥΠ και ιδρύει Γραμματεία Ασφάλειας υπό την προσωπική του παρακολούθηση πάλι μέσα στο Μαξίμου, τότε το πολίτευμα αλλοιώνεται από προεδρευόμενη δημοκρατία σε πρωθυπουργική δημοκρατία. Τα bots είναι το κερασάκι. Απλώς…
ΤΑ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ ΆΡΘΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΆΠΟΙΟΙ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΌΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΎΝ ΑΠΌ ΧΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΊΟΥΝ ΑΠΌ ΤΑ ΣΧΌΛΙΑ . ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΈΣΕΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΆΛΛΟΝ.
Δηλαδη να μη κανω αιτηση για τους 110 ρουφιανους που ζηταει η ευπ με αγγελια στη χρυση ευκαιρια ???
Πρεντειτορ νουμερο δυο παει η δουλεια δηλαδη ???
Τύφλα να χει ο Ιωαννίδης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξεκουμπιστει μετά από εθνικό ακρωτηριασμό
Ο πολλοίς φοβερός ών, πολλούς φοβείται.
(Αυτός που προκαλεί φόβο σε πολλούς, φοβάται πολλούς.) Αριστοτέλης
Ισχύει για την υπερσυγκέντρωση εξουσιών εν προκειμένω.
Τα αίτια που οδηγούν στις παρεκβατικές πολιτείες είναι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη:
· Η ανισότητα, όταν αυτή στηρίζεται όχι στην πραγματική αξία αλλά σε εξωτερικά κριτήρια, όπως είναι ο πλούτος.
· Η παραβίαση των νόμων, που μπορεί να ξεκινήσει από μικρά και ασήμαντα ζητήματα και να καταλήξει στην κατάργηση της έννομης τάξης και του πολιτεύματος.
· Η ύπαρξη κολάκων, που παρασύρουν τους βασιλείς και τους μετατρέπουν σε τυράννους, και δημαγωγών, που παρασύρουν το πλήθος στην οχλοκρατία.
Δεν πειράζει Μανώλη. Εμείς οι ΟΝΝΕΔίτες στηρίζουμε τη δεξιά παράταξη. Από το να πουλήσει η αριστερά την πατρίδα προτιμούμε να την πουλήσει η μπατριωτική δεξιά