Πατώντας το κουμπί του τηλεκοντρόλ ενεργοποιείτε μια βόμβα δυστυχίας, απαισιοδοξίας και πανικού που θα σκάσει επάνω σας
- Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Κι εκεί που νομίζαμε ότι σχεδόν όλα πήγαιναν περίπου κανονικά, ενέσκηψε η πανδημία. Κι ύστερα ήλθε το λοκ ντάουν, που λένε οι γραμματιζούμενοι, το γενικό λουκέτο δηλαδή. Και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Κι υποχρεωθήκαμε να στέλνουμε μπιλιέτα στον σεμί-νταή τον Χαρδαλιά αν σκοπεύουμε να πάμε για τζόγκινγκ ή για κυνήγι αντισηπτικών λοσιόν και μαντιλακίων.
Οι πόλεις σκεπάστηκαν με ένα πέπλο απειλητικής σιωπής. Πού και πού η σιωπή ραγίζει κι από μέσα ξεμυτούν τα κλάματα από τηλεοπτικές μοιρολογίστρες των καναλιών που καμώνονται ότι λέν’ ειδήσεις αλλά αντ’ αυτού σερβίρουν κόλλυβα και τσουρεκάκια. Κηδεύουν κόσμο και ντουνιά στο Μπέργκαμο και στη Μαδρίτη, και κλαίνε κι αγωνιούν κι οδύρονται.
Το πέπλο της σιωπής των πόλεων σπάει από τον ήχο πιάτων που θρυμματίζονται σε πατώματα, χαστουκιών που σαρώνουν συζυγικά μάγουλα και αναρίθμητων ύβρεων που εκσφενδονίζουν μέλη της ίδιας οικογενείας προς αλλήλους. Προτού σπάσουν τα φρένα της αυτοσυγκράτησης των ανθρώπων σπάσανε τα νεύρα όλων των ελεύθερων πολιορκημένων από τον «αόρατο εχθρό» του κορωνοϊού.
Κλείστε τη ρημάδα την τηλεόραση αν δεν θέλετε να σαλτάρετε από τον θάνατο και την καταστροφή που διαφημίζει, αναπαράγει κι επιβάλλει για την τηλεθέαση.
*Το «Σπιρτόκουτο» είναι μια από τις πιο δυσάρεστες και υστερικές ταινίες που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει. Διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά κι είναι τσίτα τέρμα στα βρισίδια. Παρουσιάζει τη μικροαστική οικογένεια σαν ετερόκλητη, αταίριαστη αγέλη˙ σαν γορίλες που παγιδεύτηκαν μαζί με ύαινες σε κλουβί ζωολογικού κήπου. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε μια αφόρητη θερινή μέρα με καύσωνα. Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι μέλη μιας οικογένειας που έχει προ πολλού «χρεοκοπήσει» πολιτισμικά, συναισθηματικά και ηθικά. Αν έχεις το κουράγιο και τα απαραίτητα αποθέματα μαζοχισμού για να την παρακολουθήσεις, θα νιώσεις τυχερός που δεν κατάντησες -ο μη γένοιτο- έτσι. Το «Σπιρτόκουτο» βγήκε το 2002. Η παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Οικονομίδη. Το σενάριο συνυπογράφουν ο Γ. Οικονομίδης και η Λένια Σπυροπούλου. Στους κεντρικούς ρόλους, ο Ερρίκος Λίτσης και η Ελένη Κοκκίδου.