Ζούμε στη χώρα της απίθανα προηγμένης τεχνολογίας. Τα υπουργεία μας απεφάνθησαν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με κωδωνοκρουσίες!
- Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Γνωρίζαμε ότι ο ήχος έχει πολλές ιδιότητες, ανεξερεύνητες μέχρι σήμερα, αλλά δεν είχαμε δα φανταστεί ότι μπορεί -και ειδικά αυτός της πασχαλινής καμπάνας που σημαίνει την Ανάσταση του Κυρίου- να μεταδώσει αυτόν τον φριχτό κορωνοϊό. Όμως, ας είναι καλά η κυρία Κεραμέως και το ασύγκριτο επιτελείο της, που εντόπισαν σχετικά ενωρίς αυτόν τον θανάσιμο κίνδυνο και έτσι, έπειτα από αιώνες πολλούς, οι παντοειδείς λεγεώνες των οπαδών και ψηφοφόρων της η Ελλάδα θα γιορτάσουν βουβά το μεγαλύτερο γεγονός της ανθρωπότητας. Δεν θα σημάνουν οι καμπάνες, Κεραμέως ένεκα…
Και μια που εισερχόμεθα στις Άγιες Ημέρες που οδηγούν στην Ανάσταση και μνημονεύσαμε το επίθετο της σεβαστής υπουργού, να θυμηθούμε πού απαντάται τούτο το όνομα (ως επαγγελματική ιδιότητα του κεραμοποιού) στην Καινή Διαθήκη.
Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον (27.3-27.7) διαβάζουμε: «Τότε ἰδὼν Ἰούδας ὁ παραδιδοὺς αὐτὸν ὅτι κατεκρίθη, μεταμεληθεὶς ἀπέστρεψε τὰ τριάκοντα ἀργύρια τοῖς ἀρχιερεῦσι καὶ τοῖς πρεσβυτέροις λέγων· ἥμαρτον παραδοὺς αἷμα ἀθῷον. οἱ δὲ εἶπον· τί πρὸς ἡμᾶς; σὺ ὄψει. καὶ ῥίψας τὰ ἀργύρια ἐν τῷ ναῷ ἀνεχώρησε, καὶ ἀπελθὼν ἀπήγξατο. οἱ δὲ ἀρχιερεῖς λαβόντες τὰ ἀργύρια εἶπον· οὐκ ἔξεστι βαλεῖν αὐτὰ εἰς τὸν κορβανᾶν, ἐπεὶ τιμὴ αἵματός ἐστι. συμβούλιον δὲ λαβόντες ἠγόρασαν ἐξ αὐτῶν τὸν ἀγρὸν τοῦ κεραμέως εἰς ταφὴν τοῖς ξένοις·»
Ο Ιούδας, μόλις διαπίστωσε ότι καταδικάστηκε σε θάνατο ο Χριστός, μετάνιωσε για την προδοσία και επέστρεψε τα 30 αργύρια στους αρχιερείς και τους πρεσβύτερους, και στην ερώτησή τους γιατί το έκανε αυτό απάντησε ότι τους παρέδωσε αίμα αθώο. Έριξε τα 30 αργύρια κάτω στον ναό, έφυγε και πήγε και κρεμάστηκε. Οι αρχιερείς δεν ήθελαν να βάλουν τα χρήματα του αίματος πίσω στο ταμείο του ναού. Έτσι, αφού έκαναν συμβούλιο, αγόρασαν με αυτά το χωράφι «του κεραμέως» (κεραμοποιού) για να θάβουν εκεί τους ξένους.
Η κυρία Κεραμέως σίγουρα δεν δηλώνει στο Ε9 της τον προαναφερθέντα αγρό, μια και δεν έχει ιδιοκτησιακή σχέση με αυτόν, αλλά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις». Επίσης, καλό είναι πού και πού να ανοίγουμε την Καινή Διαθήκη για να διαβάζουμε όσα σημαντικά αναφέρει… Βοήθειά μας.