Η Αγγλία, όπως αναμενόταν, τερμάτισε πρώτη και… καλύτερη στον 4ο όμιλο, επικρατώντας στο Γουέμπλεϊ (τη φυσική έδρα της) με 1-0 επί της Τσεχίας, με γκολ του Στέρλινγκ στο 12ο λεπτό, στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Euro 2020.
Οι Άγγλοι, που συγκέντρωσαν 7 βαθμούς, θα παίξουν στις 29 Ιουνίου, σταθερά στην έδρα τους, με τον δεύτερο του 6ου ομίλου (μία εκ των Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία). Οι Κροάτες, οι οποίοι «πάτησαν» 3-1 τη Σκωτία, τερμάτισαν δεύτεροι με 4 βαθμούς και θα παίξουν στις 28/6 στην Κοπεγχάγη με τον δεύτερο του 5ου ομίλου, ενώ η Τσεχία, που συγκέντρωσε επίσης 4 βαθμούς κατέλαβε την τρίτη θέση και περνά σίγουρα στους «16» ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες και περιμένει να μάθει τον προσεχή αντίπαλό της.
Τα «Τρία Λιοντάρια» ξεκίνησαν πολύ επιθετικά και μόλις στο 2ο λεπτό είχαν δοκάρι, όταν σε εκπληκτική μπαλιά του Κέιν στην πλάτη της τσεχικής άμυνας, ο Στέρλινγκ την έστειλε στο αριστερό δοκάρι. Στο 10′ η κεφαλιά του προωθημένου Στόουνς έστειλε την μπάλα άουτ και δύο λεπτά αργότερα η επιμονή των Άγγλων δικαιώθηκε, όταν ο Γκρίλις έκανε ωραία κίνηση και σέντρα, με τον Στέρλινγκ να βρίσκει στόχο αυτή τη φορά, και μάλιστα με κεφαλιά!
Στο 26′ ο Βάτσλικ κράτησε το σκορ στο 0-1 με εξαιρετική απόκρουση στην προσπάθεια του Κέιν και από το σημείο εκείνο και ύστερα οι Τσέχοι άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο παιχνίδι. Έτσι, στο 28ο λεπτό ένα ωραίο σουτ του Χόλες ανάγκασε σε δύσκολη επέμβαση τον Πίκφορντ, ενώ στο 35′ η ομάδα του Σίλχαβι είχε τη μεγάλη ευκαιρία για να φέρει τον αγώνα στα ίσα, όταν η μπάλα στρώθηκε στον Σούτσεκ, εκείνος σούταρε μέσα από την περιοχή κι έστειλε την μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι.
Στο δεύτερο ημίχρονο το αγωνιστικό μοτίβο άλλαξε, με τον πολύ καλό ρυθμό του πρώτου μισού να δίνει τη θέση του σε ένα παιχνίδι τακτικής εκ μέρους της αγγλικής ομάδας. Οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ προσπάθησαν και πέτυχαν να πάνε σε διαχείριση με πιο «σφιχτό» παιχνίδι, που τους εξασφάλιζε καλή ανασταλτική λειτουργία, χωρίς να παραλείπουν να επιτεθούν όποτε είχαν τις προϋποθέσεις.
Τούτων δοθέντων, οι Τσέχοι δεν κατάφεραν να απειλήσουν και η μοναδική καλή στιγμή του β’ ημιχρόνου, έστω κι αν τελικά η φάση θεωρήθηκε ως μη γενόμενη, ήταν το γκολ του Χέντερσον στο 86′, που ακυρώθηκε ως οφσάιντ.
Οι συνθέσεις:
Τσεχία (Γιάροσλαβ Σίλχαβι): Βάτσλικ, Τσελούστκα, Τσούφαλ, Κάλας, Μπορίλ, Νταρίντα (65′ Κραλ), Χόλες (84′ Βύντρα), Μάσοπουστ (65′ Χλόζεκ), Σούτσεκ, Γιάνκτο (46′ Σέβτσικ), Σικ (75′ Πέκχαρτ).
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (79′ Μινγκς), Μαγκουάιρ, Σο, Ράις (46′ Χέντερσον), Φίλιπς, Σάκα (84′ Σάντσο), Γκρίλις (68′ Μπέλινγχαμ), Στέρλινγκ (67′ Ράσφορντ), Κέιν.
Με… μαέστρο τον Μόντριτς η Κροατία πανηγυρικά στους «16»
Η… παλιά φρουρά, με μπροστάρηδες τους Λούκα Μόντριτς και Ιβάν Πέρισιτς, «καθάρισε» για την Κροατία, στη νίκη της με 3-1 επί της Σκωτίας και την πρόκρισή της ως 2η από τον 4ο όμιλο. Η «Χρβάτσκα» ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, είχε σε μεγάλη βραδιά τους δύο ηγέτες της που κατέθεσαν την κλάση και την ποιότητά τους, έχοντας από ένα γκολ και από μία ασίστ, και εκμεταλλευόμενη την ήττα της Τσεχίας από την Αγγλία με 1-0, κάλυψε το χάντικαπ στα γκολ και πήρε το εισιτήριο για τους «16», τερματίζοντας στη 2η θέση πίσω απ’ τα «τρία λιοντάρια».
Ο Βλάσιτς άνοιξε το σκορ για τους Κροάτες και ο ΜακΓκρέγκορ έδωσε… ελπίδα (μόλις) για ένα 20λεπτο στους Σκωτσέζους, οι οποίοι μπήκαν πιο δυνατά στον αγώνα και στο πρώτο δεκάλεπτο «έγραψαν» δύο πολύ καλές ευκαιρίες με τον Άνταμς, ο οποίος δεν κατάφερε να σημαδέψει σωστά προς την εστία του Λιβάκοβιτς. Μετά το πρώτο τέταρτο, όμως, η Κροατία ισορρόπησε το παιχνίδι κι άρχισε να γίνεται πιο απειλητική, φτάνοντας εντέλει στο γκολ με τον Νίκολα Βλάσιτς στο 17’. Από σέντρα του Γιουράνοβιτς, ο Πέρισιτς πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο μέσος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέβασε τη μπάλα και σούταρε με τη μία με το αριστερό, κάνοντας το 1-0 για την «Χρβάτσκα».
Στο 22’ το καταπληκτικό σουτ του Μόντριτς έξω απ’ την περιοχή, υποχρέωσε Μάρσαλ σε καταπληκτική απόκρουση σε κόρνερ, ασχέτως αν ο διαιτητής Ραπαλίνι δεν είδε την επαφή κι έδωσε… άουτ. Στο 24’ η Σκωτία «πάτησε» δύο φορές στην περιοχή των Κροατών, όμως το τελείωμα του ΜακΓκιν ήταν πολύ «άψυχο» και μπλόκαρε εύκολα ο Λιβάκοβιτς. Στο 42’ ωστόσο, οι Σκωτσέζοι έφτασαν στην ισοφάριση με «κεραυνό» του Κάλουμ ΜακΓκρέγκορ έξω από την περιοχή, που δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στον Λιβάκοβιτς.
Η Κροατία ξεκίνησε πιο επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο και στο 50’ έφτασε κοντά σε δεύτερο γκολ, όμως ο Μάρσαλ πρόλαβε στο τετ-α-τετ τον Γκβάρντιολ και έδιωξε με τα πόδια την προβολή του Κροάτη αριστερού μπακ. Στο 59’ ο ΜακΓκιν έχασε απίστευτη ευκαιρία, κάνοντας κάκιστη προβολή προ του Λιβάκοβιτς και τρία λεπτά αργότερα ο Λούκα Μόντριτς «τιμώρησε» την αστοχία του Σκωτσέζου μέσου με ένα καταπληκτικό γκολ.
Οι Κροάτες γύρισαν πολύ ωραία τη μπάλα και με υπομονή έξω απ’ την περιοχή του Μάρσαλ, με τον Κόβατσιτς να στρώνει στον αρχηγό του, ο οποίος «εξαπέλυσε» ένα απίστευτο σουτ με εξωτερικό φάλτσο που κατέληξε στο «παραθυράκι» της εστίας των Σκωτσέζων, κάνοντας το 2-1 για την Κροατία.
Η «Χρβάτσκα» κυριάρχησε απόλυτα από εκείνο το σημείο και μετά, κράτησε την μπάλα στα πόδια της κι έφτασε και σε τρίτο τέρμα με τον έτερο «γερόλυκο» Ιβάν Πέρισιτς στο 77’, ο οποίος «κλείδωσε» με κεφαλιά τη νίκη και την πρόκριση για την Κροατία, έπειτα από κόρνερ του Μόντριτς.
Οι συνθέσεις:
Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Βίντα, Γκβάρντιολ (71′ Μπάρισιτς), Κόβατσιτς, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς (81′ Ρέμπιτς), Βλάσιτς (76′ Ιβάνουσετς), Πέτκοβιτς (70′ Κράμαριτς).
Σκωτία (Στιβ Κλαρκ): Μάρσαλ, ΜακΤόμινεϊ, Χάνλεϊ (33′ ΜακΚένα), Τίερνι, Ο’Ντόνελ (84′ Πάτερσον), ΜακΓκιν, Ρόμπερτσον, Άρμστρονγκ (70′ Φρέιζερ), ΜακΓκρέγκορ, Ντάικς, Άνταμς (84′ Νίζμπετ).