Ολυμπιονίκες είναι πλέον η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου, αφού κατέλαβαν την 5η θέση στον τελικό της δικώπου με χρόνο 6:57.11. Τα δύο κορίτσια μπορεί να μην κατάφεραν να πάρουν ένα μετάλλιο, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα το μέγεθος της επιτυχίας τους.
Και η ελληνική κωπηλασία έχει συνέχεια στις διακρίσεις και ελπίζει σε ένα μετάλλιο με τον Στέφανο Ντούσκο στο απλό σκιφ, μετά την πρόκριση του Γιαννιώτη σκιφίστα στον τελικό του αγωνίσματος ως πρώτος της 2ης ημιτελικής σειράς και μάλιστα με τον καλύτερο χρόνο στα ημιτελικά από όλους τους αυριανούς αντιπάλους του (30/7, 03:45 ώρα Ελλάδος).
Ο Ντούσκος έγινε μάλιστα ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που προκρίνεται σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων στο σκιφ ανδρών μετά από 37 χρόνια. Τελευταίος ήταν ο Κώστας Κοντομανώλης, ο οποίος είχε κατακτήσει την 6η θέση το 1984 στο Λος Άντζελες.
«Έκανα μία από τις καλύτερες κούρσες της ζωής μου. Έτσι ήταν σχεδιασμένο… έτσι βγήκε! Το πρώτο μεγάλο μου όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το ήθελα πάρα πολύ. Τώρα θέλω να διεκδικήσω ένα μετάλλιο και θα το παλέψω. Ευχαριστώ όλους όσοι ήταν δίπλα μου. Την οικογένειά μου, την εθνική ομάδα, τον έφορο εθνικών ομάδων Βασίλη Πολύμερο, τον προπονητή μου Τζιάνι Ποστιλιόνε που με βοήθησε και με έφτασε εδώ που με έφτασε, την Ομοσπονδία, τον σύλλογο μου, τον ΝΟ Ιωαννίνων που δε θα είχα ξεκινήσει την ενασχόληση με την κωπηλασία αν δεν ήταν αυτός, τον γιατρό και τον χορηγό μου», δήλωσε ο πρωταθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.
Την Παρασκευή (30/7) στις 3:05 τα ξημερώματα, η Αννέτα Κυρίδου θα διεκδικήσει μία εκ των θέσεων 7-12 στον «μικρό» τελικό του απλού σκιφ. Η αθλήτρια του ΝΟΘ τερμάτισε στην 6η θέση της 1ης ημιτελικής σειράς με χρόνο 7:40.81 και έμεινε εκτός τελικού. Η Κυρίδου θα αντιμετωπίσει στον «μικρό» τελικό τις Άννα Σάρα Σοφί Σόουβερ (Ολλανδία), Σανίτα Πάσπιουρ (Ιρλανδία), Κάρρα Κόουλερ (ΗΠΑ), Κέρλινγκ Ζίμαν (Καναδάς) και Ναζανίν Μαλαεϊ (Ιράν).
Στοχεύει ψηλά η Κορακάκη
Καθοριστικό βήμα για την πρόκριση στον τελικό των 25μ. σπορ πιστόλι, έκανε η Άννα Κορακάκη. Η Ελληνίδα, δις Ολυμπιονίκης, πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και με επίδοση 294/300 στις βολές ακριβείας, κατέλαβε τη 2η θέση. Η συμμετοχή στον τελικό, θα κριθεί αύριο (30/7) μετά τον προκριματικό γύρο rapid.
«Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας. Έχουν όλοι οι αθλητές πίεση. Κατάφερα να διαχειριστώ την πίεση. Είμαστε ακριβώς στα μισά. Για κάθε αθλήτρια δεν μπορεί να πεις κανείς τίποτα. Η κατάταξη που βλέπετε σήμερα μπορεί να αλλάξει αύριο. Με τον πατέρα μου μιλούσαμε καθαρά για τεχνικά θέματα και για τη διαχείριση του άγχος μου στις βολές. Αυτό γίνεται για να αποφορτιστεί ο σκοπευτής ή η σκοπεύτρια. Μας δίνεται αυτή η ευκαιρία ζητώντας σχετική άδεια. Δεν αισθάνομαι την πίεση. Θα με δυσκόλευε στον αγώνα. Είμαι προσηλωμένη στο τι πρέπει να κάνω στον αγώνα και τι όχι. Είναι πολύ μεγάλο ατού το γεγονός ότι το σκοπευτήριο του δεύτερου προκριματικού είναι ίδιο με αυτό που θα γίνει ο τελικός», είπε η Ελληνίδα αθλήτρια.
Αποκλεισμός για την Ψάρρα
Με «ψηλά το κεφάλι» αποχαιρέτησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Ευαγγελία Ψάρρα. Η 47χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια της τοξοβολίας, η οποία συμμετείχε για 6η φορά στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, αποκλείσθηκε από τις 32 καλύτερες αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς στην «φάση των 32» ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια της Κινεζικής Ταϊπέι, Εν Τσία Λιν με 6-4.
Στην 17η θέση της γενικής κατάταξης Τσουλφά/Σπανάκη
Στην 17η θέση της γενικής κατάταξης της κατηγορίας σκαφών 470 στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα του Τόκιο, με 39 βαθμούς ποινής, υποχώρησαν οι Αιμιλία Τσουλφά και Αριάδνη Σπανάκη, μετά την ολοκλήρωση της 4ης ιστιοδρομίας.
Οι Ελληνίδες αθλήτριες ήταν 13ες με 24 βαθμούς ποινής μετά τις πρώτες δύο ιστιοδρομίες, αλλά ακυρώθηκαν με Black Flagged (ΒFD) για πρόωρη εκκίνηση στην 3η ιστιοδρομία, ενώ τερμάτισαν στη 17η θέση στην 4η και τελευταία για σήμερα ιστιοδρομία.
Μέχρι στιγμής, το ελληνικό πλήρωμα μετρά μία 14η θέση (1η ιστιοδρομία), μία 8η θέση (2η ιστιοδρομία), μία ποινή ακύρωσης (22η) στην 3η ιστιοδρομία και μία 17η θέση (4η ιστιοδρομία).