Συγκλονίζουν οι νέες αποκαλύψεις που προκύπτουν από ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, αποκαλύψεις αναφορικά με το περίφημο πια «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα» (ΚΕΠ), για το οποίο τόση κουβέντα έχει γίνει, καθώς μέσω αυτού παραχωρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα όχι μερικά αλλά… χιλιάδες από τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια».
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις του μεγάλου ειδησεογραφικού δικτύου λοιπόν, στο πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ για το θέμα, παρουσιάστηκε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στη Βρετανία με εμπλοκή και Κυπρίων για την παροχή αυτού του τύπου διαβατηρίων.
Τίτλος του ήταν το «The Men Who Sell Football» και αφορούσε μεγάλη έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
Αρχικά οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου αποκαλύπτουν τον τρόπο που τα αγγλικά ποδοσφαιρικά σωματεία εξαγοράζονται από εγκληματίες και μετατρέπονται σε οχήματα ξεπλύματος εσόδων από διάφορες «δουλειές» τους.
Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του Al Jazeera εμφανίζονται να κάνουν συναντήσεις με διαμεσολαβητές, οι οποίοι τους λένε ότι μπορούν, «έχουν τον τρόπο» να κρύψουν βρόμικο χρήμα πίσω από αδιαφανή υπεράκτια καταπιστεύματα, να υποβάλουν συγχρόνως αναφορές για να αποκρύψουν στοιχεία και κυρίως να δώσουν στους ανθρώπους αυτούς ψεύτικες, πλαστές ταυτότητες.
Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι που παρουσιάστηκαν δήθεν ως εκπρόσωποι Κινέζου εγκληματία, με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έφτασαν μια ανάσα από τη συμφωνία για την εξαγορά της Derby County, ενός από τους παλαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας.
Συνάντησαν μάλιστα τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Κρίστοφερ Σάμιουελσον, που λογίζεται ως ειδικός σε τέτοια θέματα συμφωνιών για εξαγορά ποδοσφαιρικών ομάδων και περιγράφεται ως «ο ιδανικός άνθρωπος του παρασκηνίου»!
Ο Σάμιουελσον ήταν σε θέση -όπως είπε στους υπό κάλυψη ρεπόρτερ- να εξασφαλίσει στο «αφεντικό» τους και νέο διαβατήριο αλλά και ταυτότητα, ώστε να διευκολυνθεί η «δουλειά» με την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας και για να εξαπατηθούν οι βρετανικές Αρχές.
Όσο για την τιμή των «χαρτιών» και δη των «χρυσών διαβατηρίων» που άνοιγαν πόρτες, στην αναφορά που κάνει το ντοκιμαντέρ η ταρίφα για τον «Κινέζο επενδυτή» ορίστηκε στα 10.000.000 ευρώ. Από την πλευρά του ωστόσο ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης δήλωσε ότι οποιαδήποτε μαρτυρία υπάρξει μέσω βίντεο του Al Jazeera και αφορά την Κύπρο θα τύχει της σωστής αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία.