Για τα μέτρα της Ισπανίας μια πόλη 51.342 κατοίκων είναι… χωριό. Και το Βιγιαρεάλ θα ήταν μια άσημη μικρή πόλη που θα την ήξεραν οι φανατικοί της γεωγραφίας ή οι συλλέκτες κεραμικών αντικειμένων.
Κι όμως τη γνωρίζει και από το βράδυ της Τρίτης την θαυμάζει όλη η υφήλιος αφού απέκλεισε την Μπάγερν και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πολλοί μιλούν για.. θαύμα, όμως, όπως θα καταλάβετε το… θαύμα έχει εξήγηση, Κι αποτελεί παράδειγμα για όλος τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Ουσιαστικά αποδεικνύει πως μπορεί μια άσημη ποδοσφαιρική ομάδα που του χρόνου θα συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, να μεταμορφωθεί σε… σταχτοπούτα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Το ταξίδι στο όνειρο ξεκίνησε το 1997 όταν ο Φερνάντο Αλφόνσο Ρόι, 74 χρόνων σήμερα, επιχειρηματίας με περιουσίας που υπολογίζεται στα 1,7 δις δολάρια, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας που αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία. Παρουσίασε πλάνο ανόδου της ομάδας που πραγματοποιήθηκε ταχύτατα.
Σε αντίθεση με άλλους ποδοσφαιρικούς παράγοντες δεν ξόδεψε αλόγιστα χρήματα. Συνεργάτες του είναι μέλη της οικογένειάς του, ο αδελφός του και ο γιος του, αλλά σύμβουλοί του παράγοντες της ομάδας που τη γνωρίζουν χρόνια.
Πρώτο του μέλημα ήταν να δέσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των κατοίκων με την ομάδα. Στο γήπεδο πηγαίνουν οικογένειες, οι ποδοσφαιριστές κυκλοφορούν στο δρόμο και γνωρίζουν αυτούς που πάνε στο γήπεδο με τα μικρά τους ονόματα. Κι ακόμη η ομάδα μοιράζει δωρεάν εισιτήρια διαρκείας σε άπορους, γενικά προέχει το αίσθημα της οικογένειας.
Φυσικά δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε κανένα επίπεδο τα μεγαθήρια Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά δεν διστάζει να ξοδέψει από τις εισπράξεις όταν υπάρχει λόγος. Πέρσι στην Πολωνία νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και κέρδισε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Παράλληλα κέρδισε και το εισιτήριο για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, αφού ως 7η στο πρωτάθλημα δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής (παίζουν στη διοργάνωση οι τέσσερις πρώτοι).
Τα κέρδη επενδύθηκαν σε μεταγραφές. Αποκτήθηκε ο Ντιά από τη Ρεμς αντί 12 εκ. ευρώ και ποήρε τα δικαώματα του Φόιθ από την Τότεναμ για 15 εκ. ευρώ.
Μόνο η πρόκριση στα ημιτελικά της αποφέρει 12,5 εκ. ευρώ από το «μπόνους» της ΟΥΕΦΑ.
Ο προπονητής της, ο Βάσκος Γιουνάι Έμερι έχει απωθημένο μια διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει κερδίσει τρία Γιουρόπα με τη Σεβίλλη (2014,15,16) κι ένα με τη Βιγιαρεάλ, πέρσι. Κι έχασε ως τεχνικός της Άρσεναλ το 2018 στον τελικό (4-1 η Τσέλσι στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν).
Βιγιαρεάλ σημαίνει «βασιλικό χωριό». Οφείλει το όνομά της στην πόλη που έχτισε ο βασιλιάς Ιάκωβος Α’ της Αραγωνίας ως ανάχωμα στη διείσδυση των Μαυριτανών στην Ισπανία.
Το παρατσούκλι της είναι «κίτρινο υποβρύχιο». Κίτρινο εξ αιτίας της στολής της και υποβρύχιο εξ αιτίας του χαμηλού προφίλ που διατηρεί.
Αυτό το κίτρινο στις φανέλες καθιερώθηκε το 1947. Ο αστικός μύθος λέει ότι ο γιος του τότε προέδρου πήγε να πάρει νέες εμφανίσεις, αλλά οι λευκές είχαν εξαντληθεί και πήρε τις κίτρινες που ήταν το πιο κοντινό χρώμα. Οι εμφανίσεις αγαπήθηκαν, υπήρξαν ενστάσεις για τα μαύρα σορτ, αλλά το θέμα λύθηκε με ψηφοφορία μεταξύ των παικτών!
Το γήπεδο λέγεται «Κεράμικα» και έχει σχέση με τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της πόλης που είναι τα κεραμικά. Στην περιοχή υπάρχουν τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Μεταξύ αυτών και η «Ταού Κεράμικα» μια από τις μεγαλύτερες εταιρείας κατασκευής πλακιδίων στον κόσμο.
Το «κίτρινο υποβρύχιο» βγήκε στον… αφρό, αν πιάσει και λιμάνι τελικού θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες. Πάντως για τους 51.342 κατοίκους της πόλης η ομάδα τους δεν είναι υποβρύχιο, αλλά φρεγάτα που σχίζει τα κύματα…