Ο πρόεδρος ΕΟΚΑΝ, Γρηγόρης Λέων μίλησε στη “Δίκη στο Open” για την υπόθεση ντόπινγκ που ερευνά η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της αθλητικής δικαιοσύνης, Βιργινία Σακελλαροπούλου, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού.
«Η κ. Σακελλαροπούλου που ασχολείται με τις περιπτώσεις ντόπινγκ, είναι μια εξαίρετη εισαγγελέας που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Πριν 4 χρόνια είχαμε μια δυσάρεστη εμπειρία, στις 31 Αυγούστου 2021 θα είχε καταστραφεί ο ελληνικός αθλητισμός αν δεν είχε διορθώσει 100 προαπαιτούμενα που μας είχε θέσει η WADA. Θα είχαμε αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις και δε θα χρησιμοποιείτο το όνομα της Ελλάδας πουθενά.
Χάρη σε εξαίρετους συνεργάτες του ΕΟΚΑΝ, έχοντας δύο μήνες για να ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά, καταφέραμε 100 προαπαιτούμενα να τα περάσουμε. Πέρυσι, το 2021 κάναμε 600 ελέγχους και το 2022 έχουν γίνει ήδη 1300 ελεγχοι και ίσως φτάσουμε στους 1500. Είναι ρεκόρ για τη χώρα μας. Χτυπάμε κουδούνια και πηγαίνουμε ξαφνικά σε προπονήσεις. Κάνουμε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους. Πλέον υπάρχει ευρωστία στον Οργανισμό, γίνεται σωστή διαχείριση και καμία έλλειψη.
Πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο και στην προπόνηση και στο σπίτι των ποδοσφαιριστών για ελέγχους. Δεν πηγαίνουμε με προειδοποίηση μόνο, αυτό έχει αλλάξει. Εχουμε κάνει 375 τεστ εκτός αγώνων, στη συντριπτική πλειοψηφία στη Super League 1. Υπάρχουν θετικά δείγματα. Παλιά βγάζαμε τους αθλητές στα μανταλάκια. Ο ΕΟΚΑΝ κάνει σιωπηλά τη δουλειά του και ανακοινώνει όταν πρέπει. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το 0.45% των δειγμάτων ήταν θετικά από τους αθλητές. Υπέστησαν τις συνέπειες του νόμου».
Ιωαννίδης: «Αθλητική ευθύνη»
‐——————————————————
Στην εκπομπή μίλησε και ο διδάκτωρ αθλητικού δικαίου και μέσα στο top των Ευρωπαίων νομικών, ειδικά σε θέματα ντόπινγκ, Γρηγόρης Ιωαννίδης, που μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η Ελλάδα είναι πίσω σε θέματα ελέγχων. Τι είδος ελέγχων γίνονται είναι το θέμα. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι είναι περιορισμένοι στα θέματα εξέτασης αιμοσφαιρίνης για την ερυθροποϊτίνη. Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα και τη βοήθεια από το κράτος, τότε είναι δύσκολο.
Υπάρχει αθλητική ευθύνη και ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να ρωτήσει αν το οποιοδήποτε σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα. Υπάρχει και ευθύνη των εταιριών, με τη μόλυνση βιταμινών με ντόπινγκ, βάζουν προσμείξεις».
Στο ερώτημα για το αν πρέπει να νομιμοποιηθούν κάποιες ουσίες, είπε:
«Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε να το νομιμοποιήσουμε. Δε συμφωνώ, ίσως λύσει κάποια προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσουμε άλλα. Το ντόπινγκ είναι μια μέθοδος φαρμακοδιέγερσης. Αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά οι ουσίες, υπάρχουν κίνδυνοι για τη υγεία των αθλητών. Εκεί έχουν πατήσει οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν την υγεία. Μπορεί να γίνει, αλλά να ελεγχθεί».