Την Κυριακή αρχίζει στο μικροσκοπικό Κατάρ η ακριβότερη αθλητική διοργάνωση όλων των εποχών. Τα ποσά που ξοδεύτηκαν γα τη «γιορτή του ποδοσσφαίρου» προκαλούν ίλιγγο.
Στα 220 δις δολάρια έφθασε το κόστος στους Καταριανούς. Από αυτά μόλις δέκα δις πήγαν για την κατασκευή των επτά γηπέδων και την ανακατασκευή άλλου ένα.
Που πήγαν τα υπόλοια; Σε έργα υποδομής. Ολόκληρες περιοχές άλλαξαν όψη. Οι τηλεπικοινωνίες έφθασαν το τέλειο, δρόμοι ανοίχτηκαν, μετρό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ αρχής, ξενοδοχεία υπερπολυτελείας χτίστηκαν και φυσικά ένα σημαντικό μέρος θα πάει στην ασφάλεια των αγώνων.
Μπορούν να βγουν όλα αυτά τα λεφτά σε ένα μήνα; Φυσικά και όχι. Επί δέκα χρόνια οι Καταριανοί πλήρωναν το 10% του ΑΕΠ για τη διοργάνωση. Υπολογίζουν να έχουν κάνει απόσβεση τα δέκα επόμενα χρόνια με την προσέλκυση τουριστών. Στη διάρκεια των αγώνων περιμένουν 1,3 εκ. τουρίστες και ελπίζουν σε πολύ περισσότερους τα επόμενα χρόνια. Αλλιώς οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και χώρους αναψυχής θα πάνε… στράφι.
Οικονομικοί παράγοντες όμως έχουν επιφυλάξεις. Το Κατάρ είναι μια ιδιότυπη χώρα. Με 350.000 μόνιμους κατοίκους και 3,5 εκ. «οικονομικούς μετανάστες» ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.
Μπορεί να διαφήμιση του Μουντιάλ να γυρίσει μπούμερανγκ. Κοντά στη λάμψη της διοργάνωσης ειδικά οι Αγγλοσάξωνες, θυμίζουν τους 7.000 νεκρούς (τόσους τους υπολογίζουν) για την κατασκευή των έργων. Στην πλειοψηφία τους είχαν πάει εκεί από την Ινδία και το Νεπάλ.
Ένας αλλος ανασταλτικός παράγοτας είναι οι λογής απαγορεύσεις. Η μη χρήση αλκοόλ κάνει πολλούς που αναζητούν τη διασκέδαση να το σκέφτονται. Οι διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων επίσης δημιουργεί πρόβλημα. Η θέση της γυναίκας επίσης.
Όλα αυτα θα τα υπενθυμίζει ο Τύπος και τα κοινωνικά δικτυα. Εάν η λάμψη της διοργάνωσης τα επισκιάσει έχει καλώς. Στην αντίθετη περίπτωση όμως;
Επί της ουσίας η μόνη κερδισμένη είναι η ΦΙΦΑ, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου που καλύπτει όλα τα έξοδα ομάδων και συνοδών το μήνα των αγώνων και τα έξοδα της τηλεοπτικής παραγωγής. Στον αντίποδα θα εισπράξει έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια, τις χορηγίες. Θα ξοδέψει 1,3 δις δολάρια, αλλά θα εισπράξει γύρω στα τρια δις, εγγυημένα. Από αυτά θα κρατήσει το 10% και τα υπόλοιπα θα τα μοιράσει στις υπερδιακόσιες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που έχει υπό τον έλεγχό της.