To Κατάρ ξόδεψε του κόσμου τα λεφτά για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και ελπίζει σε βάθος δεκαετίας να κάνει απόσβεση. Τα πρώτα μηνύματα πάντως δεν είναι θετικά.
Ο αρχικός στόχος για γύρω στα δύο εκατομμύρια τουριστών στη διάρκεια των αγώνων μειώθηκε αρχικά στο 1,5 εκατομμύριo και τώρα… έπεσε στο 1,3 εκ. επισκέπτες.
Ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι απουσίες χωρών που κινητοποιούν όγκο οπαδών, όπως η Ιταλία και η Ρωσία, με τους δεύτερους να υστερούν σε αριθμό, αλλά να ξοδεύουν πολλαπλάσια χρήματα από τους «τιφόζι».
Ρόλο έπαιξε και η εποχή. Η διοργάνωση μέχρι τώρα γινόταν καλοκαίρι και πολλοί τη συνδύαζαν με τη θερινή άδεια.
Για πολλούς αναλυτές όμως υπάρχει ένα ακόμα, βασικό αντι-κίνητρο για να πάει να παρακολουθήσει από κοντά το Μουντιάλ. Είναι οι αυστηροί νόμοι που επικρατούν στη χώρα σε θέματα που στις Δυτικές χώρες θεωρούνται κεκτημένα ή αντιμετωπίζονται με… χαλαρώτητα.
Μερικά από αυτά:
*Η κατοχή και χρήση ναρκωτικών τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 51.000 ευρώ και 15 χρόνια φυλάκιση.
*Οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν ακάλυπτα λαιμό και ώμους. Ακόμη πρέπει να φορούν μακρύ παντελόνι ή φούστα που θα καλύπτει τα πόδια. Οι παραβάτες συλλαμβάνονται.
*Αποδοκιμάζονται οι εκδηλώσεις στοργής, ενώ το σεξ εκτός γάμου τιμωρείται με φυλάκιση επτά χρόνων.
*Απαγορεύονται οι σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου (φυλάκιση από ένα έως πέντε χρόνια), όπως και εκδηλώσεις που αφορούν τη LGTB κοινότητα, ακόμα και στάμπες στις μπλούζες που να παραπέμπουν σε αυτήν.
*Απογορεύεται η χρήση αλκοόλ σε δημόσιο χρόνο. Το πρόστιμο φθάνει τα 800 ευρώ,