Απόψε το βράδυ θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το εάν τα 220 δις δολάρια που ξόδεψε το Κατάρ τα τελευταία χρόνια για το Μουντιάλ… πιάσουν τόπο ή πάνε χαμένα.
Το μικρότερο κράτος στον κόσμο που φιλοξενεί Μουντιάλ, αλλά με το τέταρτο υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα πήρε το ρίσκο να διοργανώσει τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου.
Έφερε τα… πάνω κάτω. Ακόμα και το παραδοσιακό καλοκαιρινό ραντεβού της τετραετίας έγινε χειμωνιάτικο για να μπορέσουν μερικοί από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο να διεκδικήσουν το έπαθλο.
Μόνο που οι ίδιοι οι 350.000 κάτοικοι του κρατιδίου ελάχιστα συμμετέχου στη γιορτή. Χάνονται στο πλήθος των 3,5 εκατομμυρίων μεταναστών που κάνουν όλες τις δουλιές. Οι Καταριανοί με ταυτότητα ζουν σε ένα «χρυσό κλουβί». Δεν πληρώνουν εφορία, έχουν χαλαρές εργασιακές σχέσεις, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα, να ενημερωθούν και το βασικόερο να αμφισβητήσουν τους ισόβιους ηγέτες τους.
Ένας αναλυτής των Times έγραψε ότι ευκολότερα σημειώνεις το νικητήριο γκολ του Μουντιάλ παρά παίρνεις την υπηκοότητα της χώρας.
Δεν έχει άδικο. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ απεχθάνεται κάθε αμφισβήτηση, κάθε διαφορετική φωνή. Από τα πολιτικά δικαιώματα έως τις σεξουαλικές επιλογές. Κυριαρχεί ο νόμος της Σαρία, αλλά και ο φόβος.
Το Μουντιάλ είναι ένα πανάκριβο σόου σε μια χώρα από την οποία μπορεί να λείπει η ελευθερία, αλλά περισσεύει εκτός από το χρήμα και ο φόβος.
Την περασμένη Πέμπτη διοργανώθηκε μια πορεία, ποδοσφαιρική. Εκατό, περίπου άτομα με φανέλες της εθνικής Αργεντινής με μια τεράστια σημαία της χώρας «διαδήλωσαν» στο κέντρο της Ντόχα. Δεν υπήρχε αναμεσά τους κανείς Αργεντινός. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν ήξεραν καν ισπανικά. Ήταν μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, την Ινδία που απλά λατρεύουν τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος όλως τυχαίως, αγωνίζεται στην Παρί Σεν Ζερμέν που ανήκει σε Καταριανό!
Στα γήπεδα, πέρα από τις ακριβές θέσεις των vip, θα κληθούν να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι. Έστω και για ένα μήνα θα ζήσουν το όνειρο μιας παγκόσμιας γιορτής για να φανούν γεμάτα τα γήπεδα στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό. Άλλοι 7.000 δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν. Είναι τα θύματα της κατασκευής των γιγάντιων έργων ενόψει Μουντιάλ.
Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο, Ελβετός γιος Ιταλών μεταναστών, «κληρονόμησε» τη διοργάνωση. Ανέλαβε το 2016 όταν η Ρωσία και το Κατάρ είχαν πάρει την εντολή για τα επόμενα Μουντιάλ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ακολουθήσει τη δρόμο των προκατόχων του. Κατηγορήθηκε για «σύγκρουση συμφερόντων» σε εσωτερικό έλεγχο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, επειδή, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε ιδιωτικά αεροπλάνα που του προσέφεραν Ρώσοι και Καταριανοί για επισκέψεις στις χώρες τους.
Αυτές τις μέρες προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Δηλώνει στην ίδια συνέντευξη Άραβας και ομοφυλόφιλος για να μετριάσει τις αντιδράσεις των Δυτικών, αλλά και να μη δυσαρεστήσει τους διοργανωτές.
Ο ίδιος πάντως δεν έχει λόγους να ανησυχεί για την εξέλιξη της διοργάνωσης. Η ΦΙΦΑ έχει ήδη κερδίσει από χορηγίες κτλ γύρω στα 4 δις δολάρια. Θα ξοδέψει γύρω στο 1,3 δις από αυτά για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα άλλα θα μπουν στα ταμεία της ομοσπονδίας που προϊσταται για να μοιραστούν στις διακόσιες τόσες χώρες της δύναμής της.
Φυσικά από την επόμενη μέρα του τελικού θα δηλώσει πόσο όμορφα θα είναι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό που θα θα πραγματοποιηθεί το 2026 το επόμενο ραντεβού.
Και το Κατάρ; Ας τα βγάλει πέρα μόνο του. Ακόμα κι αν δεν βγάλει τα χρήματα που ξόδεψε δεν θα του λείψουν. Όσο ανεβαίνει το περέλαιο και το φυσικό αέριο η ζημιά θα καλυφθεί. Και το κυριότερο δεν θα διαμαρτυρηθεί κανείς Καταριανός. Που να φωνάξει και πως;
Όσο για τους ξένους ας γράφουν ότι θέλουν. Τα περισσότερα άλλωστε δεν θα τα διαβάσουν ποτέ οι κάτοικοι της χώρας…