Για το περιστατικό με τον θάνατο του 20χρονου ποδοσφαιριστή, αλλά και την κατάσταση στα ερασιτεχνικά γήπεδα του νομού Καρδίτσας, μίλησε στη “Δίκη στο Open” ο παρατηρητής διαιτησίας Ηλίας Χατζής.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Χατζής:
«Μακάρι να μη δικαιωνόμουν. Είχα αρθρογραφήσει στις 13 Νοεμβρίου του 2018 παρουσιάζοντας το άρθρο του γιατρού Παναγιώτη Παπανικολάου. Εκτός από αυτό, έκανα και στις 14 Ιουνίου του 2021 πάλι με αφορμή αυτούς που πάνε να γίνουν γιατροί σε 2-3 ώρες για να καλύπτουν τα παιχνίδια, είχα πάλι δημοσιεύσει άρθρο και είχα εφιστούσα την προσοχή και στην τοπική Ένωση και σε όλους τους αρμόδιους να βάζουν γιατρούς στα γήπεδα. Βγάζει μία ανακοίνωση η ΕΠΣ και λέει παρακολουθήστε κάτι σεμινάρια ΚΑΡΠΑ για 2-3 ώρες ή για πρώτες βοήθειες. Άλλος γίνεται καρδιολόγος 40 χρονών και άλλοι σε 3 ώρες γίνονται καρδιολόγοι. Στο γήπεδο δεν υπήρχε γιατρός από ό,τι έχω μάθει γιατί δεν ήμουν στο γήπεδο, ήμουν στο γήπεδο του χωριού μου. Καθήκοντα γιατρού έκανε ο φαρμακοποιός, έτσι πληροφορήθηκα ότι στη στήλη του αγώνα γράφτηκε ο φαρμακοποιός, δεν βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο. Γιατί ο διαιτητής αν δεν δηλωθεί γιατρός δεν ξεκινάει τον αγώνα.
Στις 24 Αυγούστου του 2018 έκανα καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας γι αυτό το γεγονός αλλά εγώ τα είπα εγώ τα άκουσα. Κανένα αποτέλεσμα. Ζητούσα να σταματήσουν τα πρωταθλήματα γιατί δεν υπήρχαν γιατροί στα παιχνίδια. Γιατροί έκαναν σοβατζής κι ο ταξιτζής, δεν έχω κάτι με τα επαγγέλματα. Αλλά κι εγώ που ήμουν στρατιωτικός, δεν μπορώ να κάνω τον γιατρό. Πήγα ο ίδιος την καταγγελία στην εισαγγελία, μου είπε θα επιληφθώ αλλά δεν ξέρω τι έγινε. Η καταγγελία μου πρέπει να υπάρχει. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να υπάρχουν απινιδωτές στο γήπεδο;
Όταν έγινε το περιστατικό ήμουν στο χωριό μου και έβλεπα αγώνα Β’ κατηγορίας και δεν υπήρχε γιατρός, πιανόταν η ψυχή μου κάθε φορά που τραυματιζόταν ένας παίκτης. Υπήρχε μια νοσηλεύτρια, τι να κάνει; Πρέπει να επιληφθεί και η τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί ο νόμος 2725 προβλέπει ότι όταν δίνουν άδειες στις αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχουν γιατροί, φαρμακεία, φάρμακα και μάλιστα ένα από τα βασικά φάρμακα πρέπει να είναι καρδιοτονωτικό. Αλλά και να υπάρχουν, ποιος θα τα χρησιμοποιήσει αν δεν υπάρχει γιατρός;
Να τονίσω γιατί εδώ στο χωριό μου, γιατί έχω γνώση για το τοπικό ποδόσφαιρο της Καρδίτσας, κάνουν προπόνηση οι μικτές ομάδες της ΕΠΣ και δεν υπάρχει απινιδωτής. Εφόσον οι ομάδες δεν διαθέτουν 1200-1300 ευρώ για απινιδωτή ρώτησα πως θα το πάρουν. Δίνουν 600 χιλιάδες στον κάθε Κλάτενμπεργκ. Η Καρδίτσα έχει 60 ομάδες. Μπορούν και οι Ενώσεις να σταματήσουν να τρώγονται μεταξύ τους για τα μητρώα και να σώσουν τους αθλητές. Μπορούν να μη δώσουν σε κάθε ομάδα απινιδωτές αλλά μπορεί να κάνουν το εξής. Στην Καρδίτσα γίνονται 30 αγώνες το Σαββατοκύριακο. Ας πάρουν 15 απινιδωτές και να τους χρησιμοποιούν εναλλάξ 15 το Σάββατο και 15 την Κυριακή. Αλλά να πάρουν και γιατρούς να ξέρουν τους χρησιμοποιήσουν.
Αν οι ποδοσφαιριστές έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και αν γιατροί δίνουν υπογραφές χωρίς να κάνουν τις εξετάσεις: «Συμβαίνουν πολλά τέτοια για να πάρουν την κάρτα υγείας. Η κάρτα υγείας προβλέπει συγκεκριμένες εξετάσεις. Εγώ δεν ήμουν παρών στις εξετάσεις για να βεβαιώσω αν έγιναν ή δεν έγιναν. Προβλέπει τεστ κόπωσης, καρδιογραφήματα, αιματολογικές εξετάσεις. Όλοι οι εισαγγελείς της χώρας πρέπει να ασχοληθούν.
Είμαι στεναχωρημένος και βαθιά αγανακτισμένος, ποτέ να μη δικαιωνόμουν. Μπορεί το επεισόδιο να ήταν μη αναστρέψιμο αλλά ας υπήρχε ένας γιατρός στο γήπεδο».