Στις μέρες μας γίνεται μάχη για ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Κι ο Ολυμπιακός για χρόνια με τη συμμετοχή του στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, έβλεπε το ταμείο του να γεμίζει με…. ζεστά ευρώ απόρροια της παρουσίας του.
Υπήρξε όμως εποχή που η συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, για κάποιες ομάδες ήταν περισσότερο μπελάς, παρά ευκαιρία για να αποκτήσουν εμπειρίες και διακρίσεις.
Βρισκόμαστε στα 1958. Είναι καλοκαίρι, στη Σουηδία γίνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στους αγώνες που ανέτειλε το αστέρι του 17χρονου, τότε, Πελέ!
Στο περιθώριο της διοργάνωσης γίνεται η κλήρωση του α’ γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μιας διοργάνωσης που είχε αρχίσει το 1955 και σε αυτήν συμμετείχαν, αυστηρά, οι πρωταθλήτριες ομάδες των Ευρωπαϊκών χωρών. Η διοργάνωση στην πορεία έδωσε τη θέση της στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Σε μια εποχή που η τηλεόραση ήταν σε νηπιακό στάδιο (ΣΣ: Στην Ελλάδα ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα) το να πληρώσει ένα κανάλι για να δείξει ποδόσφαιρο ήταν αδιανόητο. Άρα τα έσοδα προέρχονταν αποκλειστικά από τα εισιτήρια και τις διαφημίσεις στο γήπεδο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις δυσκολίες στις μετακινήσεις (ο Β΄’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει πριν 14 χρόνια και στην Ελλάδα ο Εμφύλιος πριν εννιά!) τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο ήταν να πας από τη μια χώρα στην άλλη.
Στις 2 Ιουλίου 1958 η ΟΥΕΦΑ για να μειώσει τα έξοδα της διοργάνωσης δημιουργεί ομίλους με γεωγραφικά, αλλά και πολιτικά κριτήρια. Ο ψυχρός πόλεμος είχε ήδη αρχίσει. Οι ομάδες της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης δεν ήθελαν να παίζουν αντίπαλοι. Ο νικητής πάντα θα εκμεταλλευόταν την επιτυχία του για πολιτικούς σκοπούς.
Οι ομάδες του κάθε γκρουπ θα κληρώνονταν μεταξύ τους. Έτσι είχαμε:
Α’ γκρουπ: Αν.Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Τουρκία.
Β’ γκρουπ: Ιταλία, Δ.Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ελβετία, και τιμής ένεκεν Μ.Γιουνάϊτεντ η οποία πριν λίγους μήνες είχε αποδεκατιστεί από την αεροπορική τραγωδία στο Μόναχο.
Γ’ γκρουπ: Βέλγιο, Σκωτία, Ολλανδία, Αγγλία.
Οι πιθανότητες η πρωταθλήτρια Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, να κληρωθεί με την πρωταθλήτρια Τουρκίας, την Μπεσίκτας ήταν ένα προς οκτώ. Κι η τύχη τα έφερε έτσι ώστε οι δύο ομάδες να βρεθούν αντίπαλες. Πολιτικά οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν… υπό το μηδέν. Το πογκρόμ των διώξεων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης είχε κορυφωθεί κι οι πρόσφυγες από την Πόλη είχαν άρχισαν να συρρέουν.
Αν θυμάστε τη «Πολίτικη Κουζίνα» είναι η σκηνή που ο Τούρκος αξιωματικός ψιθυρίζει στο αυτί του Έλληνα ότι πρέπει να διαλέξει: Ή θα πάει φαντάρος στον τουρκικό στρατό ή πρόσφυγας στην Ελλάδα.
Δύο μέρες μετά, στις 4 Ιουλίου το Δ.Σ του Ολυμπιακού συνεδριάζει να εξετάσει το θέμα. Στον Πειραιά γνώριζαν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο υστερούσε σημαντικά σε σχέση με το Τουρκικό κι επιπλέον κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, ούτε εκεί, ούτε εδώ.
Η Μπεσίκτας που θέλει να παίξει στην Ευρώπη, στις 12 Ιουλίου, κάνει ρελάνς. Προτείνει οι αγώνες να γίνουν σε ουδέτερο έδαφος. Κι επαναβεβαιώνει την απόφασή της να πάρει μέρος στη διοργάνωση.
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου κι έχοντας προηγηθεί επαφές της διοίκησης των πρωταθλητών Ελλάδος με το Υπουργείο Εξωτερικών το ΔΣ του Ολυμπιακού εξετάζει το ενδεχόμενο η ομάδα να παραιτηθεί των αγώνων της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών κι επικαλείται τρεις λόγους:
1.Ψυχολογικά οι ποδοσφαιριστές δεν είναι σε κατάσταση να αγωνιστούν απέναντι σε Τούρκους.
2.Οι δύο αγώνες θα έχουν οικονομική αποτυχία αφού θα γίνουν σε ουδέτερο έδαφος και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να … αντέξει μια τέτοια ζημιά.
3.Η ομάδα είναι καταβεβλημένη από τους συνεχείς αγώνες και χρειάζεται να ξεκουραστεί για να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα (ΣΣ: Ο τελικός του Κυπέλλου του 1958 έγινε λίγες μέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου. Ο Ολυμπιακός πήρε το κύπελλο νικώντας τη Δόξα Δράμας)
Την Δευτέρα 28 Ιουλίου κι ενώ η ΟΥΕΦΑ έχει δεχτεί να καλύψει την οικονομική ζημιά των δύο ομάδων από τη διεξαγωγή των αγώνων σε ουδέτερο έδαφος ο Ολυμπιακός παίρνει την απόφαση να μην πάρει μέρος. Μετά το νέο ΔΣ αποφασίζεται να παραιτηθεί από το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η «συμμετοχή της στόχο είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι Έλληνες φίλαθλοι τον σύλλογο να αγωνίζεται σε επίσημο αγώνα με αντίπαλο μια ευρωπαϊκή ομάδα. Από τη στιγμή που τα ματς θα γινόντουσαν σε ουδέτερο γήπεδο «δεν επιτελείται ο σκοπός» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Όσο για τη πρόθεση της ΟΥΕΦΑ να καλύψει την οικονομική ζημιά των αγώνων σε ουδέτερο γήπεδο η ανακοίνωση σημείωσε ότι «κίνητρο της συμμετοχής δεν υπήρξε το οικονομικό όφελος».
Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε δηλαδή!
Τελικά την επόμενη χρονιά, το 1959, ο πρωταθλητής και πάλι, Ολυμπιακός, έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, Αντιμετώπισε τη μεγάλη Μίλαν της εποχής. Έφερε 2-2 στο Φάληρο κι έχασε 3-1 στο Μιλάνο.