Μεντιλίμπαρ: Ο «σοφός» Βάσκος με το μαγικό ραβδί

Ο 63χρονος τεχνικός πετυχαίνει με τον Ολυμπιακό μέσα σε τρεις μήνες ό,τι δεν κατάφερε κανένας άλλος προπονητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1971

Must Read

Αρκεί μια διαδρομή 50-60 χλμ., ούτε μία ώρα με το αυτοκίνητο, για να δει κανείς τον τόπο όπου γεννήθηκαν μερικοί από τους κορυφαίους σύγχρονους προπονητές της Ευρώπης.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Εκεί, στη Χώρα των Βάσκων, βρίσκονται μέσα σε μια μικρή ακτίνα τα χώρια και οι πόλεις του σημερινού προπονητή της Αρσεναλ Μικέλ Αρτέτα, του Τσάμπι Αλόνσο, που μεγαλουργεί με τη Λεβερκούζεν, του Ουνάι Εμερι, που έχει 4η την Αστον Βίλα στην Πρέμιερ Λιγκ, του Χουλιέν Λοπετέγκι, με σημαντική καριέρα στην Ισπανία και την Αγγλία. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το χωριό των 3.000 κατοίκων Ζαλντίμπαρ, στο οποίο γεννήθηκε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο Βάσκος προπονητής του Ολυμπιακού δίνει για δεύτερη σερί φορά το «παρών» σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και ήδη εντάσσεται σε μια ξεχωριστή ελίτ τεχνικών, με περισσότερες από μία παρουσίες σε Κύπελλα της UEFA.

Πέρυσι οδήγησε τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League. Φέτος έκανε μια μεγαλύτερη υπέρβαση, αφού με το… μαγικό ραβδί του έσπρωξε μέσα σε τρεις μήνες τον Ολυμπιακό στην κορυφαία επιτυχία της ιστορίας του, στον τελικό του Conference League. Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να επικρατήσει κατά κράτος ενός άλλου Βάσκου προπονητή, του Ουνάι Εμερι.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα άξιζε να μελετήσει τι είναι αυτό που οδηγεί μια μικρή περιοχή της Ισπανίας, με μόλις 2.500.000-3.000.000 πληθυσμό (και μεγάλους αγώνες αυτονόμησης), να «γεννά» τόσο ποδοσφαιρικό πλούτο. Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός βρίσκει ακόμα μία φορά τον δρόμο της δόξας με Βάσκο προπονητή, μετά τον Ερνέστο Βαλβέρδε από την Εξτρεμαδούρα, που λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος από τους οπαδούς του.

Πολλοί απ’ όσους έχουν συνεργαστεί μαζί του στην καριέρα του από το 1996 κάνουν λόγο για τη σοφία του Μεντιλίμπαρ. Ενας εξ αυτών, ο Καρμόνα, θυμάται από το 2004 και την εποχή κατά την οποία συνεργάστηκαν μαζί στην Εϊμπάρ: «Δεν υπάρχουν ημίμετρα για τον Μεντιλίμπαρ. Ποτέ δεν μπλέκει τα πράγματα. Σου λέει τι θέλει από σένα. Αν του το δώσεις, θα παλέψει μέχρι θανάτου μαζί σου».

Φέτος τον Φεβρουάριο ανέλαβε τον Ολυμπιακό. Πέρυσι είχε πάρει στα χέρια του τη Σεβίλλη, πάνω κάτω την ίδια εποχή – τον Μάρτιο. Αμέσως άλλαξε τα πράγματα στην ομάδα. Στο Europa League απέκλεισε πρώτα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά τη Γιουβέντους και νίκησε στον τελικό τη Ρόμα του Μουρίνιο. Η επόμενη σεζόν δεν άρχισε καλά για τον ίδιο κι έτσι, λίγους μήνες μετά το διαζύγιο με την ισπανική ομάδα, βρέθηκε στον Πειραιά.
Ο Ολυμπιακός, ύστερα από δύο αποτυχημένες επιλογές προπονητών, «αναστήθηκε» αγωνιστικά με τον Βάσκο στον πάγκο του. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται ξανά σε τροχιά διεκδίκησης πρωταθλήματος και, το σημαντικότερο, εκπληρώνουν το «αιώνιο» ευρωπαϊκό όνειρό τους, μέσα από επικές μάχες κι ανατροπές.

Για τον Μεντιλίμπαρ οι δύσκολες προκλήσεις είναι και οι καλύτερες. Ο ρόλος του αουτσάιντερ όχι μόνο του ταιριάζει, αλλά τον επιζητεί. Στο πρώτο του σημαντικό παιχνίδι στη Σεβίλλη, κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ομάδα του βρέθηκε να χάνει με 2-0. Στο τέλος ισοφάρισε 2-2.

«Στην προπόνηση ένιωσα δέος για το Ολντ Τράφορντ. Την επόμενη μέρα, στον αγώνα, η μαγεία είχε φύγει. Η Μάντσεστερ μας τσάκιζε, στο 21′ το σκορ ήταν ήδη 2-0 εναντίον μας. Ημουν στη γραμμή του άουτ και παρακολουθούσα αδύναμος, σχεδόν… παράλυτος. Δεν ήξερα τι να κάνω» έγραφε σε άρθρο του σε προπονητικό έντυπο.

«Τι να έκανα, λοιπόν; Να παραιτηθώ; Να φύγω από το γήπεδο; Οχι. Το μότο μου είναι “Μην παραδίνεσαι ποτέ”. Ποτέ δεν εγκαταλείπω. Οταν ήρθα στη Σεβίλλη, οι παίκτες δεν πίστευαν σ’ αυτό που μπορούσαν. Γι’ αυτό τόνιζα το “πιστεύω” διαρκώς στις συνεντεύξεις μου. Στο ημίχρονο με τη Γιουνάιτεντ πήγαμε στα αποδυτήρια και μιλήσαμε. Βελτιωθήκαμε και βρήκαμε δύο γκολ. Οι παίκτες μου και ο κόσμος αναθάρρησαν από την ισοπαλία. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι τη μέρα της ρεβάνς στο γήπεδό μας. Ολα είχαν αλλάξει πια. Νικήσαμε 3-0 και προκριθήκαμε» πρόσθεσε.

Οι πιο επιτυχημένοι προπονητές του Ολυμπιακού επί Κόκκαλη και Μαρινάκη είναι ο Μπάγεβιτς, ο Βαλβέρδε και ο Μαρτίνς. Με διαφορετικές ποδοσφαιρικές καταβολές, εμπειρίες και προσωπικότητα καθένας τους, αλλά και με κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ολοι τους ήπιων τόνων, μεθοδικοί, λιγομίλητοι, δίχως ξεσπάσματα κι εκρήξεις. Είχαν τον τρόπο τους να επιβάλλονται στα αποδυτήρια, με τον χαρακτήρα τους και τη δουλειά τους, όχι με ξεσπάσματα και διά ροπάλου.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι αυτό το στιλ προπονητή, της «ήρεμης δύναμης», είναι που ταιριάζει τελικά στον Ολυμπιακό, ένα κλαμπ με «ηλεκτρικό πάγκο», λόγω των υψηλών απαιτήσεων και της μεγάλης πίεσης. Ο Μεντιλίμπαρ έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Η καλή χημεία του προπονητή με την ομάδα έφερε άμεσα αποτελέσματα. Παίκτες που μέχρι τα Χριστούγεννα δέχονταν άγρια κριτική μεταμορφώθηκαν και σήμερα αποθεώνονται.

Μετά το 1971 και την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Ολυμπιακός γίνεται η δεύτερη ομάδα που καταφέρνει κάτι ανάλογο. Με αντίπαλη τη Φιορεντίνα, έχει πλέον τη χειροπιαστή ευκαιρία να πετύχει όσα κανένας άλλος σύλλογος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το κλειδί για την ιστορική υπέρβαση θα βρίσκεται και την 29η Μαΐου στον άνθρωπο που, τελικά, κρατάει εκείνο το μαγικό βάσκικο ραβδάκι…

Bιογραφικό

Γεννήθηκε στη Χώρα των Βάσκων το 1961. Ως παίκτης αγωνίστηκε μέχρι τη Β’ Κατηγορία Ισπανίας, ενώ φόρεσε και τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1994 κι έγινε προπονητής. Εχει κάτσει στους πάγκους ομάδων όπως η Αθλέτικ, η Αλαβές, η Σεβίλλη, η Βαγιαδολίδ και η Οσασούνα. Με τη Σεβίλλη κατάφερε την περασμένη σεζόν να κερδίσει το Europa League. Προσελήφθη από τον Ολυμπιακό στις 11 Φεβρουαρίου 2024 και προχθές έγινε ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία που οδήγησε ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο του Παναθηναϊκού το 1971.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This