Η επιλογή Τερίμ δεν έγινε με ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά με τηλεοπτικά και πολιτικά. Στα 71 του χρόνια η ποδοσφαιρική αγορά είχε ήδη βγάλει τον Τούρκο στη σύνταξη την τελευταία διετία. Κανείς δεν θα προσλάμβανε σήμερα έναν υποχρεωμένο σε απόσυρση προπονητή για να κάνει σκληρό πρωταθλητισμό, τρέχοντας κάθε τρεις μέρες από τη Λαμία στο Ηράκλειο Κρήτης κι από την Τρίπολη στο Αγρίνιο.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η εποχή τού εξαιρετικά σύντομου κι αποτυχημένου περάσματός του από το Καμπιονάτο, το οποίο δεν συνιστά ασφαλώς διεθνή καριέρα, ανήκει στην ποδοσφαιρική προϊστορία, στη χρονιά του… μιλένιουμ. Ο Αλαφούζος, όμως, αποφάσισε να προχωρήσει στη νέα συνεργασία με απόφαση του ποδαριού, ύστερα από μια καφενειακή συζήτηση με έναν επίσης άσχετο περί ποδοσφαίρου, τον Τούρκο τηλεοπτικό παραγωγό (και του ΣΚΑΪ) Ατζούν Ιλιτζαλί.
«Πήγα ανήμερα τα Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου, στο γραφείο του Ατζούν στην Τουρκία και είδα τον κ. Τερίµ. Μου άρεσε πάρα πολύ σαν χαρακτήρας και η ενέργεια που εξέπεμπε. Δέχτηκε λόγω της μεσολάβησης και του Ατζούν» έχει παραδεχθεί ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, που ακόμα μία φορά δεν μπόρεσε να χαρίσει ένα πρωτάθλημα στους οπαδούς της ομάδας του.
Στην εποχή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση προπαγανδίζει με κάθε τρόπο το «κλίμα κατευνασμού» με την Τουρκία του Ερντογάν, ο Τερίμ ήρθε στην Ελλάδα για να… σώσει τον Παναθηναϊκό από ακόμα ένα χαμένο πρωτάθλημα, αλλά όχι μόνο. Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο στις 27 Δεκεμβρίου και «μιλημένος» από τον Τούρκο πρόεδρο για το τι πρέπει να πει, φρόντισε να ρίξει λίγο νερό στον μύλο της γεωπολιτικής: «Εχω μήνυμα για τους Ελληνες φιλάθλους: Είμαι από την απέναντι πλευρά της θάλασσας (σ.σ.: του Αιγαίου). Με το που έγινε γνωστό ότι θα έρθω στον Παναθηναϊκό, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος με συνεχάρη. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα».
Αυτή η δήλωση άρεσε στον Ερντογάν, αλλά και στους εν Ελλάδι «κατευνασμένους», που βλέπουν το μέλλον μέσα από τη μοιρασιά του Αιγαίου. Ο Ερντογάν δεν ήθελε να μεταφέρει κάποιο άλλο μήνυμα χθες τα ξημερώματα, όταν ο φίλος του -και με σχεδόν δημοσιοϋπαλληλική σχέση 14 χρόνων στην Εθνική Τουρκίας- «σχόλασε» από την ελληνική πραγματικότητα.
Θαυμαστής των «Γκρίζων Λύκων»
Με μόλις μία νίκη κάθε δύο παιχνίδια, η παρουσία τού θαυμαστή των «Γκρίζων Λύκων» Τερίμ οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην απομάκρυνση από τον βασικότερο στόχο. Το τελευταίο πρωτάθλημα που πήρε ο Παναθηναϊκός ήταν πριν από 14 χρόνια, επί Νικόλα Πατέρα. Επιτυχία στην Ευρώπη έχει να κάνει από τις εποχές τηςοικογένειαςΒαρδινογιάννη. Ο Παναθηναϊκός επί Αλαφούζου έχει καταφέρει ένα εκκωφαντικό τίποτα. Για το ιστορικό μέγεθος της μιας εκ των δύο δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας, ένα δύο Κύπελλα Ελλάδας σε σχεδόν 15 χρόνια, δεν εκλαμβάνονται ούτε καν ως παρηγοριά.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ένας απόλυτα επιτυχημένος προπονητής στον πάγκο των «πρασίνων» και με πολύ σοβαρή προσωπικότητα, πετάχτηκε σε μια νύχτα στο καλάθι των αχρήστων, για να ανοίξει ο δρόμος που πρότεινε ο Ατζούν. Ολοι όσοι ξέρουν ποδόσφαιρο αντιλαμβάνονται ότι ο Παναθηναϊκός με τον Σέρβο στον πάγκο δεν θα βίωνε μια τέτοια καταστροφική συνέχεια στο πρωτάθλημα και τόσους διασυρμούς, όπως το 4-1 από τον ΠΑΟΚ ή το 3-0 από την ΑΕΚ. Το… φουσκωμένο «εγώ» του Τερίμ αποδείχθηκε σκουριασμένο. Με πολλά λόγια και λίγο σύγχρονο ποδόσφαιρο, κατάφερε να «χάσει» τους παίκτες μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Παναθηναϊκός από ομάδα με υποδειγματική συμπεριφορά στο γήπεδο κατάντησε ένα σκορποχώρι.
Ο Αλαφούζος, βλέποντας ότι χάθηκε το πρωτάθλημα, αλλά και τις βαριές ήττες και την εικόνα διάλυσης, φοβήθηκε ότι η Κυριακή θα είναι μια δύσκολη μέρα, με συλλαλητήριο και, στη συνέχεια, ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Ετσι, έσπευσε να δείξει ως υπεύθυνο τον Τούρκο προπονητή. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ιδιοκτήτης της ομάδας είναι αυτός που προχώρησε στην ανεξήγητη πρόσληψή του τις γιορτές.
Ο Τερίμ από την πλευρά του επιχείρησε να καμουφλάρει τις κακές εντυπώσεις. Και στο «αντίο» του είπε ένα εμφανέστατο ψέμα: «Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος Αλαφούζος κι εγώ συναντηθήκαμε και αξιολογήσαμε μαζί την κατάσταση, και είδαμε ότι τα σχέδιά μας για τη νέα σεζόν δεν “ταιριάζουν”. Σαν αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, αποφασίστηκε πως η επαγγελματική μας σχέση δεν θα συνεχιστεί».
Ομως, καμία κουβέντα για την επόμενη σεζόν δεν θα μπορούσε να γίνει σ’ αυτό το τάιμινγκ. Ο Παναθηναϊκός δεν ξέρει καν αυτή τη στιγμή αν θα αγωνίζεται του χρόνου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, κάτι από το οποίο θα εξαρτηθούν το μπάτζετ και οι μεταγραφικές κινήσεις. Ακόμα μία φορά ο Τερίμ μίλησε σαν να απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τι ήρθε να κάνει στην Ελλάδα.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Τερίμ είναι πράγματι ένας ποδοσφαιράνθρωπος, έστω και παρηκμασμένος και με καριέρα μόνο εντός Τουρκίας. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Αλαφούζος ύστερα από τόσα χρόνια στην ιδιοκτησία ενός μεγάλου συλλόγου έχει μάθει έστω και λίγο τι είναι ποδόσφαιρο. Οπως και κανείς δεν μπορεί να παίζει επ’ άπειρον με τους λαούς των ομάδων και να τους πουλάει για πάντα… φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Βιογραφικό
Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού
Γεννήθηκε το 1953 στα Αδανα. Ο πατέρας του είναι Τουρκοκύπριος που μετανάστευσε στην Τουρκία. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του το 1969 στην Ντεμιρσπόρ και την ολοκλήρωσε το 1985 στη Γαλατασαράι. Με την Eθνική Τουρκίας αγωνίστηκε 51 φορές. Η προπονητική καριέρα του άρχισε το 1987 από την Ανγκαρακουτσού. Εκατσε τέσσερις φορές στον πάγκο της Γαλατά κι άλλες τρεις στην Εθνική Τουρκίας. Το 2000-01 είχε ένα ατυχές πέρασμα λίγων μηνών από το Καμπιονάτο (Φιορεντίνα, Μίλαν). Στην προπονητική καριέρα του κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2000 με τη Γαλατά, οκτώ πρωταθλήματα Τουρκίας και τρία Κύπελλα. Προτού αναλάβει τον Παναθηναϊκό, ήταν δύο χρόνια άνεργος. Το παρατσούκλι του είναι «Αυτοκράτορας» και το 2014 το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Μπασακσεχίρ της Κωνσταντινούπολης πήρε το όνομά του. Το διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό ήρθε ύστερα από 142 ημέρες συνεργασίας, με θλιβερό απολογισμό 14 νίκες, έξι ισοπαλίες και έξι ήττες.