Η διπλή νίκη του Ματίας Λεσόρ στην… ευρωλίγκα της ζωής

Άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή του... πύργου των «πράσινων»

Must Read

Υπάρχει ένας παίκτης που έσπασε όλα τα… κοντέρ στη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού προς το Ευρωπαϊκό. Όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά κι έξω από αυτό. Στους πανηγυρισμούς. Δεν χόρταινε να ακούει το σύνθημα που του δίνει ενέργεια…

Βουντού, βουντού και πράσινη μαγεία, το Κύπελλο θα φέρουμε από τη Γερμανία…

Δεν είναι όμως μόνο ενθουσιώδης παίκτης στους αγώνες και τους πανηγυρισμούς. Ειναι και ο ευαίσθητος γίγαντας που φτάνει στο μπόι τα 2μ06. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα που χάρισε στην ομάδα του την… κούπα λύγισε κι έκλαιγε σα μικρό παιδί. Είπε κρατώντας την μπάλα του αγώνα, είτε στην αγκαλιά των συμπαικτών του…

Ίσως στο μυαλό του έρχονταν τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην πατρίδα του τη Μαρτινίκα. Ένα νησί λίγο μεγαλύτερο από τη Χίο και λίγο μικρότερο από τη Ρόδο που κατοικούν 349.925 ψυχές σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Για τους τουρίστες είναι παράδεισος. Για πολλούς από τους κατοίκους του μπορεί να μετατραπεί σε… κόλαση.

«Είμαι από ένα μέρος που το 90% από εσάς δεν ξέρει καν πού είναι. Αυτό το πράγμα είναι μεγαλύτερο από μένα γιατί θέλω να δείξω στους ανθρώπους από πού προέρχομαι ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Ήμουν 15 όταν μετακόμισα στη Γαλλία και δεν ήξερα καν τι ήταν η Ευρωλίγκα. Είμαι πραγματικά ευλογημένος που βρίσκομαι εδώ» είπε στη συνέντευξη τύπου πριν τον τελικό…

Δεν είχε άδικο Ποιος ασχολείται με μια υπερπόντια γαλλική κτήση στην Καραϊβική; Κανείς εάν δεν θέλει να κάνει χλιδάτες διακοπές!

Πιτσιρικάς στο πατρικό του στη Μαρτινίκα

Κι όμως στο νησί αυτό υπάρχουν άνθρωποι, αχταρμάς φυλών, από τους αυτόχθονες, μέχρι τους απογόνους των Αφρικανών σκλάβων, των εξόριστων Γάλλων προτεσταντών, των ολλανδων εβραιων που αναζήτησαν χρήμα εκεί και πολλών άλλων.

«Όταν ήμουν 14 ετών δεν ήξερα που θα πάω, μπορεί να βρισκόμουν στο λάθος δρόμο. Η οικογένειά μου με βοήθησε να μείνω στο σωστό μονοπάτι. Αυτός ο τίτλος δεν είναι κάτι απλό για μένα. Αυτό με καθορίζει, το συναίσθημα. Είμαι τυχερός και κάποιοι φίλοι μου δεν τα κατάφεραν στη ζωή. Ονειρευόμουν μια τέτοια στιγμή και σημαίνει πολλά για μένα. Νιώθω ευλογημένος. Δεν έπρεπε να τα παρατήσω ποτέ και δεν το έκανα. Αν με ακούν οι θεοί του μπάσκετ, με αντάμειψαν», είπε μέσα στο ντελίριο του ενθουσιασμού μετά τον τελικό.

Η νίκη στο Βερολίνο ήταν κάτι περισσότερο από ένα τρόπαιο. Ήταν το δικό του τρίποντο στη ζωή που κέρδισε! Κι ας μην αποτελούν μέρος του αγωνιστικού του ρεπερτορίου τα σουτ τριών πόντων…

Ο μικρός Ματίας μεγάλωσε σε ένα αθλητικό περιβάλλον. Ο πατέρας του έπαιζε τερματοφύλακας. Τα αδέλφια του ο Γκρέγκορι και ο Μίκαελ μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Ο ίδιος έβλεπε ΝΒΑ πολύ απλά επειδή οι ώρες που γίνονταν οι αγώνες ταίριαζαν με αυτές της χώρας που μεγάλωνε.

Σιγά σιγά το μπάσκετ ρίζωσε μέσα του. Έβλεπε τα αστέρια του ΝΒΑ και προσπαθούσε να τα αντιγράψει. Στα 15 του χρόνια τον εντόπισαν Γάλλοι σκάουτερ και του πρότειναν να πάει σε αθλητικό σχολείο στη Μητρόπολη, στη  Γαλλία. Για κάθε κάτοικο του νησιού η μετανάστευση στη Γαλλία και με καλή δουλειά αποτελεί όνειρο… ζωής. Ο μικρός Ματίας έκανε πραγματικότητα το 50% του ονείρου. Εάν ήταν καλός θα έβρισκε και δουλειά.

Η Ελάν Σαλόν το 2014 ήταν το πρώτο του σκαλοπάτι, η Ναντέρ το 2016 το δεύτερο. Αναζητούσε καριέρα στο ΝΒΑ, αλλά πάντα κάτι τον κρατούσε πίσω.

Κι όμως αριστερά είναι ο Ματίας Λεσόρ ως παίκτης του Έρυθρού Αστέρα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ήταν 11 Αυγούστου 2017,  στα 22 του χρόνια υπογράφει συμβόλαιο με τον Ερυθρό Αστέρα. Διάρκεια τρία χρόνια. Δεν παίζει πολύ, αλλά η… καταστροφή ήρθε στο τέταρτο ματς των τελικών για την Αδριατική Λίγκα. Ο Αστέρας δεν έπαιζε μόνο τον τίτλο, αλλά και το εισιτήριο για μια θέση στην Ευρωλίγκα με ένα καλό συμβόλαιο που θα ανακούφιζε τα πάντα προβληματικά οικονομικά του. Ατυχώς για τον ήρωα μας το καθοριστικό σουτο το επιχείρησε ο ίδιος, ήταν άστοχο και η Μπούντουτσνοστ κερδίζει τίτλο και εισιτήριο με σκορ 77-73. Ήταν 14 Απριλίου 2018. Ο Λεσόρ αποτελεί πλέον το… μαύρο πρόβατο.

Ακολουθεί μια μέτρια χρονιά στην Ουνικάχα Μάλαγα με 6η θέση στο πρωτάθλημα και αποκλεισμός από την Άλμπα Βερολίνου στα προημιτελικά του Eurocup.

Καταστροφική η χρονιά στην Μπάγερν (2019-20) με 5η θέση στο πρωτάθλημα και πρόωρο αποκλεισμό στο Κύπελλο.

Αυτό που τον κράρτησε όρθιο στις δύσκολες στιγμές ήταν η Εθνική Γαλλίας και το χάκλκινο μετάλλιο που πήρε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας το 2019

Η επιστροφή στη Γαλλία για τη Μονακό που κερδίζει το πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο (Eurocup) με τον Ματίας να έχει συμβολή σε αυτόν.Στους τελικούς με την Ούνικς Καζάν παίζει κάτι λιγότερο από 25′ σε κάθε ματς σκοράροντας κατά μέσο όρο 10 πόντους.

Ακόμη και συμβόλαιο δύο μηνών υπέγραψε στη Μακάμπι για να παίξει μπάσκετ. Ο Ζίζιτς ήταν τραυματίας και οι ισραηλινοί έψαχναν ένα παίκτη για 60 μέρες να καλύψει το κενό!

Επόμενος, σύντομος, σταθμός η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Υπογράφει δίμηνο συμβόλαιο για να καλύψει το κενό του τραυματία Άντε Ζίζιτς. Παίζει 5 ματς και ολοκληρώνοντας το συμβολαιό του αποχωρεί τέλο Νοεμβρίου.

Στην Παρτιζάν η συνάντηση με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς του άλλαξε τη ζωή

Λίγες μέρες αργότερα πάει στην Παρτίζαν. Είναι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021 (20/12). Την επόμενη σεζόν την ομάδα αναλαμβάνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η μοίρα του αλλάζει.

Τη σεζόν 2022-23 κερδίζει την Αδριατική Λίγκα, φτάνει μέχρι τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα όπου αποκλείεται από την Παρτίζαν.

Η φιλία με τον Ομπράντοβιτς παραμένει δυνατή. Κάθε συνάντησή τους είναι συναισθηματικά φορτισμένη

Στις 27 Ιουνίου ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του. Ήταν η δεύτερη μεταγραφή των «πράσινων» μετά την απόκτηση του Λούκα Βιλντόσα. Κι όπως συμβαίνει στην Ελλάδα πολλοί στάθηκαν στο Eurocup που είχε κερδίσει με τη Μονακό υποστηρίζοντας ότι η νέα ομάδα χτίζεται με παίκτες μιας σαφώς κατώτερης διοργάνωσης από την Ευρωλίγκα. Η απάντηση ήρθε στη διάρκεια της σεζόν.

Όμως ποιος είναι ο Λεσόρ έξω από το γήπεδο; Λατρεύει το γιο του. Τον έχει σε κάθε καλή στιγμή μετά τον αγώνα. Το… θηρίο των παρκέ μετατρέπεται σε… γατάκι μέσα στην οικογένεια.

Για αυτόν άλλωστε είναι το Α και το Ω. Ακόμη και οι δικοί του γονείς ήταν στο Βερολίνο και πολλές φορές οι κάμερες έδειξαν το βλέμα του να τους αναζητά στην εξέδρα σε κάθε διακοπή του αγώνα.

Στην καριέρα του υπάρχει ένα κλειδί που ανοίγει τη διάθεση του να προσφέρει. Το ανακάλυψε η Παρτίζαν με τους οπαδούς της οποίας δέθηκε συναισθηματικά, προφανλώς το ανακάλυψε και ο Παναθηναϊκός που, πιθανότητα, θα τον κρατήσει και μετά το 2025 που λήγει το συμβόλαιο του.

Το βουντού – βουντού θα συνεχίσει να το ζητά. Άσε που απλά χρειάζεται να αλλάξει μόνο η τελευταία λέξη, η Γερμανία να γίνει… Ισπανία!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This