H Νόρα Δράκου κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Το περίμενε 15 χρόνια… Μεσολάβησαν: συμμετοχή σε τρεις (οσονούπω τέσσερις) Ολυμπιακούς Αγώνες, οκτώ Παγκόσμια και επτά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με τρεις και εννέα τελικούς αντίστοιχα.
Στο τέταρτο λοιπόν τελικό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τερμάτισε στη δεύτερη θέση στα 50μ ύπτιο και θα ανέβει στη δεύτερη θέση του βάθρου.
Η Δράκου είδε, επιτέλους, τους κόπους μιας ζωής να δικαιώνονται στο Βελιγράδι. Τερμάτισε σε 28.87, με την πρωταθλήτριά μας να «αγγίζει» το πανελλήνιο ρεκόρ των 27.84 που σημείωσε στις 15 Φεβρουαρίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα.
Η Νόρα έχασε μόνο από την Ιρλανδή Ντανιέλ Χιλ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 27.73. Η Ιρλανδή χάρισε στη χώρα της το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά τα τέσσερα που είχε κερδίσει τη δεκαετία του 1990 η μεγάλη Μισέλ Χιλ. Τρίτη ήταν η Αντέλα Πισκόρσκα (Πολωνία) με 28.00.
Δήλωσε η Δράκου στην ΕΡΤ3: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και πάρα πολύ συγκινημένη. Έχει περάσει η ζωή και η καριέρα μου από μπροστά μου. Για κάποιους μπορεί να φανεί υπερβολικό ότι κλαίω για ένα μετάλλιο αλλά είμαι σχεδόν 15 χρόνια στον υψηλό πρωταθλητισμό, έχω φτάσει πολλές φορές στην πηγή και δεν έχω πιει νερό και μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας και επιμονής κατάφερα να πάρω αυτό το πολυπόθητο μετάλλιο. Το πρώτο πράγμα μετά την κούρσα ήταν «σε ευχαριστώ Θεέ μου για αυτό το μετάλλιο παρά τα λάθη που έκανα στην κούρσα» και σαν γνήσια αθλήτρια είπα «γαμώτο το χρυσό ήταν δίπλα μου». Είδα στον ύπνο μου ότι θα πάρω το χρυσό και είπα ότι θα γίνει».
Την στιγμή που η Νόρα Δράκου ανέβηκε στο βάθρο για να παραλάβει το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ ύπτιο, η Ελλάδα έφτανε τα επτά μετάλλια στο Βελιγράδι που συνιστούσε ρεκόρ συγκομιδής σε μια διοργάνωση καθώς το 2012 στο Ντέμπρετσεν είχε φύγει με έξι…
H 32χρονη κολυμβήτρια στην 7η συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κατέκτησε το πρώτο μετάλλιό της σε μεγάλη διοργάνωση. Στην ίδια πόλη που το 2008 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με τη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. ελεύθερο στο ευρωπαϊκό νεανίδων.
Στα προηγούμενα έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ήταν φιναλίστ έξι φορές σε ατομικό αγώνισμα, τρεις φορές στα 50μ. ύπτιο κι άλλες τόσες στα 50μ. ελεύθερο, και είχε πλησιάσει το μετάλλιο στο Λονδίνο το 2016, όταν ήταν 4η στα 50μ ύπτιο και 5η στα 50μ. ελεύθερο.
Πηγή: koe.org