Πατρίκ Μπουσερόν για τελετή έναρξης: «Την φανταστήκαμε ως μανιφέστο κατά του φόβου»

Ο ιστορικός δήλωσε ότι επιδιώκει να αποφύγει την παγίδα του διχασμού

Must Read

Ο ιστορικός Πατρίκ Μπουσερόν, μαζί με τον σκηνοθέτη Τομά Ζολί, συνέβαλε στην δημιουργία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μίας τελετής που σήκωσε πολλή κουβέντα.

«Για εμένα, ήταν μία στιγμή βαθιάς πολιτικής χαράς. Αναλάβαμε τεράστια ευθύνη. Μπορούμε να το πούμε: είναι επιτυχία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, δεν γνωρίζαμε τι αντίκτυπο θα είχε», είπε.

«Αλλά μόλις έπεσε η αυλαία – ή μάλλον μόλις το μπαλόνι που μετέφερε την φλόγα ανέβηκε ψηλά στον αέρα – άρχισε η διαμάχη. Οχι, όπως συνηθίζεται στα φουαγιέ των θεάτρων, για την υποκριτική ή τους χορηγούς, αλλά για το πολιτικό μήνυμα», σχολίασε η Monde προσθέτοντας: «Σε αυτή τη διαμάχη, το όνομα Πατρίκ Μπουσερόν, ξεχώρισε».

Ακαδημαϊκός και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του έργου Histoire mondiale de la France (Seuil, 2017) που πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, είχε προκαλέσει την οργή της ακροδεξιάς, διακεκριμένος καθηγητής στο College de France, ο Μπουσερόν έχει πλέον αναχθεί σε πολιτικό.

Ο ίδιος αρνείται, όπως λέει, να εμπλακεί σε πολεμική που θεωρεί ότι «δεν είναι ανάλογη της συλλογικής συγκίνησης που προκάλεσε η τελετή» και θα ήθελε να αποφύγει να εντείνει τις διχαστικές τάσεις, υποστηρίζοντας πως «το νόημα της δουλειάς που έγινε για την τελετή ήταν να φέρει τους ανθρώπους κοντά».

Και πρόσθεσε: «Φανταστήκαμε αυτή την τελετή στο Παρίσι ως ένα μανιφέστο κατά του φόβου. Γιατί θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκφοβιστεί από δεξιοτέχνες στην τέχνη του μίσους; Θέλουν να μας χωρίσουν απλώς και μόνο επειδή είμαστε διαφορετικοί, όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ζουν μαζί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This