Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σοβαρές καταγγελίες από τη WADΑ για ντοπαρισμένους Αμερικανούς αθλητές

Must Read

Κεραυνός εν αιθρία στο φινάλε των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού… Όχι πως είναι κάτι πρωτάκουστο, απλώς στην τελική ευθεία ρτων Αγώνων, ξέσπασε κι ο (συνήθης) σάλος, που αφορά το ντόπινγκ. «Βόμβα» λοιπόν έβαλε η WADA με σχετική ανακοίνωσή της. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ κατηγορεί ευθέως την USADA ότι απέκρυψε θετικά δείγματα φημισμένων μάλιστα Αμερικανών αθλητών! Και τους επέτρεψε (αλλά με ποιον τρόπο και ποιο αντάλλαγμα δείτε παρακάτω) να συμμετάσχουν κανονικά στους Αγώνες, σημειώνοντας παράλληλα ότι ουδέποτε ο Οργανισμός έδωσε την άδειά του για κάτι τέτοιο… Μύλος.

Η τοποθέτηση:

«Αυτή η ενέργεια της USADA θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του αθλητικού ανταγωνισμού, την οποία ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ επιδιώκει να προστατεύσει. Υπάρχει διάταξη στον Κώδικα, σύμφωνα με την οποία ένας αθλητής που παρέχει ουσιαστική βοήθεια μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει την αναστολή μέρους της περιόδου τιμωρίας του. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής διαδικασία για αυτό, η οποία δεν περιλαμβάνει να επιτρέπεται στους “παραβάτες” να συνεχίζουν να αγωνίζονται. Όταν τελικά η WADA ενημερώθηκε για αυτή τη μέθοδο το 2021, πολλά χρόνια αφότου είχε ξεκινήσει, διέταξε την USADA να την εγκαταλείψει αμέσως.

Η WADA είναι “ενήμερη για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις όπου αθλητές που είχαν διαπράξει σοβαρές παραβάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ, τους δόθηκε άδεια να συνεχίσουν να αγωνίζονται για χρόνια, ενώ ενεργούσαν ως “μυστικοί πράκτορες” της USADA, χωρίς να ενημερώνουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό και χωρίς καμία διάταξη που να επιτρέπει μια τέτοια πρακτική. Ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, ο οποίος συμμετείχε σε προκριματικούς Ολυμπιακούς Αγώνων και σε διεθνείς διοργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει αναβολικά κι EPO, αλλά του επιτράπηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Η υπόθεσή του δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, τα αποτελέσματα δεν ακυρώθηκαν και του επιτράπηκε να κρατήσει τα χρηματικά έπαθλά του».

Η Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ λέει ότι έχει «πιαστεί άδικα» επίσης σε μια διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τις γεωπολιτικές εντάσεις τους να διαχέονται στην Ολυμπιακή σκηνή! Οι κορυφαίοι κολυμβητές της Κίνας βρέθηκαν στο προσκήνιο μετά από μια σειρά από κατηγορίες για ντόπινγκ, ακολουθούμενες από αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Wada κάλυπτε το σκάνδαλο. Οι Κινέζοι κολυμβητές που κατευθύνθηκαν προς το Παρίσι ωστόσο, υποβλήθηκαν σε διπλάσια δοκιμή ναρκωτικών από ό,τι σε άλλα έθνη, γεγονός που, με τη σειρά του, τροφοδότησε κατηγορίες για συνωμοσία για διατάραξη της απόδοσής τους. Γίνεται λόγος δηλαδή για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το σχέδιο και το χρονικό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) απαντά ουσιαστικά σε μια είδηση ​​του Reuters της 7ης Αυγούστου 2024 που αποκαλύπτει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο Οργανισμός Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) επέτρεπε σε αθλητές που είχαν κάνει ντόπινγκ, να αγωνίζονται για χρόνια, σε τουλάχιστον μία περίπτωση χωρίς να το δημοσιεύσουν ποτέ. Η επιβολή κυρώσεων για τις παραβιάσεις των κανόνων τους κατά του ντόπινγκ συνδέθηκε με άμεση παράβαση του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ και των κανόνων.

Αυτό το σχέδιο της USADA απείλησε την ακεραιότητα του αθλητικού ανταγωνισμού, τον οποίο ο Κώδικας επιδιώκει να προστατεύσει. Με την λειτουργία του, η USADA παραβίαζε ξεκάθαρα τα δεδομένα. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της USADA, η WADA δεν υπέγραψε αυτή την πρακτική, να επιτρέπει δηλαδή σε όσους «κλέβουν» να ανταγωνίζονται για χρόνια, με την «υπόσχεση» ότι θα προσπαθούσαν να αποκτήσουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον άλλων! Κάτι σαν μυστικοί πράκτορες.

Μέσα στον Κώδικα υπάρχει μια διάταξη σύμφωνα με την οποία ένας αθλητής που παρέχει ουσιαστική «βοήθεια» με στοιχχεία, μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση για αναστολή ενός μέρους της περιόδου ακαταλληλότητάς του… Απίστευτο. Δώσε, να πάρεις, δηλαδή. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής διαδικασία γι’ αυτό, η οποία δεν περιλαμβάνει να επιτραπεί σε όσους απάτησαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται, ενώ μπορεί να συγκέντρωσαν αμφιβόλου προέλευσης ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον άλλων οι οποίοι ωστόσο θα μπορούσαν να διατηρήσουν ένα αποτέλεσμα βέλτιστης απόδοσης από τις ουσίες που πήραν. Όταν η WADA ανακάλυψε τελικά την μη συμμορφούμενη πρακτική το 2021, έδωσε αμέσως εντολή στην USADA να σταματήσει…

Αλήθεια, πώς πρέπει να νιώθουν άλλοι αθλητές γνωρίζοντας ότι αγωνίζονταν καλόπιστα εναντίον εκείνων που ήταν γνωστό από την USADA ότι απάτησαν; Είναι ειρωνικό και υποκριτικό το γεγονός ότι η USADA κραυγάζει, όταν υποπτεύεται ότι άλλοι Οργανισμοί Αντιντόπινγκ δεν ακολουθούν τους κανόνες κατά γράμμα, ενώ δεν ανακοίνωνε υποθέσεις ντόπινγκ για χρόνια και επέτρεψε στους πονηρούς να συνεχίσουν να αγωνίζονται, ώστε να… πιάσουν άλλους πιθανούς παραβάτες. Η WADA αναρωτιέται ειδικότρα, εάν το διοικητικό συμβούλιο της USADA ή το Κογκρέσο των ΗΠΑ που την χρηματοδοτεί, γνώριζαν γι’ αυτήν την αδιανόητη, πρακτική που όχι μόνο υπονόμευε την ακεραιότητα του αθλητικού ανταγωνισμού, αλλά έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των συνεργαζόμενων αθλητών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This