Γ. Σπανέας στη “Δίκη”: «Στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ κατέβασαν από το βήμα τον πρόεδρο της Ένωσης διαιτητών»

Τι είπαν Π. Κωνσταντινέας και Ν. Τζώρτζογλου

Must Read

Ο σύμβουλος της Ένωσης Διαιτητών, Γιώργος Σπανέας, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» για τα προβλήματα της διαιτησίας και αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Γιανναδάκης, κατέβηκε με το ζόρι από το βήμα στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.

Για το οριακό οφσάιντ στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Καλλιθέας, αρχικά, ανέφερε: «Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να ρίξουμε ευθύνες ούτε στον επόπτη, ούτε στον διαιτητή. Ο άλλος μετρούσε με τις… μεζούρες και είδατε τι έγινε. Δεν γνωρίζω αν παίζει κατά αυτόν τον τρόπο, αν είναι τυπολάτρης ή σε άλλα παιχνίδια το βλέπει διαφορετικά. Δεν γνωρίζω τι κάνει. Εδώ μπορεί να χρειάστηκε να πάει με το γράμμα του νόμου για να μην του ξεφύγει το παιχνίδι».

Για τη σύνθεση της νέας ΚΕΔ τόνισε: «Ο ερχομός των τριών ξένων στην ΚΕΔ ήταν λογικό να φέρει προβλήματα. Υπό την πίεση του χρόνου σχεδόν πήραν τους παλιούς πίνακες και τελείωσε η ιστορία. Το λάθος που έκαναν ήταν η παραμονή αυτού που συντηρούσε την κατάσταση. Βγήκαν οι εννιά και κρατήσαμε τον Μάνταλο παρατηρητή, ήταν λάθος. Τον βάλαμε εκεί, γιατί; Για να συνεχίσει το έργο; Θα πρέπει να ανοιχτεί ένας φάκελος για κάθε διαιτητή».

Για τα οικονομικά ζητήματα στην Ένωση διαιτητών: «Δεν κατηγορήσαμε ότι κάποιος πήρε τα χρήματα και έφυγε. Η Ομοσπονδία ήταν κλειστή και δεν έκανε σχολές. Όταν είδαμε φως από την ολιστική μελέτη ψηφίστηκε ομόφωνα να παραδώσουν οι προηγούμενες διοικήσεις, με παρουσία ορκωτού λογιστή, για να ξέρουμε που πήγαν τα χρήματα σε κάθε Ένωση.

Θα σας πω, ήταν παρών και ο κ. Τζώρτζογλου, ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, κατέβασαν με το ζόρι από το βήμα τον πρόεδρο της Ένωσης διαιτητών, τον κ. Γιανναδάκη, οι σύνεδροι της Γενικής Συνέλευσης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αθηνών μιλούσε για καταγγελίες εναντίον της ΕΠΟ, αλλά εγώ έλεγα ότι η λύση είναι η επαφή. Είχαμε ανοίξει αρκετές πόρτες και είχα πει οι σύνδεσμοι να είναι σχολείο».

Τόνισε, τέλος, για τον κ. Αυγενάκη: «Ο κ. Αυγενάκης είχε νομοθετήσει οι εν ενεργεία διαιτητές να διοικούν την διαιτησία και όταν ρώτησα τον κ. Μπαλτάκο μου είχε πει ότι αυτό γίνεται και στις διοικήσεις σωματείων. Τώρα τελευταία για όλα φταίει ο Σιδηρόπουλος…»

Π. Κωνσταντινέας στη “Δίκη”: «Εγώ όταν… καιγόταν ο Δίας όποιος μιλούσε έβλεπε το ηλιοβασίλεμα»!

Ο πρώην διεθνής ρέφερι, Πέτρος Κωνσταντινέας, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» για την υπάρχουσα κατάσταση στη διαιτησία.

Αρχικά, ανέφερε για το οριακό οφσάιντ στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Καλλιθέα: «Οριακή είναι η φάση, δεν υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας πέρα από την τεχνολογία να διακρίνει αν υπάρχει οφσάιντ ή όχι. Κανονικά, είναι εκεί ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ για να τον ρωτήσετε για το VAR. Είναι υποχρέωση της ΕΠΟ και της Λίγκας. Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση, λέω αναγκαστήκαμε για την ανεπαρκεία της ΕΠΟ και της Λίγκας. Η Κυβέρνηση είναι βοηθητική σε αυτά».

Τόνισε ότι: «Ο καλός διαιτητής είναι αυτός που εκπέμπει την προσωπικότητά του. Σε ένα ματς ήρεμο ήταν δεν πρέπει να είναι πέραν του δέοντος τυπικός. Καλό είναι να είναι τυπικός όταν υπάρχει φασαρία και όχι όταν το παιχνίδι πάει μόνο του. Αυτό δείχνει και προσωπικότητα. Εγώ όταν… καιγόταν ο Δίας δεν κυκλοφορούσε τίποτα, όποιος μιλούσε έβλεπε το ηλιοβασίλεμα. Δεν πρέπει να να δείχνουν κάρτες για ένα καλό βαθμό… Αν το αφήσεις να σου ξεφύγει το παιχνίδι μπορεί να σου διπλώσει και να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα. Εγώ είχα μαζί μου τον Καλαθενό που τον… βγάλατε… Εμένα δεν μου έβγαζαν καλές εκθέσεις».

Για το γεγονός ότι είναι εκπαιδευτής διαιτησίας ο Παππάς, ο οποίος είχε τινάξει στον αέρα τον ημιτελικό της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού: «Σας το απάντησε ο κ. Γκαγκάτσης, τον θυμόταν σαν παράγοντας. Ειδικά τον κ. Γκαγκάτση, τον μικρό, που εκτιμώ απεριόριστα. Τον μεγάλο τον είχα πρόεδρο. Του είχα πάει παξιμάδια. Ο κ. Τζώρτζογλου είναι σήμερα τόσο ήπιος, δεν ξέρω τι… έχει πάρει, σε σχέση με την προηγούμενη εκπομπή. Είναι κυβέρνηση τώρα…

Εγώ δεν εξαρτώμαι από κανέναν, ούτε από τον κ. Μαρινάκη, ούτε από τον κ. Αλαφούζο, ούτε από τον κ. Μελισσανίδη-Ηλιόπουλο, ούτε από τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ κάποιοι τώρα σηκώνουν το τηλέφωνο. Εγώ θέλω το πρωτάθλημα να είναι ανταγωνιστικό, η ελληνική διαιτησία να προχωρήσει. Του εύχομαι να πετύχει και να μπουν τα ελληνόπουλα γιατί δεν έχουν παιχνίδια».

Για τους τηλεκριτικούς σημείωσε: «Υπάρχει ο αρχιδιαιτητής να κρίνει τις φάσεις, όταν βγαίνει ένας σε μία εκπομπή και ένας σε μία άλλη να λέει άλλο, τότε υπάρχει σύγχυση. Όταν λένε τρεις διαφορετικές απόψεις αυτό που βοηθάει τον φίλαθλο; Ο κανονισμός είναι ίδιος, οπότε μην κρίνουμε τον διαιτητή στο κλάσμα του δευτερολέπτου. Τώρα θα πάρω το μέρος των διαιτητών. Στην Ιταλία δεν βγαίνουν οι πρόεδροι των ομάδων και κάνουν αυτά που κάνουν εδώ. Πρέπει η ΕΠΟ να βοηθήσει στις μικρές κατηγορίες για να πάρουν παιχνίδια οι Έλληνες διαιτητές».

Ν. Τζώρτζογλου στη “Δίκη”: «Ο νεκρός παρατηρητής στους πίνακες ήταν λάθος του κ. Μάνταλου»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Νίκος Τζώρτζογλου, μίλησε στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» για τα «καυτά» ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της ΕΠΟ.

«Δεν νομίζω ότι σε καμία ομοσπονδία υπάρχει η δικαιοσύνη να μην υπάγεται στην ΕΠΟ. Από εκεί και πέρα, το να μειωθούν τα χρήματα που το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δίνει στο ερασιτεχνικό έχει γίνει και δεν θα μπορέσουμε να το δεχθούμε ξανά. Είμαι αντίθετος και στα δύο» ανέφερε αρχικά.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για να έχει το πάνω χέρι η Λίγκα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου: «Στην Επιτροπή Επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως σωστά είπε και ο κ. Γκαγκάτσης, ουσιαστικά την πλειοψηφία την έχει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως είναι σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για την επαγγελματική διαιτησία: «Η επαγγελματική διαιτησία θα μπορούσε να γίνει, αλλά νομίζω ότι ακόμη δεν είναι ώριμο. Η διαιτησία δεν μπορεί να υπάγεται παρά μόνο στην Ομοσπονδία. Σε όλες τις χώρες του πλανήτη την εποπτεία την έχει η Ομοσπονδία. Τώρα αν υπάρχει μία συνεργασία με την Λίγκα, αυτό θα φανεί μέσα από συζητήσεις. Μπορούμε να πάμε σε επαγγελματική διαιτησία, αλλά χρειάζεται χρόνος και δουλειά και όχι από την μία στιγμή στην άλλη».

Για τα χρήματα που όφειλε η ΕΠΟ στις Ενώσεις: «Πήγαμε δικαστικά για τα χρήματα που όφειλε η ΕΠΟ. Πριν από ένα χρόνο, πιθανότητα εξαιτίας του εξώδικου που είχαμε στείλει τότε, ο κ. Μπαλτάκος σχεδόν εξόφλησε το ποσό που αντιστοιχούσε στα ποσοστά και η ΕΠΟ δεν απέδιδε. Μιλάμε για το 3% των εισπράξεων από τα εισιτήρια. Τα υπόλοιπα δεν τα πήραμε, δεν είναι του ποσοστού, θα δοθούν, αλλά δεν έχουν καμία σχέση που ζητούσαμε.

Είναι κάποια χρήματα που αφορούν υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας για μετακινήσεις σε νησιά. Δεν ήταν αυτό το θέμα που μας απασχολούσε σαν Ενώσεις. Θα πρέπει να αποδοθούν και τα χρήματα στους διαιτητές της Β’ Εθνικής.

Το 2009, με πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον κ. Πιλάβιο, διαγράφηκαν σε μία γενική συνέλευση πολλά εκατομμύρια. Η Ένωση Ηρακλείου είχε να λαμβάνει 300.000 ευρώ, άλλες 700.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά μας είπαν ότι για κάποιους λόγους έπρεπε να διαγραφούν και η Γενική Συνέλευση το έκανε τον Ιούλιο του 2009. Χαρίστηκαν τότε στην Ομοσπονδία, με την προϋπόθεση ότι μετά θα έπαιρναν κάποια χρήματα που, τελικά, δεν πήραν. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφασίσαμε, πλέον, να εφαρμοστεί το 60-40 υπέρ των Ενώσεων. Το πρώτο βήμα θα είναι αυτό».

Για το γεγονός ότι η Αττική δεν έχει ούτε έναν εκπρόσωπο στις Επιτροπές της ΕΠΟ: «Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ιδιαίτερα ο κ. Κουτεντάκης έχει την εμπειρία και τη γνώση. Και η Κρήτη δεν είχε ούτε έναν, δεν σημαίνει κάτι. Ένα μήνα είμαστε διοίκηση. Σε ένα μήνα έχουν γίνει σημαντικά πράγματα που το ημιθανές ποδόσφαιρο δεν τα είχε».

Για τα λάθη στους πίνακές διαιτησίας με… νεκρούς να ορίζονται: «Ο νεκρός παρατηρητής ήταν στους πίνακες από τον κ. Μάνταλο, απλά η νέα ΚΕΔ δεν το πρόσεξε. Ήταν στους πίνακες τον Ιούνιο, δεν τον έβαλε ο κ. Λανουά. Απαντάω για τον κ. Χανιωτάκη, ήταν λάθος του κ. Μάνταλου που ήταν στους πίνακες. Είναι ευθύνη, θα συμφωνήσω, και της νέας Επιτροπής διαιτησίας».

Για τον νέο αρχιδιαιτητή: «Όχι μόνο η επιλογή Λανουά, αλλά και των τριών, από τον κ. Ροσέτι, είναι εξαιρετικές, από κορυφαία πρωταθλήματα. Δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα να έχουμε διαιτητές τόσο υψηλού κύρους. Ο κ. Γκαγκάτσης κατάφερε και πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα αυτό το πράγμα. Την ευθύνη τώρα την έχει η ΚΕΔ. Αυτοί οι τρεις διαιτητές, στην πρώτη Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, πέρασαν ομόφωνα από όλους και από τον Παναθηναϊκό και από την ΑΕΚ και από τον ΠΑΟΚ, απ’ όλους. Έχουμε μία Επιτροπή ήρθε στην Ελλάδα και είναι ομόφωνα αποδεκτή.

Το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι με τον κ. Σιδηρόπουλο, γιατί δεν δόθηκε έμμεσο στο γκολ του Αστέρα με τον Παναθηναϊκό, που αν δεν έμπαινε γκολ δεν θα το έπαιρνε κανείς χαμπάρι. Δεν γνωρίζω αν το έγραψε ο κ. Κουκουλάκης. Πάντως, τα ποσοστά αμοιβών του στην Ένωση Ηρακλείου δεν τα πλήρωσε.

Δεν κάνουμε εμείς τους ορισμούς. Τους κάνει ο κ. Λανουά. Οι διαιτητές δεν είναι μόνο οι 19 της Super League και της Β’ Εθνικής, είναι εκατοντάδες, δεν είναι δυνατόν ο κ. Λανουά σε 20 ημέρες να γνωρίζει αν ο Κουκουλάκης πληρώνει. Θα έπρεπε σε μικρό χρονικό διάστημα να εξετάσουν πολλά βιογραφικά. Οι αξιολογήσεις διαιτητών είναι εκατοντάδες και μέσα στον χρόνο να είστε σίγουροι ότι όλα θα θεραπευτούν».

Κατέληξε λέγοντας για τη διοίκηση της Ένωσης διαιτητών: «Δυστυχώς, η σημερινή διοίκηση της Ένωσης διαιτητών δεν είναι ορισμένη σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA και της UEFA. Πάγια θέση μου είναι ότι γεννήτρια παραγωγής των παθογενειών είναι το εκλογικό σύστημα της Ομοσπονδίας. Ήδη έχω προτείνει στον εκδημοκρατισμό, να διευρυνθεί το εκλογικό σύστημα, και με τους διαιτητές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This