Στην «Δίκη στον ΣΚΑΙ» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ, Ανδρέας Μαλάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την ψυχική δύναμη που επέδειξαν οι διεθνείς στους δύο τελευταίους αγώνες, με Αγγλία και Ιρλανδία, μετά τον θάνατο του φίλου και συμπαίκτη τους, Τζορτζ Μπάλντοκ, αλλά και για την υπόθεση Λυγγερίδη.
«Πέραν των αγωνιστικών θεμάτων, σημαντικότερο όλων θεωρώ κάτι που το περάσαμε επιφανειακά. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο θάνατος του Μπάλντοκ πείσμωσε τους παίκτες να παίξουν καλύτερα -κάτι που μπορούσε να επιδράσει αρνητικά- αυτό που θα ήθελα να διασώσω στην κοινωνία ήταν η ομιλία του Μπακασέτα, που μου επιβεβαίωσε την εικόνα που είδα στο γήπεδο. Δεν είπε πάμε να νικήσουμε, είπε θα θυσιάσουμε τους εαυτούς μας», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:
«Δεν έχω ξανακούσει στα τόσα χρόνια αυτή τη φράση, πάμε να θυσιάσουμε τον εαυτό μας για κάποιο ιδανικό, τη φιλία. Η νίκη ήταν το επακόλουθο, δεν είχε σημασία για αυτούς. Μου έφερε στο νου τον Λεωνίδα που πήγε να θυσιαστεί με τους 300, γιατί ήξεραν ότι θα πεθάνουν. Αλλά το έκαναν για την πατρίδα. Από την κοινωνία μας δυστυχώς αυτό λείπει, κανείς σήμερα δεν θυσιάζεται για κάποιο ιδανικό. Αυτό ήταν για μένα το συνταρακτικό».
Ο Ανδρέας Μαλάτος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη. «Ήθελα να επισημάνω κάτι, να το προεκτείνω στην κοινωνία. Είτε τιμωρηθούν, είτε όχι το παιδί δεν θα γυρίσει πίσω. Ακόμη και να τιμωρηθούν, θα υπάρχουν οι δολοφόνοι ενός νέου Λυγγερίδη. Αν δούμε πόσα μέτρα έχουν ληφθεί και πόσο έχουν αυστηροποιηθεί οι νόμοι, το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Είμαστε υποψιασμένοι ότι με αυτή τη ρότα πάλι στο μηδέν θα μείνουμε», υποστήριξε, ενώ κλείνοντας είπε:
«Έχουμε βία στα γήπεδα, στην οικογένεια, στα σχολεία και ρατσιστική. Έχουμε ξεφύγει. Οι νόμοι πολλές φορές παραβιάζονται από το ίδιο το κράτος. Επειδή είμαστε στο ίδιο έργο θεατές εδώ και χρόνια, το ερώτημα που πρέπει να απασχολεί είναι γιατί δεν γίνεται κάτι; Μήπως γιατί η βία προωθείται από τα συστήματα εξουσίας; Όταν η βία με τη χειρότερη μορφή της μπαίνει στα σπίτια μας, μέσω του ίντερνετ και άλλων τρόπων, εκεί είναι το πρόβλημα».