Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου παίζει από χθες μπάλα στους ουρανούς! Ο παικταράς με το «10» δεν είναι πια εδώ. Ο θρυλικός Μίμης Δομάζος έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο.
- Από τον Γιώργο Σηφάκη
Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές του αθλήματος, αφού ο Μίμης Δομάζος ήταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε από το 1959 μέχρι το 1978 στον Παναθηναϊκό και ήταν αρχηγός της ομάδας που έφτασε μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971 με αντίπαλο τον Αγιαξ. Εμβληματική μορφή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, κατέκτησε 10 πρωταθλήματα, τα εννιά με τον Παναθηναϊκό –όπου διετέλεσε αρχηγός για σχεδόν 15 χρόνια-, στον οποίο αγωνίστηκε συνολικά για μία 20ετία (1959-78, 1980-81), κι ένα με την ΑΕΚ (1978-79). Είχε επίσης 3 Κύπελλα Ελλάδας και ένα Βαλκανικό Κύπελλο, ενώ αποτέλεσε, φυσικά, έναν από τους ηγέτες της ιστορικής πορείας του «Τριφυλλιού» έως τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Εκείνη μάλιστα τη χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη μετά τον Γιόχαν Κρόιφ.
Το 2003 ψηφίστηκε δεύτερος καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για το εορτασμό των 50 χρόνων της UEFA. Επιπλέον, η IFFHS (Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου) τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021. Ηταν ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν τη φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Αρχισε το ποδόσφαιρο στις αλάνες της περιοχής δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Αμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί να αγωνίζεται.
Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιατικής καταγωγής. Σύντομα το όνομά του άρχισε να ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των «πρασίνων». Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με το τριφύλλι στο στήθος ως δεξί εξτρέμ έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958. To 1959 ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς, εισηγήθηκε την απόκτησή του και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στην ομάδα της καρδιάς του.
Ρεβάνς!
Ο τελικός του Γουέμπλεϊ το 1971 είναι η μεγαλύτερη στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο σπουδαίος Μίμης Δομάζος φρόντισε 29 χρόνια αργότερα να πάρει τη ρεβάνς για τον εαυτό του και την ομάδα του. Ηταν 20 Δεκεμβρίου 2000, όταν ο Αγιαξ έκλεινε 100 χρόνια ιστορίας και προγραμμάτισε φιλικό με τον Παναθηναϊκό, θέλοντας να θυμίσει στον κόσμο ότι το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας του το κατέκτησε κόντρα στο «Τριφύλλι». Στο πλαίσιο αυτό, πριν από τον αγώνα, το… πρώτο πιάτο περιελάμβανε έναν αγώνα ανάμεσα στους βετεράνους των δύο ομάδων, σε μία κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, αφού φορούσαν εμφανίσεις που ήταν αντίγραφα του προ 29ετίας αγώνα τους.
Ο Μίμη Δομάζος και η παρέα που έβγαλε την Ελλάδα στους δρόμους το 1971 βρήκε απέναντί της τους παίκτες που τους στέρησαν τον απόλυτο άθλο, σε ένα ματς που θα είχε διάρκεια 24 λεπτά (δύο δωδεκάλεπτα). Ο Δομάζος ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού (και) εκείνο το βράδυ. Και, τελικά, ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη στους «πρασίνους» με ένα σουτ έξω από την περιοχή, μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο.
Επιπλέον, ήταν 50 φορές διεθνής με την Ελλάδα, σημειώνοντας 4 τέρματα, ενώ για αρκετά χρόνια είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» εναντίον της Δανίας. Στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο ίδιο γήπεδο διεξήχθη φιλικός αγώνας εναντίον της Αυστραλίας, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στο εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Στον συγκεκριμένο αγώνα χρίστηκε σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της Ελλάδας (σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 του χρόνια). Μία ζωή γεμάτη δόξα για τον στρατηγό…
Ο ψηλός (Αντώνης Αντωνιάδης) αποχαιρέτησε τον… κοντό της ζωής του
Για έξι δεκαετίες ο Αντώνης Αντωνιάδης και ο Μίμης Δομάζος ήταν αχώριστοι φίλοι, ενώ συνέθεσαν ένα από τα πιο τρομερά επιθετικά δίδυμα. Ο Αντωνιάδης αποχαιρέτησε τον φίλο του με ένα συγκινητικό μήνυμα: «Με οδύνη και συγκίνηση έμαθα για την αβάσταχτη απώλεια. Είμαι συγκλονισμένος από τον θάνατο του στενού μου φίλου σχεδόν έξι δεκαετιών, του μυθικού αθλητή και σπουδαίου ανθρώπου Μίμη Δομάζου, ο οποίος είναι σύμβολο όχι μόνο του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Ολη η Ελλάδα πενθεί. Ηταν, είναι και θα είναι ο εκφραστής της αστείρευτης θέλησης, της σκληρής προσπάθειας και του διαρκούς αγώνα στον δρόμο για την κορυφή.
Εζησα μαζί του στιγμές αθλητικού μεγαλείου στα γήπεδα, αλλά και τη σοφία του και την παιδική αθωότητά του στη συνέχεια. Η σκέψη μου και όλη μου η αγάπη είναι αυτή τη στιγμή στη σύζυγό του Ηώ και στις κόρες του Πόπη, Ουρανία και Ευαγγελία. Αντίο, μοναδικέ μου φίλε». Με δάκρυα στα μάτια ο Βασίλης Κωνσταντίνου αποχαιρέτησε τον «στρατηγό»: «Τα νέα είναι συνταρακτικά. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τι αισθανόμαστε εμείς οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και όλος ο φίλαθλος κόσμος της Ελλάδας για αυτό το παιδί και αυτόν τον άνθρωπο. Ο Μίμης ήταν αυτοκράτορας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν αδερφός. Με όλους τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές ήταν φίλος».
Συγκλονιστικός και ο Αριστείδης Καμάρας: «Δεν υπάρχουν λόγια. Θα είναι πολύ λίγα και φτωχά ό,τι κι αν πω για τον Μίμη Δομάζο. Τεράστιος αθλητής, φίλος, συμπαίκτης και συμπολεμιστής σε όλες τις ομάδες. Οχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και στις Εθνικές ομάδες». Ο θρυλικός Σάακ Σβαρτ, γνωστός και ως «Mr. Ajax», μίλησε για τον αντίπαλό του το 1971 στο Γουέμπλεϊ, Μίμη Δομάζο. «Τον θυμάμαι μαζί με τον ψηλό (Αντωνιάδη), έκανε όλο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.
Ο Δομάζος ήταν ο ηγέτης. Τι παίκτης! Θυμάμαι και τον Ελευθεράκη, αλλά ο Δομάζος ήταν ο μαέστρος» τόνισε αρχικά ο Σβαρτ, προσθέτοντας: «Δεν ήταν τόσο εύκολο για τον Αγιαξ να νικήσει τον Παναθηναϊκό. Ο Δομάζος και οι υπόλοιποι που προανέφερα οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μεγάλη απώλεια, άσχημα νέα». Πέρα από τους συμπαίκτες του μίλησαν με λόγια οδύνης και οι Νίκος Καρούλιας, Τότης Φυλακούρης, Κώστας Ελευθεράκης, Λάκης Νικολάου και Χάρης Γραμμός.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «Υπήρξε σύμβολο της ευφυΐας, της αγωνιστικότητας και του ήθους», ενώ συλλυπητήριες ανακοινώσεις έβγαλαν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, «Ενώνουμε τη θλίψη της με όλο τον ελληνικό αθλητισμό που θρηνεί την απώλεια του Μίμη Δομάζου», Ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, «Αποχαιρετάμε έναν θρύλο του αθλητισμού μας», η ΕΠΟ, «Το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρετά έναν θρύλο, καλό ταξίδι στο φως, αρχηγέ», και η Super League που ανέφερε: «Το όνομά του είναι γραμμένο ανεξίτηλα στο πάνθεον του ελληνικού ποδοσφαίρου».
«Ανεξίτηλο το σημάδι του, ο Παναθηναϊκός δεν θα τον ξεχάσει ποτέ»
Η οικογένεια του Παναθηναϊκού θρηνεί! Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος αποχαιρέτησε τον Μίμη Δομάζο, τονίζοντας πως άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του συλλόγου: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) θρηνούμε στον Παναθηναϊκό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τεράστια απώλεια του Μίμη Δομάζου. Με την αδιαμφισβήτητη ηγετική παρουσία και το πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο ποδοσφαιρικό ταλέντο του, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του συλλόγου μας αλλά και συνολικά του ποδοσφαίρου της χώρας.
Οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφαία επιτυχία ελληνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αλλά και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, ανοίγοντας νέους δρόμους στον Ελληνα ποδοσφαιριστή. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Στρατηγό της». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΑΕ ΑΕΚ με τον Μάριο Ηλιόπουλου: «Ολη η οικογένεια της ΑΕΚ εκφράζει τη μεγάλη της θλίψη για την απώλεια του τεράστιου Μίμη Δομάζου. Ο “στρατηγός” των γηπέδων, μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, είχε φορέσει τη φανέλα της ομάδας μας για ενάμιση χρόνο, κατακτώντας μαζί της το πρωτάθλημα της σεζόν 1978-79.
Ολοι θα θυμόμαστε για πάντα τις όμορφες στιγμές που μας προσέφερε για δεκαετίες με το αγωνιστικό του πάθος, τις αξίες και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Σύσσωμη η ΑΕΚ πενθεί αυτή τη μεγάλη απώλεια». Τα συλλυπητήριά του για τον «στρατηγό» εξέφρασε μια εμβληματική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Βασίλης Χατζηπαναγής, τονίζοντας: «Αισθάνομαι θλίψη για την απώλειά του και σεβασμό για το μεγάλο πέρασμά του από τα ελληνικά και ξένα γήπεδα. Αντίο, φίλε Μίμη». Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, «Μια τεράστια μορφή που η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα», οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Αρης και δεκάδες φορείς του αθλήματος στη χώρα μας…
Πηγή: Espresso