«Σιγήν ιχθύος» τηρούν η Nike όπως και άλλοι οργανισμοί και αθλητές στην φερόμενη εμπλοκή της μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών στην χρηματοδότηση μελέτης για νεαρούς τρανσέξουαλ αθλητές!
Η είδηση δημοσιεύτηκε αρχικά από τον αμερικανικό αθλητικό ιστότοπο OutKick.
Η έρευνα η οποία διεξάγεται υπό την καθοδήγηση της Δρ. Κάθριν Άκερμαν από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και συνεργάτιδας καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αφορά την επίδραση φαρμάκων μεταξύ των οποίων οι θεραπείες με ορμόνες στην αθλητική απόδοση νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής φύλου.Στην ομάδα συμμετέχει και η Τζοάννα Χάρπερ, που γεννήθηκε άντρας αλλά χαρακτηρίζεται ως γυναίκα.
Μάλιστα το σοκαριστικό είναι ότι οι αθλητές είναι ηλικίας έως 12 ετών!
Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την συμμετοχή στην μελέτη η οποία έχει προκαλέσει δικαιολογημένο σάλο παρά τις πιέσεις για μια απάντηση. Πάντως, ένα στέλεχος της Nike επικοινώνησε τελικά με την ιστοσελίδα OutKick για να πει ότι η μελέτη δεν ξεκίνησε και δεν προχωρά, χωρίς, ωστόσο, να δώσει κάποια περαιτέρω εξήγηση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Outkick, πριν από μια εβδομάδα, οι New York Times δημοσίευσαν μια ιστορία για τον πρώην παίκτη βόλεϊ του Σαν Χοσέ, Μπλερ Φλέμινγκ, έναν βιολογικό άνδρα που ταυτίζεται ως γυναίκα και αγωνίστηκε στη γυναικεία ομάδα την περασμένη σεζόν. Στο άρθρο που ήταν πάνω από 10.000 λέξεις υπήρχε μόνο μία παράγραφος που έκανε λόγο για μια «φιλόδοξη μελέτη τρανς εφήβων».
Η σιωπή της εταιρεία έχει μεγαλώσει τις εικασίες σχετικά με τα κίνητρά της. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει μια συγκεκριμένη ατζέντα στοχεύοντας στην συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητών σε γυναικεία αθλήματα. Η Nike είναι γνωστή για την προσπάθεια που κάνει για συμπερίληψη μέσω της σελίδας «No Pride, No Sport», όπου προωθεί την ορατότητα και την αποδοχή της LGBTQIA+ κοινότητας στον αθλητισμό. Έχει επίσης συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το The GenderCool Project, που επικεντρώνεται σε ιστορίες τρανσέξουαλ και μη δυαδικών νεαρών αθλητών. Ωστόσο δεν έχει αναφέρει πουθενά δημόσια την συγκεκριμένη έρευνα.
Οι αντιδράσεις
Όπως είναι φυσικό υπάρχουν πολλές και ηχηρές αντιδράσεις.
Την οργή τους εκφράζουν όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών στο αθλητισμό όπως η Jennifer Sey, ιδρύτρια της XX-XY Athletics, μιας μάρκας που υποστηρίζει τον διαχωρισμό των αθλημάτων με βάση το βιολογικό φύλο, η οποία κατηγόρησε τη Nike ότι διεξάγει «ιατρικά πειράματα» σε παιδιά. «Γιατί μια εταιρεία παπουτσιών να ασχολείται με τέτοιου είδους έρευνα;» αναρωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας την πρακτική «απαράδεκτη» και «υβριστική» για τις γυναίκες αθλήτριες.
Παράλληλα, η Riley Gaines, γνωστή αθλήτρια και παρουσιάστρια του podcast «Gaines for Girls», εξέφρασε την αγανάκτησή της, δηλώνοντας ότι η Nike χρησιμοποιεί παιδιά ως «πολιτικά πειραματόζωα» για να προωθήσει μια «μη αναστρέψιμη και επιβλαβή ιδεολογία». Η Gaines, που έχει γίνει γνωστή για τη στάση της υπέρ της προστασίας των γυναικείων αθλημάτων, κάλεσε την εταιρεία να επικεντρωθεί στην παραγωγή προϊόντων.
Η σιωπή των αθλητών
Ωστόσο οι αθλητές που φορούν τα προϊόντα της εταιρείας έχουν επιλέξει την σιωπή μέχρι στιγμής αν και η γνώμη τους θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα.
Η ιστοσελίδα Outkick επικοινώνησε με αθλητές που εκπροσωπούν την εταιρεία και οργανισμούς μέσω email ή μυνημάτων στα κοινωνικά δίκτυα όπως με την ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ,τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών, το WNBA, καθώς και αθλητές της Nike, όπως οι Caitlin Clark, Nelly Korda, Paige Beuckers, Brooks Koepka, Kevin Durant, Naomi Osaka και Diana Taurasi. Ωστόσο δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Η υπόθεση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση σχετικά με την τη συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητών σε αθλήματα, καθώς και για το ρόλο των μεγάλων εταιρειών σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.