Στην πόλη της Λάρισας απονεμήθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου το βραβείο Grundtvig 2020 για τις δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών.
Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, ενώ σημειώνεται ότι το βραβείο Grundtvig που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός, καθιερώθηκε το έτος 2003, προκειμένου να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την αριστεία στην εκπαίδευση ενηλίκων, αναγνωρίζοντας προγράμματα που προωθούν καινοτόμες ιδέες, νέες συνεργασίες, νέες μεθοδολογίες και μια νέα κατανόηση του πώς μπορούμε να εργαστούμε στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Το βραβείο απονεμήθηκε σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Λαρισαίων και των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Πολιτών. Σημειώνεται πως η Λάρισα, με τη δράση του Πανεπιστημίου των Πολιτών, ανακοινώθηκε ως φιναλίστ στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική (Innovation in Politics) στη θεματική της Εκπαίδευσης.
Ο κ. Καλογιάννης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση και ευχαριστώντας την επιτροπής των βραβείων Grundtvig για την επιλογή της Λάρισας και του Πανεπιστημίου των Πολιτών, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών ήταν και είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής στηριγμένη στις ανθρωπιστικές αρχές της Δια Βίου Μάθησης ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουν οι κοινωνίες μας. Θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου φορέων και ενεργών πολιτών, σε όλα τα επίπεδα της τοπικής κοινωνίας με στόχο την εξέλιξη των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε πως πρέπει να είναι ένας θεσμός συλλογικής προσπάθειας.
»Η υγειονομική κρίση, όπως και οι άλλες, δημιουργεί πολλές νέες παραδοχές. Και έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτήν. Έχουν γραφτεί και συζητηθεί πολλά για τις σύγχρονες προκλήσεις για τη Δημοκρατία, για πολιτικές, για τη ζωή μετά τον κορωνοιό. Για τη στάση μας απέναντι σε κοινωνικές ομάδες, για την κοινωνική μας συμπεριφορά. Για το πόσο μπορεί μια κοινωνία ανθρώπων να ζει δίπλα μας στο περιθώριο, χωρίς να δίνουμε λύσεις. Για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούν συνεργασίες, προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τη συμμετοχή των πολιτών. Για τον ρόλο των πόλεων ως κοινότητες μάθησης.
»Χρειάζονται κριτικά ρήγματα και αλλαγές στάσεων του παρελθόντος, που θα τεθούν στο επίκεντρο μιας δημοκρατικής πολιτικής ατζέντας. Πολύς δρόμος μπροστά μας. Και όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες».
Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο των Πολιτών λειτουργεί για 4η συνεχή χρονιά, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν λόγω των υγειονομικών περιορισμών εξαιτίας του Covid-19. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό πρόγραμμα έχοντας ως προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας. Για την τρέχουσα χρονιά το Πανεπιστήμιο των Πολιτών υλοποιεί και θα υλοποιήσει 20 τουλάχιστον θεματικούς κύκλους σε συνεργασία με φορείς της πόλης, καθώς και με την Επιτροπή Ισότητα του Δήμου και το νεοσύστατο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.