ΑΑΔΕ: Φέσι 120 εκατ. ευρώ σε βάρος των δήμων

Η ΚΕΔΕ ζητά αύξηση του ύψους του τέλους παρεπιδημούντων

Must Read

Την σφοδρή αντίδραση των δημάρχων έχει προκαλέσει η μη απόδοση στους δήμους, ποσού συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ (!) από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων. Kαθώς επίσης και των ακαθάριστων εσόδων που εισπράττουν οι ΟΤΑ από κέντρα διασκέδασης και συναφή καταστήματα.

Η πρώτη μεγάλη αντίδραση των αιρετών που εκφράστηκε και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προέκυψε τον Ιανουάριο. Όταν υπουργική απόφαση καθόριζε παρακράτηση 20% υπέρ της ΑΑΔΕ από τα Τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων. Οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν «ληστρικό» το ποσοστό, το οποίο νομοθετήθηκε να παρακρατά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ως προμήθεια για χρήση της πλατφόρμας της, μέσω της οποίας θα γίνεται ο υπολογισμός των τελών των επιχειρήσεων. Και ζήτησαν άμεσα την μείωσή του.

Το ποσοστό της παρακράτησης υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού των εσόδων από την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων εστίασης μειώθηκε τελικώς, μετά από πιέσεις που άσκησε η ΚΕΔΕ, από 20% σε 5%, με βάση σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για «να αποφευχθεί η απώλεια εσόδων που προκαλείται στους δήμους από το υψηλό ποσοστό παρακράτησης υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού».

«Η ΑΑΔΕ πολύ καλός τοκογλύφος»

Και ενώ οι δήμοι είχαν υπολογίσει σε αυτά τα χρήματα, η ΑΑΔΕ συνεχίζει, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, να μην αποδίδει τα χρήματα που αναλογούν στους δήμους και συνολικά φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ. «Η ΑΑΔΕ συνεχίζει με προκλητική αδιαφορία, να παρακρατά το 0,5% και να μη το αποδίδει στους δήμους. Υποτίθεται ότι αντικατέστησε ένα σύστημα το οποίο είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε κάθε πιστωτή ξεχωριστά, γιατί δεν ήταν εγκεκριμένο από την ΑΑΔΕ, λες και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι μιας άλλης χώρας» τόνισε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προσθέτοντας πως «η Αρχή κατήργησε το παλιό και πιο λειτουργικό σύστημα που υπήρχε, βάζοντας ένα άλλο», με αποτέλεσμα «πέντε μήνες τώρα 120 εκατ. από το Τέλος παρεπιδημούντων να έχουν παρακρατηθεί και να μην έχουν αποδοθεί στους δήμους». Δεν δίστασε να σχολιάσει με δηκτικό τρόπο ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για οτιδήποτε παρακρατά για λογαριασμό μας, ως ένας πολύ καλός τοκογλύφος μας χρεώνει ένα 5%. Αν ήταν ιδιώτης θα τον είχαν συλλάβει. Προφανώς όμως οι φορείς του κράτους, του ελληνικού δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό».

Ομόφωνα πάντως οι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ δήλωσαν ότι η μη απόδοση του ποσού στους δήμους συνιστά παράνομη παρακράτηση πόρων των δήμων. Τόνισαν ότι με την κατάργηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την καταχώρηση των εισπράξεων από τις επιχειρήσεις, οι δήμοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε ποιες επιχειρήσεις δηλώνουν τις εισπράξεις, ούτε το ύψος του ποσού που αποδίδουν.

Ζητούν την επαναλειτουργία της πλατφόρμας και την αύξηση του ύψους του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% στο 2%, καθώς όπως είπαν οι χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι, «το 0,5% ορίστηκε σε εποχές που «ψάχναμε τον τουρισμό» ενώ σήμερα πολλές περιοχές δοκιμάζονται από τον υπερτουρισμό και δαπανούν τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών που συνεπάγονται για τις πόλεις».

Η ΚΕΔΕ είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της τον τρόπο που εισάγει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη και απόδοσή των τελών στους δήμους, καθώς σύμφωνα με την ίδια, καταργείται η δυνατότητα που είχαν περί άμεσης γνώσης για τα έσοδα και άμεση είσπραξή τους, μέσω της πλατφόρμας https://dae.govapp.gr. Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε το 2021 από την ΚΕΔΕ, με την συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, αύξησε την εισπραξιμότητα των τελών, αποφέροντας στους 100 δήμους που συμμετείχαν στο σύστημα πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αλλά καταργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This