Άνευ προηγουμένου θεσμικό στραπάτσο υπέστη η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής. Η εισήγηση-καταπέλτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής βάζει οριστικό φρένο στις παράνομες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Προανακριτική δεν μπορεί να εξετάσει μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους από την Προανακριτική.
Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου -πρόκειται για ανεξάρτητο όργανο- αποτελεί και την απόλυτη δικαίωση των Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου, οι οποίοι βίωσαν μια αήθη και συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης επειδή απλώς τόλμησαν να ερευνήσουν αλλά και να αποκαλύψουν.
Να σημειωθεί ότι η εισήγηση του Συμβουλίου αναφέρει ότι για τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους πέρα από τη γνωστοποίηση στη Δικαιοσύνη, ενώ και η πλειοψηφία υποστήριξε πως τα τρία πρόσωπα δεν μπορούν να εξεταστούν ούτε ως μάρτυρες, μια ερμηνεία που βρίσκει κάθετα αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε να μην εξαιρεθούν από την κλήση ως μάρτυρες όσοι μπορούν να συμβάλουν στη διερεύνηση της αλήθειας.
«Γαλάζιες» πηγές, πάντως, σημείωναν ότι «στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες», υποστηρίζοντας ότι «υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στη Δικαιοσύνη». Οι ίδιες πηγές απείλησαν μάλιστα πως «οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος του Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έκανε λόγο για απόφαση-κόλαφο και ηχηρό θεσμικό χαστούκι σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. «κόντρα στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη», τονίζοντας ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι μέσα από τις καταθέσεις και τα στοιχεία από τις ελληνικές και τις αμερικανικές Αρχές αποδείχθηκε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν, καθώς και ότι «υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, «αμαρτωλοί» λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των εισαγγελέων από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. και τους συνεργούς τους».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το πρώτο θεσμικό ράπισμα της πλειοψηφίας, καθώς, μεταξύ άλλων, είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου που απαγορεύει την κλήση μαρτύρων άσχετων με την υπόθεση Novartis. Αλλωστε, πριν από λίγους μήνες, στη λυσσώδη προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. να «κρεμάσουν στα μανταλάκια» τούς προστατευόμενους μάρτυρες, η πλειοψηφία έπεσε στον θεσμικό τοίχο, αφενός, της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που τόνισε την αδήριτη ανάγκη διατήρησης της ανωνυμίας τους, και, αφετέρου, της αρμόδιας υπηρεσίας της ΓΑΔΑ, η οποία περιέγραψε αναλυτικά τις προβλέψεις του νόμου, δίχως να θέτει ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα «σφαλιάρα» ήρθε λίγες μόλις ώρες προτού περάσει το κατώφλι της Προανακριτικής για να καταθέσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπέβαλε ενστάσεις ακυρότητας, τις οποίες η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ απορρίφθηκε και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Καλούδη προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και την άρνηση -όπως όλα δείχνουν- της πλειοψηφίας να καταθέσουν τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα ως μάρτυρες, επισπεύδονται οι διαδικασίες στην Προανακριτική, η οποία μετά την κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ολοκληρώνει ουσιαστικά τις εργασίες της.
πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»