Να αναγνωρίσει όλους τους μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης ως «τουρκικούς» ζητεί μετ’ επιτάσεως από τον Άρειο Πάγο το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πρόκειται για μια ωμή παρέμβαση στην Ελληνική Δικαιοσύνη που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον λόγο που γίνεται και φυσικά τον χρόνο που απευθύνεται η αυστηρή σύσταση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητεί από τον Άρειο Πάγο να εφαρμόσει παλαιότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Όπως αποκάλυψε η «Εστία» ότι εντός διμήνου ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί επί των χρόνιων αιτημάτων διαφόρων σκληροπυρηνικών της μουσουλμανικής μειονότητας, που θέλουν να αναγνωρισθούν από το ελληνικό κράτος.
Πολλοί εξ αυτών, έχουν υιοθετήσει την εχθρική ρητορική της Κυβέρνησης Ερντογάν και φωτογραφίζονται δίπλα στην σημαία του δήθεν αυτόνομου κρατιδίου της «Δυτικής Θράκης» ή στην τουρκική. Ο στόχος τους πασιφανής: Να αναγνωρισθεί και με την βούλα ότι στην συγκεκριμένη περιοχή ζει «τουρκική μειονότητα» αναγνωρισμένη από την ελληνική δικαιοσύνη. Όλως τυχαίως, Ερντογάν και Τσαβούσογλου εγκαλούν την Ελλάδα για μη αναγνώριση μειονότητας και έχουν φθάσει να το αναφέρουν και σε επίσημα έγγραφα στον ΟΗΕ.
Η «Εστία» ανέφερε ότι εκείνοι που κρύβονται πίσω από τις εν λόγω προκλητικές ενέργειες, θα θέσουν το ζήτημα στα μέλη της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη στο πλαίσιο του «διαδικτυακού» διαλόγου, απαιτώντας την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος θα κληθεί να αποφασίσει τελεσιδίκως. Οι εκπρόσωποι των εν λόγω σωματείων έχουν εξαντλήσει για δεύτερη φορά μέσα σε 30 έτη τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Ενδιαφέρον έχει πως θα αξιολογήσει ο Άρειος Πάγος την δράση των μελών των σωματείων που προπαγανδίζουν ανοικτά υπέρ της Τουρκίας.
Σε περίπτωση που αναγνωριστεί η «τουρκική μειονότητα», είναι άγνωστο εάν ανοίξει ακόμη και θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Πρόσφατα είχε απορριφθεί αίτηση του συλλόγου «Τούρκων Γυναικών Ξάνθης». Όμως περιμένουν στην σειρά τα λεγόμενα ιστορικά σωματεία όπως η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» με έτος ίδρυσης το 1927, η «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» που ιδρύθηκε το 1928 και ο σύλλογος «Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» το 1936.
Μεταγενέστερα, το 2001, και ενώ συνεχίζονταν οι δικαστικές μάχες των ανωτέρων σωματείων, εμφανίσθηκε και ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Ν. Ροδόπης». Οι πρώτες δικαστικές περιπέτειες άρχισαν την δεκαετία του 1980 και αναμένεται να ολοκληρωθούν με της επικείμενη απόφαση του Αρείου Πάγου.