«Χαστούκι» στα σχέδια άλωσης της δικαιοσύνης οι εκλογές στις Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Must Read

Βαριά ήττα η καταβύθιση της φιλοκυβερνητικής «συμμαχίας» στις εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων – Σθεναρό «όχι» των λειτουργών της Θέμιδος σε πολιτικές νεοφιλελεύθερες.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δεν αποτελούν μία υπόθεση που αφορά μόνο τα του δικαστικού και εισαγγελικού «οίκου». Η ερμηνεία της καταβύθισης της φιλοκυβερνητικής «συμμαχίας» που προσπαθούσε να διοικήσει την Ενωση εκτείνεται πέρα από τον δικαστικό και εισαγγελικό κλάδο, αγγίζει με πολλαπλούς τρόπους την κυβέρνηση καθώς ανατρέπει πολλά από τα σχέδιά της και τελικά αποτελεί το πλέον σθεναρό «όχι» των λειτουργών της Δικαιοσύνης σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που φαίνεται πως στο πέρασμά τους απειλούν και σχεδιάζουν να «γκρεμοτσακίσουν» από τον θρόνο της ακόμη και αυτή, την ίδια τη θεά Θέμιδα. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν, λοιπόν, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η ιστορία της προσπάθειας άλωσης του χώρου της Δικαιοσύνης άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο όταν η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, με την οποία αύξησε τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών κατά 86, μειώνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των οργανικών θέσεων των εφετών. Μέλη του τότε προεδρείου της ΕνΔΕ, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο ταμίας Παντελής Μποροδήμος και ο εκπρόσωπος Τύπου Χαράλαμπος Σεβαστίδης, σπεύδουν να εκδώσουν ανακοίνωση, μέσω της οποίας ξεκαθαρίζουν πως η συγκεκριμένη τροπολογία είναι αποκομμένη «από το πραγματικό αίτημα της αύξησης οργανικών θέσεων» ενώ χαρακτηρίζουν εξαιρετικά περίεργο το γεγονός πως το υπουργείο κινήθηκε «χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Ενωσης».

Όλοι στην Ένωση γνωρίζουν, ωστόσο, από εκείνη τη στιγμή τι πρόκειται να επακολουθήσει. Δικαστικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν τη διάταξη εσχατολογική και αναφέρουν πως κυρίως ευνοημένοι θα ήταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Νίκος Σαλάτας -που έτσι έγινε πρόεδρος εφετών, ενώ ήταν να συνταξιοδοτηθεί στις 30 Ιουνίου- και Παναγιώτης Λυμπερόπουλος -που έτσι προήχθη σε πρόεδρος Εφετών τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ήθελε ακόμη τέσσερα χρόνια για την προαγωγή του-, δηλαδή ο πυρήνας της φιλοκυβερνητικής «συμμαχίας» της Ενωσης. Όλοι στην Ενωση γνωρίζουν ακόμη πως η κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει αντίστοιχα ανταλλάγματα γι’ αυτήν την εύνοια. Τα κυβερνητικά σχέδια για τον χώρο της Δικαιοσύνης δεν είναι ωστόσο ακόμη γνωστά.

Πραξικόπημα

Οι αρχαιρεσίες στην ΕνΔΕ επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουνίου, βάσει του καταστατικού. Στις αρχές Μαΐου, όμως, ύστερα από σχετική ψηφοφορία, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου αποφασίζει, με πρόσχημα τα μέτρα για την πρόληψη του Covid-19, αφενός να μετατεθούν οι εκλογές για το φθινόπωρο και αφετέρου να οριστεί προσωρινή διοίκηση στην Ενωση. Φαίνεται πως η «συμμαχία», στην οποία είχε προσχωρήσει και η πρώην πρόεδρος της Ενωσης Μαργαρίτα Στενιώτη, είχε αρχίσει να εκτελεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο.  Στόχος ήταν, όπως ανέφεραν ανώτερες δικαστικές πηγές, να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να κοπάσει η δυσαρέσκεια που έχει ξεσπάσει μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αλλά και να δημιουργηθούν παράλληλα καινούργιες συμμαχίες που θα εξασφάλιζαν στο «φιλοκυβερνητικό» στρατόπεδο τον έλεγχο του προεδρείου. Ο επί τετραετία πρόεδρος της Ενωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης καταθέτει αίτημα για άμεση διεξαγωγή των εκλογών, αλλά οι κ. Σαλάτας και Λυμπερόπουλος απαντούν με δελτίο Τύπου πως στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης απερρίφθη το αίτημα του προέδρου. Η πλευρά του κ. Σεβαστίδη κάνει λόγο για βαθιά κρίση στην Ενωση.

Τελικά, το Πρωτοδικείο Αθηνών αποδέχεται στις αρχές Ιουνίου τις προτάσεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. για ορισμό προσωρινής διοίκησης, στην οποία ο κ. Σαλάτας, ο κ. Λυμπερόπουλος αλλά και η κυρία Στενιώτη τοποθετούνται μόνο στο γραφείο Τύπου, προφανώς για να μην οξύνουν περισσότερο τα πνεύματα στον δρόμο προς τις εκλογές. Τα μέλη όμως της ΕνΔΕ -όπως αποδείχθηκε πλέον και από το αποτέλεσμα της κάλπης- δεν είναι διατεθειμένα να χειραγωγηθούν. Εξάλλου, λίγες μέρες αργότερα, η δυσαρέσκειά τους θα κορυφωθεί όταν τα ευρύτερα σχέδια της κυβέρνησης θα γίνουν γνωστά μέσα από ένα δημοσίευμα.

Δεν είναι τυφλή…

Στις 16 Ιουνίου η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» δημοσιεύει για πρώτη φορά το τελικό σχέδιο το οποίο επρόκειτο να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και είχε σκιαγραφήσει ο ίδιος στη διάρκεια της συμμετοχής του στο «φόρουμ των Δελφών».

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε:

  • Τον διαχωρισμό των δικαστών σε τακτικούς και επί θητεία.
  • Τη μονιμοποίηση των δικαστών ύστερα από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγησή τους.
  • Την προαγωγή των δικαστών όχι μόνο με την επετηρίδα αλλά και με γραπτές δοκιμασίες.
  • Τη μείωση του συνολικού αριθμού των δικαστών.
  • Την εισαγωγή του θεσμού των δικαστών με θητεία σε θέσεις στις οποίες θα διορίζονται πολύπειροι καθηγητές ΑΕΙ ή και δικηγόροι.
  • Τη μείωση των περιφερειακών δικαστηρίων.

Περιλαμβάνει, εν ολίγοις, ένα τσουνάμι στον χώρο της Δικαιοσύνης με ανάλογες συνέπειες στην κοινωνία. Μετά τον σάλο που προκαλείται από το δημοσίευμα, ο κ. Πικραμμένος αναδιπλώνεται, ισχυριζόμενος πως ανέπτυξε απλά κάποιες σκέψεις του, ενώ παράλληλα η φιλοκυβερνητική «συμμαχία» της Ενωσης σιωπά. Ο κ. Σεβαστίδης, όμως, αντιδρά μέσα από ένα άρθρο-παρέμβαση, με το οποίο φωτίζει ακόμη περισσότερο τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα που προετοιμάζονται, ενώ παράλληλα συνδέει το κυβερνητικό σχέδιο με το «πραξικόπημα» στην ΕνΔΕ.

«Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι μοναδική επιδίωξη είναι η λιγότερη κρατική Δικαιοσύνη και η ενίσχυση των μορφών διαμεσολάβησης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστίδης και συνεχίζει: «Η Δικαιοσύνη ως εμπόρευμα με όρους κόστους – οφέλους είναι ασύμφορη και πρέπει να συρρικνωθεί. (…) Οι επιχειρηματίες, είτε ως έμποροι της Δικαιοσύνης, ως ιδιοκτήτες Κέντρων Διαμεσολάβησης, είτε ως διάδικοι που οι υποθέσεις τους προηγούνται των άλλων υποθέσεων και δικάζονται από δικαστές με μεγαλύτερη εμπειρία και προσόντα, έχουν πάντα προτεραιότητα». Ο κ. Σεβαστίδης κάνει ακόμη λόγο για «επικράτηση της λογικής του ατομικού οφέλους» και για μετατροπή της Δικαιοσύνης «σε προστάτη των επενδυτών».

Αποτέλεσμα «ανάχωμα» και για την κοινωνία

Στις αρχαιρεσίες της ΕνΔΕ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τελικά στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου, η παράταξη του κ. Σεβαστίδη έλαβε συνολικά οκτώ έδρες, ενώ αντίστοιχα η ομάδα του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου έλαβε τρεις έδρες, όπως τρεις έλαβε και η ομάδα της κυρίας Στενιώτη. Ο ίδιος ο κ. Σεβαστίδης έλαβε 814 ψήφους, ενώ ο κ. Σαλάτας, ο οποίος στις αντίστοιχες εκλογές τους Μαΐου του 2018 είχε λάβει 689 ψήφους, έλαβε αυτή τη φορά μόλις 244 ψήφους, γι’ αυτό κι αναδείχθηκε 8ο αναπληρωματικό μέλος. Τα μέλη της Ενωσης επέλεξαν, τελικά, τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε ένα σχέδιο που δημιούργησε πανικό στο δικαστικό σώμα και επρόκειτο να προκαλέσει σοκ στην κοινωνία. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πλέον πως το κυβερνητικό σχέδιο λειτουργίας της Δικαιοσύνης με όρους ιδιωτικού τομέα και η επικράτηση της βούλησης του ισχυρού επειδή «διαχειρίζεται» τα ένδικα μέσα θα βρει απέναντί του την αρχαιότερη δικαστική και εισαγγελική ένωση της χώρας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This