Με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε η διαδικασία στο Εφετείο, το οποίο αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει τις ποινές των καταδικασθέντων.
Ν. Μιχαλολιάκος, Η. Κασιδιάρης και Ι. Λαγός, αιτήθηκαν για την αναγνώριση τριών ελαφρυντικών έκαστος.
Τι αιτήθηκαν Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Ζαρούλια και Ζησιμόπουλος και οι άλλοι καταδικασθέντες
«Έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τι διηύθυνε…», είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του: του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Μιχαλολιάκος «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».
Η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη αιτήθηκε για τρία ελαφρυντικά: του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης, αφού όπως υποστηρίχθηκε «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».
Αίτηση για τρία ελαφρυντικά και από τον ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό: του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, καθώς σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».
Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, λέγοντας ότι «αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρινόταν ένοχη για τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη».
Ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος ζήτησε και αυτός τα ίδια ελαφρυντικά με τους υπόλοιπους, καθώς και εκείνο της έμπρακτης μετάνοιας.
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.
Για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο συνήγορός του ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, αναφέροντας πως «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».
Για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.
Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζητήθηκαν και από τον Γιώργο Γερμενή, ο οποίος, όπως ανέφερε η συνήγορός του, είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Είπε μάλιστα πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.
Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.