«Έγκλημα» στο Μάτι: Να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις σε 10 πρόσωπα, ζητά ο Ανακριτής

Άφαντοι οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής

Must Read

Την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για θανατηφόρο έκθεση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 10 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, ζητά ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να γίνει αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμεληματικού σε κακουργηματικού χαρακτήρα. Μάλιστα κατονομάζει τα δέκα πρόσωπα τα οποία κατά την κρίση του πρέπει να διωχθούν για κακούργημα για την «πλήρη αδιαφορία» που επέδειξαν κατά τη διαχείριση της φωτιάς.

Στο έγγραφο 41 σελίδων προς την Εισαγγελία, ο κ. Μαρνέρης, ζητεί να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος τουλάχιστον 10 προσώπων. Ας σημειωθεί πως τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, πήραν προαγωγή και κατέλαβαν υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία του Σώματος μετά την τραγωδία…

Επιχείρηση συγκάλυψης των αρμοδίων

Ο ανακριτής που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση, αναφέρει στο έγγραφο του προς την εισαγγελική αρχή πως κάποιοι από τους εμπλεκόμενους επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους. «Προέκυψαν και στοιχεία που αφορούν την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων προς συγκάλυψη των παραλείψεων και ενεργειών των αρμοδίων. Ανάμεσά τους είναι και τα «ψευδή στοιχεία που αναγράφονται στο ημερολόγιο του αεροδρομίου της Πάχης για την απογείωση του CHINOOK στις 17:00 ενώ όπως προκύπτει από καταθέσεις και το ημερολόγιο του ΓΕΕΘΑ, απογειώθηκε στις 18:10», επισημαίνει ο κ. Μαρνέρης.

«Εγκληματική αδιαφορία» καταγγέλλει ο ανακριτής

Ως προς τις ποινικές ευθύνες των αρμοδίων της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και την εκκένωσης της περιοχής και διάσωσης των πολιτών, αναφέρει στο ίδιο έγγραφο προς την Εισαγγελία:

«Η θέση που κατείχαν τους καθιστούσαν γνώστες του κινδύνου στον οποίο εξέθεταν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής , κίνδυνο που προφανώς αποδέχτηκαν, αφού ενώ είχαν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά, δεν έπραξαν. Δηλαδή αν και είχαν στη διάθεσή τους μέσα και χρόνο, γνώριζαν φυσικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και μάλιστα γνώριζαν την ιδιομορφία της περιοχής που καθιστούσε άμεσο τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, κωλυσιέργησαν σε σημείο που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία, που στοιχειοθετεί τουλάχιστον τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, ο οποίος και αρκεί στην περίπτωση της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης».

Και συμπληρώνει: «Οι κατηγορούμενοι α) είχαν το ενδεχόμενο κινδύνου και της επίτασης του κινδύνου αυτού (γνωστικό στοιχείο) και β) με τη στάση που κράτησαν αποδέχτηκαν τον ως άνω κίνδυνο (βουλητικό στοιχείο), ο οποίος και πραγματώθηκε τελικά επιφέροντας ως αποτέλεσμα το θάνατο 102 ατόμων και σωματικές βλάβες σε τουλάχιστον 21 άτομα, για το αποτέλεσμα δε αυτό υπήρχε μεγάλη πιθανότητα πρόβλεψης λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του κινδύνου και τις επαγγελματικές ιδιότητες των κατηγορουμένων».

Άφαντοι οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής

Ο ανακριτής διαπίστωσε πως ορισμένοι από τους κατηγορούμενους «δεν μπορούσαν καν να βρεθούν όταν οι αρμόδιοι της ΕΛ.ΑΣ τους αναζητούσαν». Μάλιστα κάποιοι δεν πήγαν ποτέ στην περιοχή, παρότι τους είχε δοθεί σχετική εντολή, ενώ άλλοι έφυγαν αδικαιολόγητα από τον τόπο της πυρκαγιάς!

(…) Δεν προκύπτουν απλώς σοβαρές ενδείξεις για αμέλεια ως προς τα καθήκοντά τους, η οποία οδήγησε αιτιακά σε θανάτους και σωματικές βλάβες, αλλά σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενο δόλο ως προς την πρόκληση του κινδύνου, ήτοι ενδεχόμενο δόλο για την τοποθέτηση των θυμάτων από ασφαλή σε μη ασφαλή θέση που τα κατέστησε αβοήθητα και μη δυνάμενα να διαφύγουν του κινδύνου καθώς και τον ενδεχόμενο δόλο για την άφεση των θυμάτων αβοήθητων».

Αιτιολογώντας την άποψη του πως πρέπει να ασκηθούν βαρύτερες κακουργηματικές διώξεις, ο ανακριτής αναφέρει: «Με τις ιδιότητές τους μπορούσαν να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα που τελικά επήλθε αποδεχόμενοι αυτό, καθώς δεν αξιοποίησαν έγκαιρα τα διαθέσιμα μέσα. (…) Δεν προκύπτουν απλώς σοβαρές ενδείξεις για αμέλεια ως προς τα καθήκοντά τους, η οποία οδήγησε αιτιακά σε θανάτους και σωματικές βλάβες, αλλά σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενο δόλο ως προς την πρόκληση του κινδύνου, ήτοι ενδεχόμενο δόλο για την τοποθέτηση των θυμάτων από ασφαλή σε μη ασφαλή θέση που τα κατέστησε αβοήθητα και μη δυνάμενα να διαφύγουν του κινδύνου καθώς και τον ενδεχόμενο δόλο για την άφεση των θυμάτων αβοήθητων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This