Παρά την πολιτική μεθόδευση για ατιμωρησία των εμπλεκομένων στα δάνεια των κομμάτων, η Δικαιοσύνη συνεχίζει τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των τραπεζικών και κομματικών στελεχών.
Η Ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη κάλεσε σε απολογία στελέχη τραπεζών που έκαναν τα “στραβά μάτια” στα …θαλασσοδάνεια κομμάτων κατά τα προηγούμενα έτη.
Αν και η δικογραφία είχε κλείσει λόγω της μη υποβολής μηνύσεων από τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, οι δικαστές τριών Συμβουλίων Πλημμελειοδικών έχουν κρίνει με βουλεύματα τους ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας σε σχέση με τους άλλους πολίτες.
Έτσι έδωσαν το “πράσινο φως” να συνεχιστεί η ανάκριση σε βάρος τραπεζικών στελεχών για τα δάνεια των κομμάτων.
Η ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη συνεχίζει την έρευνα και κάλεσε σε απολογία διευθυντικά στελέχη τραπεζών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι κλήσεις σε απολογία και των αρμοδίων των κομμάτων κατά το επίδικο διάστημα.
Η δικαστική απάντηση στην πολιτική μεθόδευση
Με τα βουλεύματα η Δικαιοσύνη ξεπέρασε τα νομικά εμπόδια που έβαλαν τα πολιτικά κόμματα, νομοθετώντας στο άρθρο 405 του νέου Ποινικού Κώδικα ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις Εισαγγελίες, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.
Μάλιστα, προβλέφθηκε πως η δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος των τραπεζικών στελεχών θα είναι σε βαθμό πλημμελήματος, από κακούργημα που είναι για τους υπόλοιπους πολίτες.
Η πολιτική μεθόδευση ολοκληρώθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε προθεσμία μόλις τριών μηνών στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους.
Κάπως έτσι χάθηκε η προθεσμία και έπαυσαν οι διώξεις στη εκκρεμή δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το περασμένο καλοκαίρι…
Το θέμα της ατιμωρησίας των τραπεζικών στελεχών θα απασχολήσει και τον Άρειο Πάγο.
Με αφορμή βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που έπαυσε τη δίωξη σε βάρος τραπεζικών στελεχών και ενός ιδιώτη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου άσκησε αναίρεση, παραπέμποντας την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου της χώρας.
Παράλληλα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει προχωρήσει σε αναιρέσεις και άλλων απαλλακτικών βουλευμάτων προκειμένου να αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο επί της συνταγματικότητας της ουσιαστικής ατιμωρησίας των τραπεζικών στελεχών σε σχέση με τους άλλους πολίτες.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως δεν θα ληφθεί οριστική απόφαση από το Ποινικό Τμήμα, αλλά η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.