Ως δυνατή σφαλιάρα στους τουρκόφρονες, τα ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου και τους κάθε λογής πράκτορες, φανερούς και κρυφούς, ήχησε η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία πέφτει στο κενό ακόμη μία προσπάθεια να εισαχθεί «διά της πλαγίας» ο όρος «τουρκικός» και παράγωγά του στην ονομασία συλλόγων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Διαβάστε ακόμα: Τουρκικό θράσος: «Η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας»
Η προσπάθεια αυτή, που κλιμακώνεται με κάθε ευκαιρία, έχει ως σαφή σκοπό τη μετατροπή της θρησκευτικής μειονότητας σε εθνική προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα αναθεωρητικά σχέδια της Άγκυρας στην περιοχή και μάλιστα σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όμως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ακολουθώντας τη νομολογία που έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια, απέρριψε το σχετικό αίτημα και έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων τις αιτιάσεις όσων επιδίωκαν μια τέτοια απόφαση ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω διεκδικήσεις που θα τους υπαγόρευαν οι «αρμόδιες αρχές» της Τουρκίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που επιχειρείται να χαρακτηριστεί μέσω ενός συλλόγου τουρκική η μουσουλμανική μειονότητα, παρά τα όσα προβλέπει ρητώς η Συνθήκη της Λωζάννης. Ωστόσο, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν απορρίψει όλες τις σχετικές αιτήσεις, οι οποίες έχουν φτάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο.
Μετά τις απορριπτικές αποφάσεις των εφετειακών δικαστηρίων η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», με τη στήριξη της Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης, η οποία δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε οδηγήσει την υπόθεση και στον Άρειο Πάγο.
Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά την προσφυγή τουρκόφρονων σωματείων που στηρίχθηκαν σε απόφαση -του 2008- του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με αυτήν επιχειρείται διά της πλαγίας οδού αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης μέσω της αναγνώρισης «Ένωσης Τούρκων πολιτών» στη Δυτική Θράκη.
Κάτι τέτοιο θα καταργούσε αυτόματα τη θρησκευτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας και θα τη μετέτρεπε σε εθνική μειονότητα, ανοίγοντας τον δρόμο στην Τουρκία να προβάλει διεκδικήσεις δικαιωμάτων. Ευτυχώς, οι Έλληνες δικαστικοί απέδειξαν ακόμη μία φορά ότι είναι ανεπηρέαστοι από πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το… εσωτερικό -φημολογείται ότι υπήρξαν από κύκλους δικαιωματιστών- και έδωσαν την κατάλληλη απάντηση τόσο από εθνικής όσο και από νομικής πλευράς.
Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα. Εκτός από την αντίδραση της Άγκυρας, που επιδιώκει σταθερά την εργαλειοποίηση της μειονότητας, ήδη πάντως η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης προέβη σε μακροσκελή ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι, αν και εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα που υπάρχουν στην ελληνική Πολιτεία, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να χαρακτηριστούν εθνική μειονότητα «με αποφασιστικότητα», προαναγγέλλοντας και άλλες προσφυγές, πιθανώς εκτός συνόρων…