Γιατί η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια χρέους και κυλιέται στο βούρκο της ύφεσης; Για ποιο λόγο η Κίνα παραμένει πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη, ακόμα και σε περιόδους κρίσης;
Η απάντηση είναι απλή και μπορεί να δοθεί με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τι θα συνέβαινε, εάν η Novartis έστηνε το σκάνδαλο αντί για την Ελλάδα στην Κίνα;
Στην Κίνα λοιπόν, η νομοθεσία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος είναι δρακόντεια. Το ίδιο και οι ποινές που προβλέπονται για τους αξιωματούχους που με τις ενέργειες η τις παραλείψεις τους ζημιώσουν το Δημόσιο.
Στην Κίνα λοιπόν, εάν κάποιος έβαζε τις ίδιες υπογραφές που έβαλαν Έλληνες υπουργοί σε παραγγελίες φαρμάκων ή στην αύξηση των τιμών, θα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Εάν κάποια εταιρεία ή ιδιώτης ξεφορτωνόταν κρατικό ομόλογο έχοντας εσωτερική πληροφόρηση για ενδεχόμενο κούρεμα, όπως έγινε στην Ελλάδα, πάλι θα καταδικαζόταν σε ισόβια κάθειρξη. Αυτά θα συνέβαιναν εάν δεν αποδεικνυόταν προσωπικό όφελος για τον αξιωματούχο που θα έβαζε την υπογραφή του ή θα έπαιρνε την απόφαση.
Εάν όμως στους λογαριασμούς του αξιωματούχου εντοπίζονταν «απροσδιόριστα έσοδα» ή εάν διαπιστωνόταν χρηματισμός ή ακόμα και έμμεσο όφελος, τότε ο συγκεκριμένος αξιωματούχους, όσο ψηλά κι αν βρισκόταν, θα καταδικαζόταν σε θάνατο. Το κόστος μάλιστα της σφαίρας, συμβολικά, καλείται να το πληρώσει η οικογένεια του εκτελεσθέντος.
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που στην Ελλάδα το πλιάτσικο δημοσίου χρήματος έχει γίνει εθνικό σπορ, ενώ στην Κίνα ο σεβασμός στην δημόσια περιουσία παραμένει η παροιμιώδης.