Υπόδικοι και καταχραστές έστηναν ηχογραφήσεις, προκειμένου να εκβιάσουν για την ατιμωρησία τους.
Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ντροπιάζουν την ίδια την δικαιοσύνη αλλά και τις διωκτικές αρχές. Διότι, όποιος έχει την αίσθηση ή την βεβαιότητα ότι εκβιάζεται, προσφεύγει στο τμήμα εκβιαστών, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά και οδηγεί τους «εκβιαστές» του στην δικαιοσύνη. Δεν στήνει μια παράνομη ηχογράφηση η οποία εμφανίζεται μετά από χρόνια για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς.
Αυτή η φαρσοκωμωδία λοιπόν, πρέπει να λάβει ένα τέλος. Η δικαιοσύνη και προσωπικά ο κ. Βασίλειος Πλιώτας οφείλει να παρέμβει. Όχι να περιμένει μηνυτήριες αναφορές, όπως έγινε για το ηχητικό Μιωνή.
Η υπόθεση Βγενόπουλου
Έχουν περάσει 15 ημέρες από τότε που το site iefimerida δημοσιοποίησε ηχητικό ντοκουμέντο με τον αποθανόντα εδώ και έξι χρόνια επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο να συνομιλεί με μία κυρία για να επιβεβαιώσει ότι η συνομιλήτρια του είχε επικοινωνία με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η οποία υποτίθεται της δίνει πληροφορίες για τις εκκρεμείς υποθέσεις του τότε ισχυρού άνδρα της Marfin Investment Group(MIG) και υποτίθεται πως ενεργεί ως εκπρόσωπος της ανωτάτης δικαστικού λειτουργού, μεταφέροντας του ότι αναμένει ανταλλάγματα.
Στην τηλεφωνική συνομιλία προκύπτει πως ο Βγενόπουλος πιέζει τη συνομιλήτρια του που καταγράφει, για να του δώσει τις απαντήσεις που ο ίδιος ήθελε να ακούσει, ενώ εκκρεμούσαν οι σε βάρος του ποινικές υποθέσεις από την ελληνική και κυπριακή Δικαιοσύνη.
Η καταγραφή έγινε τον Απρίλιο του 2016 προφανώς εν αγνοία της συνομιλήτριας του.
Η καταγεγραμμένη συνομιλία είναι προφανώς παράνομη και το site την αναπαρήγαγε παράνομα.
Το περιεχόμενο της παράνομης συνομιλίας αναπαρήγαγαν και άλλα συστημικά μέσα ενημέρωσης τα οποία μαζί με τους υπεύθυνους του iefimerida προσπάθησαν να πείσουν τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης να ξανανοίξουν την μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου σε βάρος της Β.Θάνου η οποία είχε υποβληθεί τον Μάιο του 2016, (σ.σ. ένα μήνα μετά την παράνομα καταγεγραμμένη συνομιλία) η οποία είχε καταλήξει στο αρχείο.
Σημειωτέων πως ο ίδιος ο Βγενόπουλος δεν είχε προσκομίσει την επίμαχη συνομιλία στη μήνυση που είχε υποβάλει.
Βλέπετε ο μακαρίτης ήταν δικηγόρος και γνώριζε πολύ καλά ότι το περιεχόμενο της παράνομης «κασέτας» δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει τα όσα ανέφερε στη μήνυση του.
Δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια παράνομα καταγεγραμμένη συνομιλία. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος κατηύθυνε την επίμαχη συνομιλία «ανακρίνοντας» την συνομιλήτρια του η οποία υποτίθεται ήταν συνομιλήτρια της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου.
Το εντυπωσιακό είναι πως την παράνομα καταγεγραμμένη συνομιλία με το αμφιβόλου αξιοπιστίας περιεχόμενο (από τις ερωτήσεις που έθεσε ο μακαρίτης στη συνομιλήτρια του εν αγνοία της) έσπευσαν να… αξιοποιήσουν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, εκδίδοντας σχετικές ανακοινώσεις για μικροκομματικά οφέλη, αδιαφορώντας ότι υιοθετούν ουσιαστικά τα όσα ακούγονται στην παράνομη «κασέτα».
Ουσιαστικά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταπατούν το τεκμήριο αθωότητας της κυρίας Θάνου.
Πόσο μάλλον όταν έχει ήδη εκδοθεί διάταξη εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν έωλη η μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου και όσα κατήγγειλε σε βάρος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου.
Τα δύο πολιτικά κόμματα υιοθετούν μια κατασκευασμένη ηχογραφημένη συνομιλία που δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει ούτε ο ίδιος ο «πρωταγωνιστής» της συνομιλίας Ανδρέας Βγενόπουλος.
Οι ίδιοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου που κατέκριναν τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis για όσα ανέφεραν σε βάρος πολιτικών προσώπων, τώρα χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο επιχειρούν να σπιλώσουν την πρώην ανώτατη δικαστική λειτουργό.
Αναπαράγοντας το περιεχόμενο της παράνομης συνομιλίας στις ανακοινώσεις τους, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη.
Οι ίδιοι βουλευτές που κατηγορούν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis, κάνουν πολύ χειρότερα, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης με βάση μια παράνομα καταγεγραμμένη συνομιλία.
Λίγες ημέρες αργότερα διέρρευσε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ανέθεσε σε αντεισαγγελέα να ερευνήσει αν το περιβόητο ηχητικό «ντοκουμέντο» είναι νέο στοιχείο και αν πρέπει να επιστρέψει από το αρχείο η μήνυση Βγενόπουλου.
Όμως τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα:
– Γιατί η Εισαγγελία δεν ερευνά τις ευθύνες του χρήστη του παράνομου αποδεικτικού μέσου;
– Γιατί δεν ερευνάται, όπως ο νόμος ορίζει, αυτεπαγγέλτως ο ρόλος του; Γιατί τον αφήνουν ανέλεγκτο και ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, διευκολύνοντας τους αθέμιτους σκοπούς του καθώς και όσους κρύβονται από πίσω του;
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που παράνομες συνομιλίες καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.
Η πρώτη παράνομη «κασέτα» ήταν αυτή του καταδικασθέντα για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» Ευθύμιου Γιαννουσάκη σε βάρος του λιμενικού που ερευνούσε την υπόθεση.
Η δεύτερη «κασέτα» αφορούσε την ηχογράφηση συνομιλίας του επιχειρηματία Στηβ Κακέτση με το δικηγόρο Αλέξη Κούγια.
Και στις δύο περιπτώσεις οι παράνομα καταγεγραμμένες συνομιλίες δεν αξιοποιήθηκαν από τον τότε Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσο ο οποίος διενεργούσε έρευνα για το «Noor 1».
Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση καταδικάστηκε τόσο ο συνομιλητής του Στηβ Κακέτσης, Αλέξης Κούγιας όσο και ο χρήστης του παράνομου αποδεικτικού μέσου, εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης σε φυλάκιση 5 μηνών.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να διατάξει, όπως ο νόμος ορίζει, αυτεπάγγελτη έρευνα για όσους έκαναν αθέμιτη χρήση του παράνομου αποδεικτικού μέσου, όπως συνέβη και στην περίπτωση των «Παραπολιτικών».
Σε διαφορετική περίπτωση ο καθένας θα μπορεί να καταγράφει και θα δημοσιεύει κομμένο και ραμμένο ό,τι θέλει, αξιοποιώντας τα παράνομα αποδεικτικά μέσα για ιδιοτελείς σκοπούς.
Όμως αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη…