Δεν έχουν αρχίσει καλά καλά να… ξυρίζονται, πρόλαβαν όμως να κάνουν «βουτιά» στα άδυτα του σκοτεινού κόσμου της παρανομίας, καλυμμένοι πίσω από τη μικρή τους ηλικία, που ξέρουν ότι θα τους εξασφαλίσει επιείκεια αν συλληφθούν.
- Από τη Νάντια Αλεξίου
Οι «άγουροι» κακοποιοί, οι οποίοι οργανώνονται σε συμμορίες, τρομοκρατούν συνομηλίκους τους και θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές τους, ζουν στα άκρα σαν πρωταγωνιστές ταινιών βίας, με τα σπίτια τους γεμάτα παράνομο οπλισμό ή και ναρκωτικά.
Η δράση των συμμοριών που απαρτίζονται από ανήλικα παιδιά έχει εξελιχθεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε, καθώς τα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό γιατί η ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγει να τα δημοσιοποιεί, σε μια προσπάθεια να μειώσει πλασματικά τους δείκτες της εγκληματικότητας.
Ενδεικτικές της επικινδυνότητας αυτών των συμμοριών είναι οι αποκαλύψεις για την ομάδα των τριών ανηλίκων που είχαν τραυματίσει ένα άλλο ανήλικο παιδί στο Παγκράτι, χτυπώντας το αλύπητα για να αρπάξουν το κινητό του τηλέφωνο, ενώ το ίδιο είχαν κάνει και στον Βύρωνα, όπου λήστεψαν με αδικαιολόγητη αγριότητα άλλα επτά 14χρονα παιδιά αρπάζοντας τα κινητά τους τηλέφωνα.
Κύκνειο άσμα της συγκεκριμένης συμμορίας που δρούσε στην περιοχή του Παγκρατίου και του Βύρωνα ήταν ακόμη μια ληστεία σε βάρος δύο ανηλίκων στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι, για την οποία είχε συλληφθεί ένας 16χρονος Αλβανός. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί της Ασφαλείας προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας στη σύλληψη των επίσης ανήλικων συνεργών του, ηλικίας 15 και 16 ετών.
Οπλοστάσιο
Ο 16χρονος είχε καταλάβει ότι οι αστυνομικοί τον αναζητούν και στα μηνύματα που αντάλλασσε με τον 17χρονο, αλλά και στις συνομιλίες τους, τον καθοδηγούσε τι θα πρέπει να ισχυριστούν αν συλληφθούν. Ο διάλογός τους καταγράφηκε από τις νόμιμες συνακροάσεις των επικοινωνιών τους. «Μ@@@@@, με ψάχνουνε μπάτσοι. Με ψάχνουμε μπάτσοι για τη φέρμα που είχαμε κάνει στο Παγκράτι σε εκείνους τους δύο μικρούς. Ακουσέ με πολύ προσεκτικά Μ@@@@@ και βάλ’ το καλά στο μυαλό σου και πες το και στον Δ., γιατί εγώ δεν έχω καθόλου χρόνο να του το πω. Αν μας πάνε στο Τμήμα, δεν ξέρουμε τίποτα, δεν ξέρουμε κανέναν εκεί από το Παγκράτι. Και αν μας ρωτήσουν πού ήμασταν, θα πεις ήμασταν στο Ηράκλειο, OK; Θυμήσου το! Αν πάμε στο Τμήμα, θα πούμε ήμασταν στο Ηράκλειο, στο λέω bro μου» ακούγεται να αναφέρει ο 16χρονος, με τον 17χρονο να συμφωνεί, «Οπως τα είπαμε. Δεν είχαμε πάει ποτέ στο Παγκράτι. Ημασταν και οι τρεις στο Ηράκλειο».
Από την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο σπίτι του 17χρονου κατασχέθηκαν ένα μικρό οπλοστάσιο που περιελάμβανε έξι σουγιάδες, πέντε μαχαίρια, μια λεπίδα, ένα τσεκούρι, ένα πτυσσόμενο κλομπ, μια σιδερογροθιά, τέσσερις θραύστες κρυστάλλων, μια κουκούλα, ένα ζευγάρι γάντια με κοκάλινη επένδυση, μια συσκευασία με κάνναβη και 270 ευρώ, ενώ στην κατοικία του 15χρονου κατασχέθηκαν μια συσκευασία με κωδεΐνη και δύο κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με την Ασφάλεια, οι τρεις ανήλικοι συμμετείχαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά σε τρεις ληστείες με θύματα 14χρονα παιδιά, τα οποία τραυμάτισαν με τη χρήση βίας και τους άρπαξαν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Ανηλίκων, κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία που διαπράττει ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Επιπρόσθετα ο 17χρονος κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
H «ρώσικη ρουλέτα» της ασφάλτου
Μια άλλη πλευρά της παιδικής παραβατικότητας ήρθε στο φως όταν αποκαλύφθηκε το παιχνίδι του τρόμου που έχει έρθει και στη χώρα μας μέσω δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικών δικτύων και εξαπλώνεται επικίνδυνα. Το «παιχνίδι» θέλει τους ανηλίκους να δοκιμάζουν τα όριά τους πρωταγωνιστώντας σε μια παράτολμη δοκιμασία που θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και άλλων ανυποψίαστων πολιτών. Το challenge απαιτεί από τα ανήλικα παιδιά να πετάγονται αιφνιδιαστικά μπροστά σε τροχοφόρα που βρίσκονται εν κινήσει, αψηφώντας τον θάνατο, και να αποτυπώνουν τη δοκιμασία σε βίντεο τα οποία αναρτούν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, για να αποκτήσουν περισσότερη δημοφιλία.
Το ριψοκίνδυνο παιχνίδι έχει γίνει ανάρπαστο κυρίως στον Βόλο, με αρκετούς οδηγούς να έχουν λαχταρήσει για τα καλά βλέποντας ξαφνικά τα παιδιά που πετάγονται μπροστά τους. Ενας από αυτούς ήταν ο εκπαιδευτής οδηγών Βασίλης Καλλίας, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην οδό Ανθιμου Γαζή. Πλησιάζοντας σε μια διασταύρωση, είδε από μακριά δύο παιδιά, ηλικίας 13 έως 15 ετών.
«Τα είδα από μακριά να κοιτούν προς το μέρος μου… Κατάλαβα ότι κάτι είχαν προσχεδιάσει και έκοψα ταχύτητα. Πλησιάζοντας κοντά, τα παιδιά πετάχτηκαν μπροστά μου και πρόλαβα να σταματήσω» περιγράφει ο εκπαιδευτής οδηγών, ο οποίος έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία. «Αν δεν είχα αντιδράσει εγκαίρως, θα μπορούσα να τους είχα χτυπήσει» συμπληρώνει, εξηγώντας πως αν έμενε μόνο στη διαδικασία της επιβράδυνσης θα τους είχε παρασύρει και τραυματίσει.
Στη συνέχεια, τα ανήλικα παιδιά έτρεξαν διασχίζοντας κάθετα τον δρόμο. Οταν ο κ. Καλλίας κοίταξε πίσω του, είδε και έναν τρίτο ανήλικο να καταγράφει το «εγχείρημα» των φίλων του με το κινητό στο χέρι. «Οταν είδε ότι κατέβηκα από το αυτοκίνητο, έκανε πως πήρε το μέρος μου. Ομως, μέχρι να κατέβω και να τον πλησιάσω, είχε εξαφανιστεί» λέει. Η Αστυνομία στον Βόλο έχει κάνει αρκετές συλλήψεις ανηλίκων, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρόκληση και κατηγορούνται για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία, ενώ ποινικές ευθύνες προέκυψαν και για τους κηδεμόνες τους με την κατηγορία της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκου.
Το challenge μεταξύ εφήβων συνεχίζεται στην πόλη του Βόλου, ενώ περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην Αττική, αλλά και στη Ζάκυνθο. Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών με τις επικίνδυνες συμπεριφορές ανηλίκων είναι άγνωστος, καθώς η Αστυνομία από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας της έχει υιοθετήσει την τάση της εσωστρέφειας. Αν οι δείκτες παραβατικής συμπεριφοράς των ανηλίκων αποτυπώνονταν σε στατιστική απεικόνιση, τα νούμερα που θα προέκυπταν θα ήταν τρομακτικά ανησυχητικά!