«Βουτηγμένοι» στο εμπόριο ναρκωτικών φέρονται να ήταν οι δυο άντρες-θύματα της διπλής δολοφονίας στη Βάρη, Ιγκόρ Ντέντοβιτς και Στέφαν Σταμάτοβιτς. Ο ένας, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που «βγαίνουν» από τους συνεργάτες του στην οργάνωση «Σκάλιαρι», είχε όνειρο να γεμίσει τα Βαλκάνια με κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική, ενώ δήλωνε και περήφανος για την μεταφορά του «στρατηγείου» του στην Αθήνα.
Το πλάνο του Ιγκόρ Ντέντοβιτς ήθελε να φέρνει τους τόνους της κόκας με κοντέινερ στον Πειραιά και από την Ελλάδα να τη βγάζει και στο εξωτερικό… Ο δρόμος του επίδοξου Εσκομπάρ των Βαλκανίων, ωστόσο, κόπηκε από τις 24 σφαίρες, που δέχθηκε αυτός κι ο συνεργάτης του, μέσα σε μια γεμάτη ταβέρνα.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Μαυροβουνίου, ο Ντέντοβιτς βαυκαλιζόταν για τα μεγαλόπνοα σχέδιά του, για το πώς αναβάθμισε τον Στέφαν Σταμάτοβιτς σε «επιτελάρχη» και το πώς θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το λιμάνι του Πειραιά, για να φέρει με κοντέινερ μπανάνας και χουρμάδων τόνους κοκαΐνης από την Κολομβία, τους οποίους στη συνέχεια θα διοχέτευε σε όλη την Ευρώπη.
Η ελληνική αστυνομία πληροφορήθηκε ότι ο 42χρονος Μαυροβούνιος αρχηγός του οργανωμένου εγκλήματος του Κότορ αισθανόταν απολύτως ασφαλής στην Αθήνα. Πίστευε ότι είχε σβήσει τα ίχνη του και ότι οι αντίπαλοι του από την οργάνωση «Καβάτσκι» τον είχαν χάσει, θεωρώντας πως βρίσκεται κάπου στην Τουρκία.
Η ζωή των δύο Μαυροβούνιων στην Αθήνα εκτιμάται πως ήταν αυστηρά περιορισμένη και προσαρμοσμένη στη λογική να περνάνε αδιάφοροι και να μην προκαλούν για να μην καρφωθούν τα ίχνη τους. Όπως αποδείχτηκε, ένα από τα μέρη που συνήθιζαν να πηγαίνουν ήταν η συγκεκριμένη ταβέρνα στα Βλάχικα, την οποία φαίνεται να επισκέπτονταν ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα. Κάθονταν πάντα στο ίδιο τραπέζι, στον υπερυψωμένο χώρο του καταστήματος, και πάντοτε ο ένας απέναντι από τον άλλο έτσι ώστε να σκανάρουν το μαγαζί έχοντας ορατότητα απ’ όλες τις πλευρές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Δημήτρη Πόποτα και Άρια Καλύβα στο «Πρώτο Θέμα», υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του, έκανε το λάθος να φέρει τη γυναίκα και το παιδί του στην Ελλάδα, μαζί με τη σύντροφο του επιτελάρχη του, οδηγώντας τους «εχθρούς» του στα ίχνη του!
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής κατά την επίσκεψή τους στο Βελιγράδι έλαβαν από τους ομολόγους τους στοιχεία για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις του Κότορ, αλλά και ολόκληρη τη λίστα με τους καταζητούμενους πρώην Γιουγκοσλάβους μαφιόζους, που εκτιμάται ότι ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να τελειώνει με τις μαφίες των Βαλκανίων, που τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.
Η μαφία του Κότορ
Οι δύο 43χρονοι άνδρες έχουν μακρά θητεία στο οργανωμένο έγκλημα των χωρών της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβιας. Από μικροί βουτήχτηκαν στην παρανομία και αποτελούσαν ηγετικά μέλη της μαφίας του Κότορ, μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης του Μαυροβουνίου που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Αδριατικής. Η φαμίλια Κοτοράνι έλεγχε τα ναρκωτικά, τη νύχτα και το εμπόριο γυναικών όχι μόνο του Κότορ, αλλά είχε απλωθεί και στο Βελιγράδι και σε πολλές πόλεις της Σερβίας και της Κροατίας.
Ένα συμβάν στη Βαλένθια το 2014 είχε ως αποτέλεσμα η Κοτοράνι όχι μόνο να διχοτομηθεί και να προκύψουν δύο αντίπαλες φαμίλιες, η Σκάλιαρι και η Καβάτσκι, αλλά και να ξεσπάσει ένας εμφύλιος με πολύ αίμα και περισσότερους από 25 νεκρούς μέχρι στιγμής. Στην παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας εξαφανίστηκαν 200 κιλά καθαρής κοκαΐνης από ένα διαμέρισμα που ανήκε στον Γκόραν Ράντομαν, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Κούβας.
Τελικά όταν αποφυλακίστηκε μπήκε στο στόχαστρο των μελών της οργάνωσης που τον κατηγόρησαν για την εξαφάνιση των ναρκωτικών και τον Φεβρουάριο του 2015 δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Βελιγράδι. Μάλιστα, όπως λένε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, ο Ράντομαν οδηγήθηκε σε φυλακές της Κούβας για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απ’ όπου τον έβγαλε ένας Σέρβος μεγαλοεπιχειρηματίας που είναι προσωπικός φίλος του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με το καθεστώς της Κούβας.
Μετά την εκτέλεση Ράντομαν για πέντε χρόνια οι δύο φαμίλιες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Κοτοράνι άνοιξαν έναν ακραίο κύκλο αίματος που ξεκινούσε από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία και έφτανε μέχρι τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.