Στη φάκα ένας Έλληνας και ένας παράνομος μετανάστης που ρήμαζαν αρχαιολογικό χώρο

Must Read

Στο κυνήγι κρυμμένων θησαυρών είχαν επιδοθεί δυο φίλοι οι οποίοι έκαναν λαθρανασκαφές μέσα σε υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο στο εγκαταλελειμμένο χωριό Λιθοχώρι της Καβάλας, αναζητώντας αρχαία αντικείμενα που θα ξεπουλούσαν ή λίρες από την περίοδο της Κατοχής.

Οι δυο άνδρες, ένας 44χρονος Έλληνας και ένας 43χρονος αλλοδαπός που είχε έρθει παράνομα στη χώρα μας, πιάστηκαν στα πράσα από τους αστυνομικούς του τμήματος Νέστου την ώρα που έσκαβαν παράνομα. Μαζί τους, είχαν και τον απαραίτητο εξοπλισμό που περιλάμβανε ένα ηλεκτρικό κρουστικό εργαλείο και μια γεννήτρια για να το τροφοδοτεί.

Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων. Όπως φαίνεται, είχαν φροντίσει να ενημερωθούν για τον αρχαιολογικό πλούτο που βρίσκεται στο εγκαταλελειμμένο χωριό Λιθοχώρι, καθώς στην περιοχή έχει πραγματοποιηθεί μια από τις σημαντικότερες σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο.

Στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό οικισμό είχαν γίνει ανασκαφές από το 2006 έως το 2010 λόγω εργασιών για την Εγνατία Οδό, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν τα ταφικά έθιμα των Θρακών αριστοκρατών και γαιοκτημόνων και ήρθαν στο φως μοναδικής αξίας ευρήματα σε μια έκταση περίπου 1.600 τ.μ..

Τραβάει σαν μαγνήτης τους αρχαιοκάπηλους

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκαν διάφορα αρχιτεκτονικά λείψανα, όπως το τμήμα κτιρίου (αγροικία ή σταθμός της αρχαίας Εγνατίας), τα θεμέλια ενός πύργου, δυο ανισομεγέθη κυκλικοί ταφικοί περίβολοι και δυο τοίχοι, ευρήματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 1ου ως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.

Το πιο σημαντικό που βρέθηκε, όμως, ήταν ένα μεγάλης έκτασης νεκροταφείο με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων, καθώς επίσης και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ..

Τη Ρωμαϊκή περίοδο το νεκροταφείο απέκτησε οργανωμένη μορφή και χωρίστηκε σε δυο περιοχές. Η μία από τις δυο, που περιλάμβανε ενταφιασμούς ανθρώπων, αλόγων και οχημάτων, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η διατήρηση των αρχαίων κατάλοιπων και η δημιουργία ενός κλειστού επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

Δείτε επίσης: Συγγενείς του 73χρονου προσπάθησαν να λιντσάρουν τον δράστη στα δικαστήρια της Νεάπολης (video)

Τότε, μεταφέρθηκαν στο μουσείο δύο άμαξες που είχε φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, όμως πλήθος ευρημάτων αφέθηκαν στον τόπο εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο έλεος αρχαιοκαπήλων, καθώς ο χώρος δεν φυλάσσεται πλέον καθ’ όλο το 24ωρο.

Η ύπαρξη του νεκροταφείου των αρχαίων Θρακών αριστοκρατικής καταγωγής και ανώτερης τάξης, έχει κάνει πολλούς αρχαιοκάπηλους να πιστεύουν ότι μαζί με τους νεκρούς είχε ταφεί μέρος του πλούτου τους. Έτσι, η περιοχή τραβά σαν μαγνήτης όσους επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τεράστιας αξίας αρχαία αντικείμενα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This